Interviu

​„CERINŢA OPOZIŢIEI LA ADRESA MEA ESTE IMPULSIONATĂ DE DORINŢA DE A DESTABILIZA SITUAŢIA”

29 septembrie, 2015

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), generalul Viorel Chetraru, într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG” a vorbit despre ultimele realizări ale anchetatorilor în cazul Banca de Economii (BEM), explicând de ce judecătorii îi achită pe mulţi funcţionari corupţi şi de ce opoziţia cere demisia sa şi a Procurorului general.

„I”: Cum evaluaţi lupta cu corupţia în RM pe parcursul anului curent?

V.C.: Eficienţa este joasă. Cauza – limitarea în mijloace şi metode, cu ajutorul căror funcţionarii pot fi prinşi cu mită, iar apoi pedepsiţi conform infracţiunilor.

„I”: La mitingul din faţa Parlamentului liderii partidelor de opoziţie au cerut demisia dumneavoastră şi a Procurorului general. Ce argumente pot fi aduse în favoarea acestei revendicări?

V.C.: Mai bine aşa. Ce vrea poporul? Un cetăţean de rând, un contribuabil onest îşi doreşte ca funcţionarul corupt să facă ani grei de închisoare, iar averea sa, acumulată ilegal, apartamente, case, automobile, conturi bancare să fie transferate în proprietatea statului. CNA în ultimii cinci ani iniţiază anual până la 500 dosare pentru corupţie. Şi este vorba doar despre cazurile depistate. Iar cifra reală a sentinţelor pronunţate pe acestea este mizeră – 1%. Am impresia că revendicarea opoziţiei este condiţionată de dorinţa de a dezechilibra activitatea structurilor specializate. Deoarece anume în vizorul nostru (CNA şi Procuratura Generală) ajung demnitarii, inclusiv funcţionari de nivel înalt. Nu exclud că de acest haos sunt interesaţi şi unii membri ai actualei guvernări. Între liderii coaliţiei de guvernare există divergenţe şi nu este un secret. Iar opoziţia pe fundalul situaţiei dificile din ţară „interceptează puterea” – este dreptul şi dorinţa lor.

La moment schimbări spontane în componenţa Procuraturii Generale pot conduce la urmări nefaste. Pentru noi cea mai importantă componentă a interacţiunii cu procurorii, ca acuzator, este lucrul comun în instanţă. Dacă vom fi lipsiţi de un specialist bun dosarele vor fi clasate.

„I”: Câte dosare împotriva funcţionarilor de stat sunt acum pe rol la CNA?

V.C.: Peste 30.

„I”: De ce ba aflăm din presă că au fost reţinuţi medici corupţi sau poliţişti de grad înalt, iar apoi îi găsim în funcţia precedentă şi în acelaşi automobil de lux?

V.C.: În Moldova examinarea dosarelor împotriva funcţionarilor de stat sau a deputaţilor corupţi durează ani, ceea ce este lipsit de sens. Noi încercăm să luptăm. Voi aduce doar două exemple. Cunoscutul dosar în care deputaţii au transmis unor persoane interesate 1 mil. de euro. Această suma de bani am găsit-o la persoanele suspectate, iar mai târziu într-o casetă de valori. Dosarul s-a „blocat” în judecătoria de primă instanţă din cauza amânărilor permanente, a pauzelor şi din alte motive.

Dosarul fostului preşedinte al BEM, Grigore Gacichevici. Din grupul său, cărui îi incriminăm eliberarea cu bună ştiinţă a creditelor neperformante, sunt alţi şase manageri de rang înalt ai acestei bănci. Doi ani deja dosarul este „pasat” de la o instanţă la alta. Şi asta pe lângă faptul că alte 18 dosare pentru alte infracţiuni la BEM deja au fost transmise în judecată şi sunt la etapa de examinare. Asemenea tergiversare este inadmisibilă şi noi intenţionăm să schimbăm starea de lucruri.

„I”: Cum apreciaţi starea anchetei privind furtul banilor de la Banca de Economii?

V.C.: Este o situaţie complicată. Dar am reuşit să identificăm majoritatea adreselor prin care au fost transferaţi banii. Am fost ajutaţi de structurilor internaţionale din domeniu. În lumea tehnologiilor moderne nu poate fi ca o sumă mare de bani pur şi simplu să dispară. Am fost stabilit întregul mecanism de sustragere. O altă problemă acum o constituie metodele de returnare a resurselor. Fiind vorba despre o etapă destul de dificilă a anchetei.

„I”: Vă mulţumim pentru interviu.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.29 16:04 David
    El; nu mai da indice si nu spune nimic concret, de ce?
  2. 2015.09.30 12:33 Stefan
    Unchiul meu, care este o persoană fundamentală anti-corupție, a lucrat un timp sub conducerea D-lui Viorel Chetraru și a fost lăsat să-și facă treaba fără vreun amestec. Concluzie: șeful CNA este omul nostru, al poporului. Merită încurajat!
  3. 2015.09.30 12:36 Ana
    On na criucike u vlasti, cito on mojet - NICEGO!
  4. 2015.09.30 22:31 Sergiu
    Va rugam sa nu cedati in fata canaliilor care vor sa uzurpeze puterea in stat. Capul sus si fruntea inainte domnule general
  5. 2015.10.01 08:42 Olesea
    Problema este ca centru tot este corupt...
  6. 2015.10.02 08:51 Ivan
    General nu dejeaba sa ocupa asa functie responsabila...el merita!
  7. 2015.10.06 08:51 Nic
    Asa oamenii nu sa perd niciodata, ei au ocupatie din cauza ca sunt profesionisti!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.