Interviu

​PREFERINȚELE ENERGETICE ALE MOLDOVEI

09 martie, 2016

Interviu acordat agenției „INFOTAG” de către expertul Institutului de Politici Europene și Reforme, economistul Serghei Tofilat.

„INFOTAG”: Gas Natural Fenosa - Furnizare Energie a anunțat concurs pentru livrarea energiei electrice în Moldova. Termenul de acceptat a cererilor a fost prelungit până la 15 martie 2016, dar deja la 2 martie Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că contractul de procurare a energiei electrice a fost încheiat cu o lună mai devreme. Din care motiv autoritățile Republicii Moldova și Union Fenosa au renunțat la procedura de concurs deschis și transparent?

Serghei Tofilat: Gas Natural Fenosa trebuie să dispună de două contracte. De bază – cu furnizorul, și unul de rezervă, pentru balanță – cu întreprinderea de stat Energocom. Din câte înțeleg, s-a anunțat că întreprinderea de stat a senat un contract cu furnizorul din Transnistria. Dar nu sunt sigur că concursul anunțat de Union Fenosa nu va avea loc. Posibil va fi. Totul depinde de prețul care se va anunța la acesta. Dacă în cadrul concursului DTEK va propune un preț mai bun decât Energocom, posibil vom primi energie din Ucraina. Asta în primul rând. De ce autoritățile RM semnează contract cu transnistrenii? Aici sunt convins că există interese personale ale conducătorilor țării. Deoarece Transnistria produce energia electrică din gaze. Dar gaze ei primesc gratis, deoarece nu le achită. Și, având în vedere că materia primă la ei este gratis, toate cheltuielile de producere includ doar procesarea gazelor în energie electrică, adică cheltuielile operaționale.

Dacă consultăm datele oficiale, și vorbesc despre volumul energiei electrice produse în anul 2015, vânzările „Inter RAO”, atunci vom vedea că la ei procesarea costă circa 1,7 cenți. Respectiv, este nivelul limită al prețului pe care Transnistria îl poate propune, având în vedere că ei nu achită gazele consumate.

Aici este important de a remarca următoarele. Noi, consumatorii din R, achită tariful pentru energia transnistreană care include și prețul gazelor. Anume acești bani ajung în bugetul Transnistriei. Guvernul țării forțează cetățenii țării să finanțeze separatismul. De asemenea, datorii acumulează și întreprinderea „Moldovagaz”. „Gazprom” nu poate semna un contract direct cu transnistrenii deoarece „Tiraspoltransgaz” este înregistrat într-o republică autoproclamată, „Gazprom” este o companie publică, ei nu-și permit să semneze asemenea contracte. Astfel, ei folosesc „Moldovagaz”, unde „Gazprom” deține 50% din acțiuni pentru a legaliza această „finanțare a separatismului”.

„I”: Putem spune că furnizorul a fost ales netransparent?

S.T.: Da, cu siguranță. Guvernul nu a făcut publice propunerile comerciale care au fost depuse în cadrul concursului. Astfel noi nu știm cine și ce prețuri a propus. Dar dacă Transnistria a și propus un preț mai bun Guvernul trebuie să renunțe la asemenea contract deoarece asta ar însemna că noi finanțăm separatismul. Iar aceasta este o violare directă a legislației RM.

„I”: Sursele media din Moldova au scris că CTE Cuciurgan mărește prețul energiei electrice pentru RM, vânzând-o la preț de câteva ori mai mare decât sinecostul. În ce mod aceasta se reflectă în tariful pentru populație? De ce RM continuă să procure energie electrică de la MGRES dacă există livrări alternative din România și Ucraina?

S.T.: Situația arată ca în modul următor. În Transnistria prețul energiei electrice niciodată nu a inclus sinecostul. Am în vedere că ei la formarea prețului pornesc de la cât costă gazele, cât procesarea. La ei gazele sunt gratis. Astfel prețul pentru RM este determinat de conjunctura de piață – cât propune Ucraina, cât România. În acest sens în anul 2014 în octombrie a fost creată compania Energocapital. Ea primește gaze de la „Tiraspoltransgaz”, le transmite pentru procesare la MGRES și achită doar pentru procesarea gazelor în energie electrică, adaugă componenta de gaze și stabilește prețul pornind de la alte propuneri și conjunctura pieții.

Fondatori ai „Energocapital” sunt câteva companii off-shore. Una este din Hong-Kong, alta din Belize. Nu exclud că autoritățile RM și cele transnistrene au interese personale în această companie, dacă să ne gândi că componenta de gaze la sigur este împărțită.

Dacă ne vom uita la datele statistice, atunci vom vedea că RM procură din străinătate 80% din energia consumată. Iar asta este circa 3,2 mlrd. kW/h anual. Procesarea costă 1,7 cenți. Diferența este de circa 5 cenți – componenta de gaze rămânea în conturile „Energocapital”. Unde se duc acești bani? Sau în bugetul Transnistriei sau în bugetul companiilor off-shore. Iar dacă ne aducem aminte că acționar al MGRES este „Inter RAO” atunci nu este exclus că și ei sunt interesați în această schemă.

Și încă un moment. Licență „Energocapital” a primit de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Contractul cu „Energocapital” este semnat de Energocom, subordonat Ministerului Economiei. Ambele structuri sunt controlate de PDM, care este finanțat de Vlad Plahotniuc. Uite așa.

„I”: De ce RM asigură suplinirea bugetului Transnistriei procurând energie electrică de la MGRES, iar în esență de la Rusia, deoarece centrala este deținută de „Inter RAO”. De ce autoritățile nu diversifică livrările?

S.T.: Dintr-un motiv foarte simplu. Deoarece au în aceasta propriul interes. Nu le pasă ce se întâmplă și care sunt consecințele.

„I”: A putea spune că diversificarea livrărilor ar face Tiraspolul mai conciliant în negocierile cu Chișinău?

S.T.: Desigur. Ba mai mult, în timpul apropiat noi vom publica un raport detaliat privind datoria de gaze. Raportul va conține cifre detaliate, cine sunt beneficiarii și altele.

„I”: Documentul va fi publicat?

S.T.: Da, noi îl vom publica oficial. Acesta este așteptat de secretariatul comunității energetice, Ambasada SUA, delegația UE în RM, mulți îl așteaptă, inclusiv FMI.

„I”: În RM de ceva timp circulă informația că procurarea energiei electrice de la MGRES este parte a unei scheme corupte, în care sunt implicații unii funcționari de stat. Puteți comenta aceste zvonuri?

S.T.: Licență pentru „Energocapital” este eliberată de regulatorul pieței noastre. Acordul este semnat de compania de stat Energocom. Autoritățile RM știu prea bine care este procedura și dau direct indicații pentru toate acestea.

„I”: Furnizorii ucraineni declară că sunt gata să livreze energie la un preț mai mic decât în prezent. De ce autoritățile RM nu examinează această propunere?

S.T.: Deoarece sunt interesați în păstrarea situației actuale. Ei, cel mai probabil, sunt interesați financiar în schema cu „Energocapital”, astfel nu sunt interesați în livrări de energie electrică din Ucraina.

„I”: Mulțumesc pentru interviu!

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.03.09 14:21 Deliu
    Nici un caz - asta este cea mai stabila varianta, Ucraina peste o luna spune ca nu are posibilitate si ce noi sa facem atunci?
  2. 2016.03.09 14:23 Efim
    Clar ca aici este o schema care functioneaza ca ceas elvetian...
  3. 2016.03.10 09:03 Filipoc
    Asta sa numeste mafia, este clar ca buna ziua!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.