Interviu

​TARIFELE, INTERMEDIARII ȘI SURSELE REGENERABILE

09 octombrie, 2015

Interviu acordat agenţiei „INFOTAG” de către directorul Insitutului Economiei de Piaţă din Moldova, Roman Chircă.

INFOTAG: Cum poate fi explicată existența mai multor intermediari în procesul de livrare a energiei electrice?

Roman Chircă: Să nu uităm în primul rând că principalul furnizor de energie electrică, care este centrala de la Cuciurgan, se află în afara spațiului juridic al RM, respectiv, în regiunea separatistă. Existența acestor scheme este rezultatul care îşi are originea din poziția monopolistă, pe care o are furnizorul, și este o formă de convertire a livrării de energie electrică dintr-un stațiu care nu este controlat de RM, dar agenții sunt înregistrați în calitate de agenți economici ai Moldovei în spațiul juridic fiscal-vamal al țării. De aici RM are puține instrumente de a influența acest proces, respectiv noi vom fi martori permanenți ai unor mișcări tectonice în sensul organizării procesului de modificare lanțului de companii care vor fi intermediari în procesul de livrare.

I.: Prețul de 1,8 cenți cu care Centrala de la Cuciurgan ar putea livra în RM este unul real?

R.C.: Am impresia că se face o confuzie atunci când se stabilește prețul echitabil, deoarece această centrală se află într-o zonă confuză, unde nici proprietarii nu sunt cunoscuți public printr-un proces transparent. De fapt 1,8 cenți, potrivit ANRE, ar fi costurile directe de producere, care ar include amortizarea, plățile salariale, dar nu ar include prețul pentru gazul propriu-zis. Centrala Cuciurgan este construită în perioada sovietică și nu poate fi comparată cu centralele moderne din Europa, de convertire a gazului în electricitate. Există o formulă, unde aproximativ o mie de metri cubi generează trei megawaţi, asta ar însemna că la prețul de 210 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze revin exact 7 cenți pentru un kilowatt. Secretul constă în faptul că regiunea transnistreană niciodată nu a achitat integral acest preț, pe care îl achităm noi. De aici rezultă o marjă de manevră.

Oscilaţia între 3,5 și aproape 6 cenţi este deja zona aproximației care ar fi prețul pe care îl plătește Cuciurgan pentru aceste livrări. Avem a doua parte: Moldovagaz a acumulat datorii de circa 4 mlrd. de dolari față de Gazprom. Moldovagaz livrează aceste gaze în plină măsură spre Tiraspoltransgaz, acesta, la rândul său, livrează aceste gaze Centralei de la Cuciurgan, respectiv este puțin probabil să nu existe decontări între Cuciurgan și Tiraspoltransgaz, acesta fiind argument suplimentar că prețul de 1,8 cenți nu este unul fezabil.

I.: Cât este de fezabil să cumpărăm energie electrică din Rusia, România sau Ucraina?

R.C.: Să procuri energie electrică din Rusia este oarecum straniu. Din punct de vedere tehnic este posibil, având drept exemplu situația Rusiei și Ucrainei, care sunt în conflict militar hibrid, însă, totodată, procură energie electrică de la Rusia. Folosind Ucraina ca intermediar RM ar putea, tehnic vorbind, cumpăra electricitate din Rusia. Întrebarea constă în altceva - este convenabil pentru Rusia, care se află în spatele schemelor de livrare a energiei electrice de la CTE Cuciurgan, să intre în concurență cu ea însăși. Mecanismul actual este unul convenabil deoarece ei țin în șah Moldova, având sub control principalul furnizor de energie electrică, anumiți reprezentanți ai grupurilor de interese din Rusia, care obțin profituri din aceste activități. Această livrare în forma actuală este o sursă suplimentară de întreţinere financiară a regimului separatist.

Înainte ca Cuciurgan să devină principalul furnizor, Ucraina era o alternativă fezabilă, care era, poate și va fi în continuare o sursă importantă de livrare a energiei electrice. Ținând cont de cele ce se întâmplă în Ucraina există o decizie de prohibiție, de interzicere a exportului de energie electrică din cauza deficitului pe piața internă. Ucrainenii acum poartă negocieri cu Polonia, România și Rusia pentru a suplini necesarul de energie electrică. Atât timp cât exista criză în Ucraina, ea nu va fi, din păcate, o sursă pentru noi.

România este o posibilă sursă de energie electrică, dar problema este că sistemele noastre energetice sunt diferite și sunt necesare ajustări. Putem apela la România în caz de necesitate acută pe o perioadă anumită, scurtă. Pe viitor România este un potențial partener, trebuie doar demarate și continuate proiectele de interconectare într-un sistem energetic comun.

I.: Ce alternative reale de livrare are Moldova?

R.C.: Suntem nevoiți să constatăm, din păcate, că la moment Cuciurgan este unica sursă imediată. Dacă ar fi să găsim surse alternative, România poate veni doar cu soluții temporare, cu anumite consecințe tehnice. Eu personal pledez și consider că este necesară implementarea tuturor ajustărilor tehnologice pentru a putea pe viitor discuta despre România ca un partener mai serios de livrare de energie electric. Va fi un pericol și o catastrofă, dacă unica sursă de livrare „se supără” și stopează livrarea. Este necesar ca guvernarea să depună efort pentru a avea o diversificare, pentru a ne asigura securitatea energetică.

I.: Care sunt perspectivele energiei regenerabile?

R.C.: Sursele regenerabile de energie cu siguranță sunt viitorul nostru energetic, mai mult ca atât, acest obiect se conţine în planul RM de a ajunge la cota de 20% din energia obținută prin surse regenerabile până în anul 2020. Când spunem energie, se subînţelege nu doar energia electrică, dar toată energia per ansamblu. Din păcate, putem constata că este doar o poveste frumoasă. Trebuie de muncit foarte mult pentru a obține aceste centre independente generatoare de energie electrică. Este necesar ca Guvernul să întreprindă mai multe măsuri pentru stimularea surselor alternative cum ar fi energia fotovoltaică și eoliană, precum și alte surse alternative regenerabile, care sunt la moment în fază incipientă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.10.09 18:44 Ana
    Eu sunt de acord cu dl Chrca, asa si este.
  2. 2015.10.09 18:51 Efim
    "Nu uităm în primul rând că principalul furnizor de energie electrică, care este centrala de la Cuciurgan, se află în afara spațiului juridic al RM" - asta este buba principala a noastra!
  3. 2015.10.12 09:04 Alena
    Corect da cine asta sa ne face in Moldova?
  4. 2015.10.14 15:59 Arcadie
    faceti dl Chirca tot asta in tara noastra!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.