Interviu

​MARK TKACIUK: ACTUALUL PCRM NU ARE NEVOIE DE COMUNIŞTI

22 decembrie, 2014
<mt_str50>

(Fostul ideolog al PCRM, Mark Tkaciuk, a comentat excluderea sa din Partidul Comuniştilor într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG”).

„INFOTAG”: Ce se întâmplă în PCRM?

Mark Tkaciuk: În Partidul Comuniştilor are loc conştientizarea dureroasă a faptului că actualii lideri ai acestui partid conştient şi intenţionat au dus formaţiunea la înfrângere. Iar în paralel – la fel intenţionat şi conştient au păstrat la guvernare actuala Alianţă a partidelor de dreapta. La sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, când a făcut public acest diagnostic, le-a părut unora prea pesimist şi, posibil. nu prea convingător. Acum, însă, este verdictul public al alegătorilor.

„I”: Cum aţi comenta decizia Comisiei de partid privind excluderea Dumneavostră din PCRM?

M.T.: Deja am comentat-o sâmbăta trecută. Acualul PCRM, în persoana liderilor săi, se uneşte activ cu guvernarea. Nu-şi permite să spună măcar un cuvânt împotriva noii prăbuşiri de standarde democratice elementare în ţară, împotriva voturilor furate, împotriva valului de represiuni, împotriva dosarelor fabricate, împotriva reţinerii activiştilor civici. În timpul alegerilor şi imediat după regimul din Moldova a devenit mult mai rău, mai agresiv. Dar PCRM, totuşi, a decis să coopereze cu acest regim, fără a înainta condiţii, cerinţe, măcar ceva asemenea celor 10 principii înaintate de Iurie Roşca comuniştilor în 2005. Nimic asemănător! Doar rugăminţi de a fi acceptaţi în cercul lor. O văicăreală continuă de a le da măcar ceva – de la Compania teleradio de stat până la Curtea de Conturi.

Pentru ce îi trebuiesc acestui partid comuniştii? La sigur că de comunişti nu are nevoie. Aşa că totul este clar şi cât se poate de logic.

„I”: Întotdeauna spuneaţi că rămâneţi comunist, indiferent de orice. Ace4astă afirmaţie este actuală?

M.T.: A devenit şi mai actuală. Cine poţi să mai fii într-o ţară guvernată de o juntă în care liderii comunişti formali s-au transformat în nişte figuri asemenea poliţiştilor cu benzi albe când s-au dezis de steagul nostru roşu şi au renunţat la speranţele majorităţii cetăţenilor?

S-a mai întâmplat şi nu o dată. Steagul trebuie ridicat şi transformat în steag al victoriei.

„I”: Excluderea Dvs. sin partid înseamnă că tovarăşii dumneavoastră, care făceau parte din aşa numitul „grup al lui Tkacuk”, au pierdut lupta din interiorul partidului?

M.T.: Nici un fel de grup al lui Tkaciuk nu a existat. La fel cum nu s-a purtat nicio luptă în interiorul partidului. Voronin, membrii Executivului politic, da, au generat teroarea în partid, organizau „opinii” de colectiv la plenare, închideau gurile, falsificau alegerile, încălcau Regulamentul, inventau poveşti despre extremişti în PCRM. Dar nu s-a organizat rezistenţă acestor acţiuni. Ba chiar era imposibil de organizat. În urmă cu două luni mulţi nu puteau crede în ceea ce astăzi văd cu proprii ochi. Ţin minte cum mulţi colegi îmi spuneau: „Mark, nu se va ruga PCRM în faţa guvernării, este imposibil”.

Acum situaţia este diametral opusă. Dar nici acum nu există nici un grup al lui Tkaciuk. În schimb au apărut tovarăşi de idei, sunt foarte mulţi. Şi nu sunt doar comunişti. Oameni, care au înţeles că ţara a fost acaparată de oligarhi, că nu va fi modernizare socială şi economică, că chiar şi sub steagul UE ţara s-a transformat într-un lagăr de concentrare, că acest stat cu asemenea regim mai are de existat cel mult cinci ani.

Au fost şi sunt oameni care înţeleg că organizarea politică a comuniştilor moldoveni este elementul de stat al sistemului politic moldovenesc, că este un element important al sistemului democratic din ţară. Şi dacă acest „loc sfânt” este gol nu va putea fi completat cu proiecte politice roz. Acest loc va fi pur şi simplu ocupat, acaparat, ocupat de guvernarea antidemocratică şi antistatală. Uitaţi-vă, acum, când PCRM a capitulat demonstrativ, când cochetează vulgar cu junta de la conducere şi se umileşte în faţa liderilor acesteia, vedem doar înăsprirea vieţii politice, amplificarea terorii poliţieneşti, atacarea drepturilor omului, a tuturor fără excepţii.

Comuniştii moldoveni au posibilitatea să schimbe situaţia actuală. Şi sunt convins că o vor face. Cu atât mai mult că celelalte forţe de opoziţie încă mult timp se vor maturiza, vor aduna capital intelectual şi organizaţional.

„I”: Ce urmează? Intenţionaţi să continuaţi lupta în PCRM?

M.T.: Păi, formal nu mai pot lupta. Am fost exclus din partid. Dar, fiind democrat şi comunist din convingere, ca reprezentant al mediului academic, ca un reprezentant al opiniilor societăţii civile, voi saluta victoria comuniştilor în PCRM. Voi contribui cum voi putea la această victorie. În acest sens nimeni nu-mi mai poate interzice ceva.

Cred că orice partid politic este interesat de sprijinul societăţii civile, de orice critică dintr-o parte, de orice aprecieri. Cu atât mai mult când aceste aprecieri aparţin unei persoane ce nu pretinde nici la funcţii. nici la careva competenţe.

„I”: Este posibilă participarea Dvs. la un alt proiect politic?

M.T.: Mi-aş dori să spun nu, dar voi răspunde altfel. Nu cred că acest regim va permite înregistrarea, instituirea unui nou proiect politic, unui partid nou. Formaţiunea nu va fi înregistrată, iar orice iniţiatori din start vor fi acuzaţi de extremism şi prietenie cu Ben Laden. Aceasta este realitatea.

Am o poziţie sceptică faţă de asemenea formulare a întrebării. Cât de dificilă nu al fi lupta din PCRM, această luptă trebuie câştigată. În partid s-au adunat oameni excepţionali, politicieni străluciţi la nivel regional şi naţional. Chiar de nu sunt reprezentaţi în actualul Parlament, chiar de liderii partidului sunt trădători, situaţia nu trebuie lăsată în voia sorţii.

Sunt sigur că anume cu victoria comuniştilor în PCRM va începe înfrângerea întregii junte moldoveneşti. Aceasta este logica luptei politice şi nu văd alta. Cel puţin la moment.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

 1. 2014.12.22 13:06 Arca
  Corect, asa si trebue!
 2. 2014.12.22 13:15 Irga
  Poporu sa vada ca Marc are 100% dreptate...
 3. 2014.12.22 13:17 Lilia
  Dl Tcaciuc este erou adeverat!!!
 4. 2014.12.22 17:00 Snur
  Si ce sa fie cu PCRM mai departe?

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.