Interviu

​DE CE BNM NU REDUCE AGITAŢIA ÎN JURUL DEPRECIERII LEULUI MOLDOVENESC?

19 noiembrie, 2014

Comentariul observatorului economic al agenţiei „INFOTAG”, Alexandru Tanas.

Noii componenţe a Parlamentului, care urmează să fie aleasă pe 30 noiembrie, leul moldovenesc îi poate raporta despre noul său „rezultat”: devalorizându-se, valuta naţională „cu succes” a trecut peste pragul psihologic de 15MDL:$1. Judecând după reacţia jucătorilor de pe piaţă, şi în principal, a comportamentului regulatorului, putem cu fermitate să prognozăm că leul va continua să cedeze poziţii faţă de dolarul SUA cu doi-cinci bani pe zi, cum a făcut-o pe parcursul lunii noiembrie.

Dealerii de valută recunosc că agitaţia pe piaţă, legată de cererea în creştere la valuta americană, a apărut după ce Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, la direct a trimis pieţei un semnal ce denotă că nu există temeiuri de a menţine artificial cursul leului moldovenesc, cheltuind în zadar rezervele de valută.

Probabil, regulatorul pieţei cunoaşte în detalii diagnosticul leului moldovenesc, despre care puţine ştie publicul larg, care păstrează şi zilnic poartă în buzunare milioane de lei. Dacă situaţia leului sănătos într-adevăr este atât de sumbră, atunci regulatorul are completă dreptate. Care este sensul ca, să spunem, leul să se deprecieze până la 15,5-16,5 MDL:$1 nu în noiembrie 2014, dar doar în ianuarie 2015? Deoarece leul oricum nu are forţe ca să rămână unul stabil.

Este necesar de menţionat că în pofida situaţiei de pe piaţa valutară, regulatorul nu stă cu mâinile în sân, participă la licitaţii, pasând loturi cu valută din rezervele proprii. Ce-i drept, BNM o face cu aplicarea măsurilor dure de economie şi cumpătare, oferind pieţei valută în cantităţi mici, ceea ce nu permite să fie redusă agitaţia.

Totodată, regulatorul îşi plasează loturile la un curs cu 2-3 bani mai mare decât preţurile cu care operează participanţii pieţei. Acest moment cu siguranţă nu este în favoarea leului. Deoarece dacă BNM ar fi dorit, îşi putea vinde rezervele la preţul de piaţă, iar în cel mai bun caz, chiar cu 2-3 bani mai ieftin.

Un alt detaliu în tactica de acţionare a regulatorului constă în faptul că „loturile sale valutare” sunt plasate la comandă, în favoarea anumitor cumpărător. De exemplu, când intervenţia BNM este de $10 mil., din aceasta $4,5 mil. au fost cumpărate de un participant, $3 mil. – de altul. Vânzând în altă zi $5 mil. - $4,5 mil. au fost cumpărate de un participant al pieţei, $0,5 mil. – de altul. La licitaţia din 12 noiembrie din lotul de $10 mil. - $4 mil. şi $3 mil. au fost vândute unor doi cumpărători.

În fiecare zi la licitaţii se repetă situaţia când banca îşi păstrează interesele, nesatisfăcând cererea de cumpărare a valutei. Atunci în ajutor vin băncile care au cumpărat dolari de la regulator. Dar ei deja le vând la un preţ puţin mai mare, ceea ce este logic, deoarece astfel de vânzări trebuie să conţină sens!

Este bineînţeles că acest fapt lent, dar sigur propulsează în sus cursul dolarului, depreciind leul moldovenesc. Şi scopul de reducere a agitaţiei de pe piaţă, dacă acesta cu adevărat este urmărit de BNM, rămâne inaccesibil. Dimpotrivă, devine tot mai îndepărtat şi necesită tot mai multe eforturi şi rezerve din partea regulatorului. Se primeşte că rezervele scad, iar rezultate de întărire a leului nu sunt. Situaţia de pe piaţă demonstrează că băncile încet, dar sigur, urmează casele de schimb valutar, care plasează pe panouri cursuri cu doi-cinci lei mai mari. Dar dacă băncile ar fi primit de la regulator un semnal clar că nu va admite ca cursul leului cu uşurinţă să păşească peste pragul de 15MDL:$1, în aşa caz mişcarea „în sus” s-ar fi oprit timp de două-trei şedinţe de tranzacţionare.

Căderea cursului este determinată şi de situaţia valutelor naţionale ale Ucrainei şi Rusiei, când nici grivna nu face faţă dolarului SUA. Ceea ce nu putem spune despre valutele Bulgariei şi României, unde în reglementarea cursului sunt respectate regulile europene, conform cărora cursurile nu pot pur şi simplu să cadă sau să se întărească.

Participanţii la piaţă înţeleg că după alegerile din 30 noiembrie cursul leului va fi lăsat să varieze liber, raportul său fiind determinat doar de cererea şi oferta de pe piaţă. Atunci nici nu va mai trebui să căutăm explicaţii cursului leului în scădere, ţara va urmări cu interes luptele în jurul noului Guvern, când majoritatea de guvernare din Parlament va relata de la micile ecrane în baza căror „principii” şi „valori” formează noul Cabinet de miniştri.

Iar injecţiile financiare ale partenerilor externi, care pot cât de cât să susţină leul în „libera sa cădere”, vor începe a fi efectuate în cel mai bun caz doar în primăvara 2015. Iar în ceea ce priveşte altă, mai importantă componentă a unui lei stabil – economia, de ea deocamdată nu are cine să se ocupe.

Unul din participanţii profesionişti ai pieţei, comentând situaţia cursului leului moldovenesc, a spus că: „Tot ceea ce face acum BNM aminteşte de tratarea gangrenei cu comprese cu foi de varză”. În opinia sa, regulatorul pieţei în prezent strânge rezultatele a ce a semănat, când cumpărat la un preţ umflat dolari şi euro, bucurându-se că rezervele sale valutare cresc văzând cu ochii. Rezervele de valută, cu adevărat, sunt mari, dar în schimb leul moldovenesc este foarte slab. Calea de mijloc, dacă ar fi fost respectată, este complet diferită: rezervele la nivelul a $2 mlrd. şi cursul leului de 13,5MDL:$1.

Commentarii [ 10 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.20 18:39 Horia
    Clar, mersi oleaca este terziu!!!
  2. 2014.11.20 18:40 Poila
    Cu ce sa tii leu daca economia "0"?
  3. 2014.11.20 18:50 Robert
    De ce noi toti plingem ca cursu leu este slab - totul este bine, noi suntem mai aproape de Rominia si UNIRE!!!
  4. 2014.11.20 18:51 Tudor
    In famolia autorului este o grisala, el este romin si TANASE!
  5. 2014.11.20 18:55 Simion
    Euro trebue costa 25 lei, dolar SUA - 20 lei!!!
  6. 2014.11.21 13:35 lICA
    fARA DL tALMACI LEU NU POATE SA FIE puternic!!!
  7. 2014.11.22 13:19 Zdanec
    Din pacate asa articole citesc rar in presa moldoveneasca... Toit scriu namai lauda...
  8. 2014.11.22 13:26 aglaia
    Parca este scrisa corect, despre asta trebue sa stie si dl Dragutanu...
  9. 2014.11.22 17:42 Nichifor
    Nu stiu de ce tace atitea vremea dl Talmaci?
  10. 2014.11.23 16:04 Richard
    Valuta nationala nu are de unde sa fie PUTERNICA, si dl TALMACI nu poate sa face nimic!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.