Interviu

​MARIAN LUPU: AM AVUT SENZAŢIA CĂ PLDM A VENIT MAI MULT DE OCHII LUMII IERI LA DISCUŢII

15 decembrie, 2015

Interviu cu preşedintele PDM, Marian Lupu, despre negocierile privind formarea noului guvern şi desemnarea premierului

Nici nu aţi început bine să negociaţi şi deja v-aţi blocat. Mai este vreo şansă ca partidele să ajungă la un numitor comun?

Nu aş spune că ne-am blocat, până la urmă în negocieri aşa este, avem viziuni diferite, discutăm, fiecare mai cedează câte ceva. Cel puţin aşa ar trebui să se întâmple negocierile. Întrebarea este dacă aceste negocieri au început real, iar eu nu vă pot răspunde sigur, senzaţia mea a fost că PLDM a venit mai mult de ochii lumii ieri la discuţii, ei au venit cu o nouă condiţie, una despre care ştiau dinainte că e inacceptabilă în actualele condiţii, ca liberal democraţii să fie singurii care au dreptul să desemneze premierul. Aşa condiţie niciodată nu a existat în şase ani de când facem alianţe, e aberantă, ei pun aşa condiţie când încă nici negocierile nu au loc, este evident că scopul este fie de a le bloca fie de a pregăti terenul pentru ca preşedintele să anunţe o candidatură băgată deja de ei pe uşa din spate. Şi atenţie, PLDM deja ne-a anunţat ieri că dacă desemnează ei premierul, poate să fie şi unul politic. Eu nu înţeleg acest limbaj duplicitar, public spui că vrei tehnocrat, dar în şedinţă, în faţa tuturor partidelor participante, spui că e bine şi politic dacă îl desemnezi tu. Mai că nu aşteptăm ca domnul Streleţ să ne spună că el este candidatul. Sau Vlad Filat, ca să facem haz de necaz puţin.

Dar cine are real dreptul să desemneze? Valeriu Streleţ spunea că partidul cu cele mai multe voturi în alegerile din noiembrie.

Valeriu Streleţ a uitat că a fost desemnat premier în baza numărului de mandate din Parlament, aşa cum s-a făcut timp de şase ani, o modalitate propusă chiar de PLDM, pe care noi am acceptat-o atâţia ani. Acum, când nu mai au numărul de mandate, brusc vor să schimbe modalitatea asta. Dar în general nu înţeleg cum poţi să mergi la negocieri şi să le începi cu această condiţie, ca numai tu să ai dreptul să numeşti premierul, altfel nu negociezi. Păi ce rost mai au negocierile în cazul ăsta? Iată aici apar indiciile că, de fapt, PLDM pregăteşte ceva extrem de periculos, acea candidatură băgată deja prin presiune asupra preşedintelui Timofti. Şi aici nu speculez, noi am discutat cu preşedintele şi există această presiune pe el, ea este vizibilă, eu pe domnul Timofti niciodată nu l-am văzut în starea asta de surescitare şi e extrem de vizibil că cineva îl presează în mod inacceptabil, sper că nu îl şi şantajează, Doamne fereşte!

Îl va nominaliza pe Ion Sturza?

Ion Sturza este propunerea mascată a PLDM, nu a preşedintelui. Problema nu este însa Sturza, nu el este subiectul, ci PLDM şi preşedintele Timofti, care dacă vor face un astfel de joc murdar, practic aruncă ţara într-un haos total. Când noi ne-am dus la preşedinte şi i-am spus clar că avem voturile să desemnăm premierul şi să facem guvern pro european, el nesocoteşte această propunere şi vine cu o candidatură care nu adună mai mult de 10 voturi, înseamnă că în mod premeditat, conştient, el aruncă ţara într-o criză totală, o pune în pericol. Şi atunci urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că deja discutăm inclusiv de o problemă de securitate naţională. Iar răspunderea o vor purta şi regizorii, dar şi executanţii.

Asta ce înseamnă, că ar putea fi demis președintele?

După ce preşedintele va face o nominalizare împotriva întregului Parlament aproape, după ce va bloca definitiv negocierile dintre partidele pro europene, după ce va arunca ţara în anticipate, vom avea un preşedinte responsabil direct de declanşarea anticipatelor şi criza pe care o provoacă. Iar un preşedinte care face asta fiind conştient de situaţia dezastruoasă pe care o creează, nu mai reprezintă ţara, ci un partid sau un grup de interese‎. Vom avea un preşedinte aflat în captivitate şi va trebuie să găsim în primul rând soluţii să scoatem instutuţia prezidenţială din captivitatea în care este. Soluţii sunt sigur că sunt, dar să nu anticipăm acum care vor fi acestea.

Dacă Sturza nu e votat există a doua nominalizare, ar putea fi numit un candidat de la PD, nu ar fi şi asta o opţiune acceptabilă?

Dacă preşedintele Timofti face această primă nominalizare ştiind că nu există voturile, ştiind că se pierd două săptămâni pentru discuţii inutile cu partidele, din moment ce deja toţi am anunţat că nu îl votăm, nu cred că mai e loc de a doua nominalizare, va fi doar una formală, de fapt intrăm în anticipate. Eu înţeleg care e scopul acestei prime nominalizări, păpuşarii care stau în spatele ei ştiu şi ei că nu va fi votată această candidatură, dar îl folosesc pe domnul Sturza pentru un joc de imagine şi pentru răzbunare, îl vor pune să facă un program frumos de guvernare, să se plimbe pe la televiziuni să spuna că iată ce frumos putea conduce guvernul, dar un program care ar fi imposibil de aplicat, care va fi făcut de ochii lumii, pentru spectacol. Republica Moldova numai de astfel de spectacole nu avea acum nevoie. Regizorul acestui show ar trebui să se gândească bine, că la finalul acestui spectacol se află responsabilitatea pentru ceea ce a făcut şi să se pregătească să răspundă atât pentru capturarea instituţiei prezidenţiale, cât şi pentru aruncarea Republicii Moldova în anticipate, alegeri care o să coste, care o să ne bage într-o situaţie de blocaj economic total, care ar putea avea consecinţe deosebit de grave. Dar dacă vor alegeri, mergem în alegeri, noi suntem pregătiţi, dar înţelegem că pentru ţară e o opţiune extrem de periculoasă, de aceea facem tot ce se mai poate să evităm anticipatele.

Credeți că Sturza ar putea fi un bun premier?

Pentru acest moment complicat politic, Moldova are nevoie de o persoană puternică, un om care să poată ține stabil guvernul inclusiv politic, care să fie capabil să-și negocieze voturile pentru reformele mai complicate, să fie conectat la situația de aici, să aibă autoritatea necesară să poată conduce Guvernul într-un moment extrem de complicat. Nu cred că asta e profilul domnului Sturza. Iar legat de candidatură, dacă aceasta va apărea, marea greșeală care se va face va fi în primul rând jocul cinic din spatele ei, nu poți să vii cu o candidatură care are în spate minciună și șmecherii, să ai pretenția să primești voturi prin astfel de scheme. Domnul Sturza sau indiferent cine va fi desemnat prin astfel de metode, domnul Belostecinic, care e alt nume vehiculat, trebuia mai întâi să meargă să discute cu toate partidele, să ia pulsul real al celor care urmează să voteze, nu cel de pe Facebook și de la PLDM, apoi să decidă dacă are rost să se bage în povestea asta sau nu. Așa era corect și macar aveau loc discuții, se elimină acest joc periculos pentru Moldova. Toți cei care intenționează să facă acest gest iresponsabil, ar trebuie să ia în calcul la modul serios și foarte realist consecințele și dacă decid să meargă mai departe în gestul lor nesăbuit, să știe că nu o să poată muta răspunderea pe alții, planul lor deja e la suprafață, urmează doar să vedem dacă va fi oficializat pentru confirmare sau se va renunța la el.

Și care e soluția să nu se întâmple toate astea?

Președintele să ia în calcul nominalizarea pe care o va face partidul sau partidele care au asigurate voturile necesare investirii guvernului. Pentru că noi vrem întâi să discutăm această candidatură cu partidele, nu să mergem la președinte și să o impunem, așa cum face PLDM. Deci soluția pentru evitarea anticipatelor și pentru a putea investi un guvern pro reformă, un guvern pro Moldova și pro european, există. Trebuie de ieșit însă din acest joc periculos și revenit la negocieri.

Commentarii [ 11 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.15 14:31 stef
    PLDM mereu a umblat cu mita in sac,si a jucat pe doua fronturi,ce se poate de asteptat de la o ''curva'' cu 2 fețe/
  2. 2015.12.15 14:48 slava
    Faptul ca fac doar praf, gen doresc sa creeze coalitie este intr-atat de evident deja, ca orice ar mai afirma ei acum, ca lupta, ca-si asuma riscuri sau ca sunt demni de fucntia de Prim-Ministru nu costa decat un banuts de "1".
  3. 2015.12.15 14:54 Daniel
    șmecherii de la PLDM tărăgănesc alegerea pri-ministrului., știu că nu o să vadă această funcție atunci cînd imaginea partitudului e știrbită de liderul acestuia, și știu că țara merge spre anticipate? și aici apare un nou partid brusc ,,DA,,cu care ei sunt de acord, simt că aici o legătură este prezentă!
  4. 2015.12.15 14:59 Constant
    Sa intelegem ca de ochii lumii si azi se va prezenta la masa de negocieri.
    Oare nu vad ca partidul lor s-a destramat , oare nu inteleg ca bratele cele mai puternice demult i-au parasit , oare nu vad ca o dau de fiecare data in bara ?
  5. 2015.12.15 15:01 alex
    Ce vrea PLDM , sa ii revina functia de PRIM ?
    Filat - dat afara pe motiv de corupere
    Leanca - nu a putut monitoriza guveru si tara a pierdut cele mai mari sume de bani in perioada guvernarii lui , din buget.
    Gaburici- Prim cu diploma falsificata
    Strelet- dat afara e motiv de corupere .
    Ce vrea PLDM , functia de prim ?
  6. 2015.12.15 16:01 Zigmund
    Asta inseamna, ca plan B este realitatea noastra?
  7. 2015.12.15 16:04 Filea
    In asa mariera este foarta si foarte cinstit si barbatesc, bravo, dl Lupu!
  8. 2015.12.15 16:05 Zemfira
    Zaviduiu viderjche Lupu, drugoi uje bi vse brosil i virashival krolikov...
  9. 2015.12.15 23:12 a
    lupu si pd sint marionete
  10. 2015.12.16 08:53 Mihai
    După acest interviu putem spune că Olga Roman este fată mare pe lângă Marian Lupu și Partidul Democrat
  11. 2015.12.16 17:37 Zdenec
    Bravo, acuma Lupu la sfirsit a zis ceva concret...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.