Interviu

​MAIB - 25 ani!

27 aprilie, 2016

Partea II. MAIB are tot pentru a fi în continuare cea mai solicitată bancă din Moldova.

„I.”: MAIB a fost întotdeauna o bancă care a participat la capitalul altor întreprinderi. Câte active de acest gen sunt acum în portofoliul băncii şi ce fel de companii sunt acestea?

S.C.: Avem un portofoliu investiţional încă din anii 1990. Acesta conţine anumite pachete de acţiuni ale altor companii. Acum nu mai direcţionăm resurse pentru cumpărarea unor asemenea active, considerând că nu există suficiente motive pentru a investi banii în alte companii. Am făcut acest lucru în pragul creării pieţei corporative, când multe întreprinderi erau privatizate inclusiv şi pentru bonuri patrimoniale. Ne-am ocupat mai activ de acest lucru în momentele când se producea concentrarea pachetelor sau vânzarea companiilor. Consideram că pentru bancă este important să participe în unele sectoare ale economiei, pentru a le dezvolta intens ulterior. Am făcut acest lucru într-un mod foarte reuşit în multe sectoare, inclusiv în complexul sfeclei de zahăr, fiind acţionari ai companiei moldo-germane Sudzucker Moldova.

„I.”: MAIB mai este acţionar al Glass Container Company?

S.C.: La Glass Container suntem acţionari la două fabrici – Glass Container Prim şi Glass Container Company.

„I.”: MAIB este prezentă doar în capitalul acestor trei emitenţi?

S.C.: Banca mai deţine acţiuni la Moldmediacard, MAIB-Leasing, Biroul de Credit, Bursa de Valori, Depozitarul Naţional, precum şi un pachet mic la compania Visa International. În total portofoliu include acţiuni ale 12 companii.

„I.”: Deţine MAIB active pe care ar fi timpul să le vândă?

S.C.: În principiu, în portofoliul nostru investiţional toate activele sunt pentru vânzare, cu excepţia companiei Moldmediacard de care avem nevoie pentru o activitate operaţională eficientă la această etapă. Deşi şi aceasta poate fi vândută, pentru a trece la outsourcing.

„I.”: Dle Cebotari, ţinând cont de experienţa acumulată, consideraţi că anumite greşeli ar putut fi evitate?

S.C.: Consider că este imposibil să nu comiţi greşeli. Doar cel care nu lucrează nu greşeşte. Poate că, la o anumită etapă, nu au fost luate cele mai bune decizii sau unele ar fi trebuit luate mai rapid. Mă refer aici inclusiv la unele decizii privind structura acţionarilor. Dar acest lucru trebuia făcut la etapa timpurie de dezvoltare a MAIB.

„I.”: De exemplu, ar fi putut emitentul achiziţiona cele 19,8% din acţiunile care au fost vândute la începutul anilor 2000?

S.C.: La acea etapă gândeam şi vedeam situaţia diferit. Ştiţi cum se spune: după război, sunt mulţi eroi. Acum toţi ştiu ce şi cum trebuia de făcut. Lucrurile atunci au evoluat foarte repde – doi investitori străini şi-au vândut pachetele fără să ne întrebe. Dar eu mă conduc de principiul: nu trebuie să regreţi nimic! Banca s-a dezvoltat bine şi până atunci, şi după aceea.

„I.”: Pe 8 mai curent MAIB marchează cea de-a 25-a aniversare. Activaţi în cadrul băncii de 21 de ani. Ce înseamnă această perioadă pentru Dvs.?

S.C.: Aş putea spune foarte multe despre această perioadă – sunt peste două decenii de activitate! În principiu, MAIB a devenit pentru mine a doua casă. Am activat o perioadă îndelungată în cadrul fostei echipe cu care am creat baza normativă a băncii pe care instituţia se sprijină şi astăzi. Am cooperat cu consultanţii externi, ceea ce pentru angajaţii băncii a fost o şcoală bună a profesionalismului şi a iscusinţei. Am acumulat o practică preţioasă în cadrul acestei bănci unde am început să mă formez în calitate de manager. Consider important pentru bancă faptul că am fost şi sunt membru al unei echipe unite. Pentru o asemenea instituţie bancară, capacitatea de a lucra în echipă este foarte importantă, ca să nu spun că este chiar totul.

„I.”: Timp de 25 de ani de activitate MAIB a avut trei preşedinţi. Pe cât de important a fost pentru bancă faptul că de fiecare dată când a avut loc schimbarea conducerii a fost respectat principiul continuităţii, dar nu s-a întors pagina şi s-a început totul de la capăt?

S.C.: Continuitatea joacă un rol extrem de important în sectorul bancar. Nu cred că dacă aş fi plecat la o altă bancă, având o asemenea experienţă, m-aş fi simţit la fel de uşor şi liber cum mă simt la conducerea MAIB. Pentru a conduce eficient o bancă este necesar de a cunoaşte instituţia din interior. Acest fapt este confirmat de practică – un conducător rămâne în funcţie o perioadă îndelungată nu doar pentru că este cel mai bun. În sectorul bancar este foarte importantă continuitatea, precum şi cunoaşterea profundă şi în detaliu a situaţiei. Nu mai puţin importantă este încrederea angajaţilor, a acţionarilor şi a clienţilor. Acestea sunt calităţile cele mai importante pentru oricare conducător bancar. De asemenea, sunt necesare calităţi de lider şi carismă fără de care nu văd cum ar fi posibil să conduci eficient o instituţie bancară atât de mare.

„I.”: Pe parcursul celor 21 de ani de activitate în cadrul MAIB se poate spune că aţi „concrescut” cu această bancă şi cunoaşteţi situaţia de la A la Z. Cum credeţi, cât timp vă veţi mai afla pe puntea de căpitan al MAIB?

S.C.: Am crescut în această bancă, iar acum, după două decenii de activitate, când aud numele băncii automat mă percep ca parte inseparabilă a brand-ului MAIB. Consider că orice conducător, în momentul în care este numit în funcţie, trebuie să simtă cum va dezvolta banca. Dar cel mai important este capacitatea de a fi flexibil pentru a înţelege şi a simţi momentul cel mai potrivit pentru a pleca. Dacă un asemenea moment este ratat, atunci poate fi deja prea târziu şi respectiv ineficient.

Eu înţeleg foarte bine că toate etapele sunt temporare. Pentru mine este important ca în „intervalul meu de timp” totul să fie făcut la cel mai înalt nivel. Dacă în această perioadă, te realizeze, reuşeşti să atingi scopuri importante pentru bancă, atunci simţi o mare satisfacţie profesională. Cât timp voi activa în cadrul acestei bănci, întotdeauna voi crea o bază calitativă şi de încredere pentru ca MAIB să aibă un viitor luminos şi un brand de valoare.

„I.”: Consideraţi că un asemenea conducător trebuie neapărat să fie din cadrul MAIB?

S.C.: În principiu, nu sunt de părerea că la conducerea băncii ar trebui să se afle cetăţeni ai altor state sau doar cetăţeni moldoveni care şi-au făcut studiile peste hotare. Întotdeauna am considerat că la conducerea MAIB trebuie să se afle un manager adevărat, capabil să consolideze în jurul său o echipă de profesionişti pentru a dezvolta şi majora valoarea acestei bănci. Un bancher de succes trebuie să poată lua deciziile necesare la momentul potrivit, să poată stabili corect obiective pentru sine, pentru echipa sa şi colectivul de angajaţi, în general, să obţină rezultate bune, succese şi recunoaştere.

„I.”: Cât de curând ar putea să apară investitori străini în cadrul MAIB?

S.C.: Este dificil să răspund la această întrebare. La fel ca şi multe alte domenii ale economiei, la moment sectorul bancar nu este prea atractiv pentru investiţii. Este necesar de a face ordine în acest sector, de a urma toate recomandările partenerilor externi, inclusiv cele formulate pentru sectorul bancar. Cât priveşte atragerea investitorilor străini la MAIB, aici totul depinde de proprietarii băncii. Dacă acţionarii vor decide să-şi vândă acţiunile, atunci acest lucru este destul de real.

Aici însă aş vrea să menţionez că banca va continua să se dezvolte nu doar graţie capitalului străin. Acum trebuie să demonstrăm că MAIB este o bancă de calitate. Dacă banca are capital local şi acţionari locali, atunci pentru o asemenea instituţie cel mai important este să fie transparentă şi să corespundă celor mai înalte standarde de calitate. Nu mai puţin important este să ai un management corporativ strict şi eficient.

Prezenţa investiţiilor străine nu este atât de importantă. MAIB este o bancă destul de capitalizată, deşi eu nu exclud că în capitalul nostru ar putea exista, de exemplu, investitori străini. Timpul va arăta. În prezent, îmi vine greu să fac anumite preziceri. Dar aş dori să menţionez că MAIB a fost, este şi va fi o bancă atractivă pentru investitori.

„I.”: Examinează MAIB posibilitatea deschiderii unei reprezentanţe sau a unei companii-fiice peste hotare în viitorul apropiat?

S.C.: Analiza pieţei bancare din Moldova arată că aici există posibilităţi de dezvoltare dacă se lucrează intensiv asupra calităţii, automatizării proceselor, implementării unor noi produse şi reducerii costurilor. În acelaşi timp, nu există posibilităţi prea mari de extindere. Pe de altă parte, accesul pe alte pieţe presupune prezenţa unor standarde înalte de calitate şi implementarea tehnologiilor moderne. La moment lucrăm la aceste capitole, analizăm situaţia de pe pieţele ţărilor vecine.

„I.”: Unde va fi totuşi deschisă prima reprezentanţă a MAIB peste hotare?

S.C.: Penetrarea pe alte pieţe, de exemplu pe cele ale statelor membre UE, înseamnă să corespunzi unor cerinţe noi mult mai înalte. Chiar şi în România piaţa este mult mai dezvoltată, acolo activând multe bănci mari şi puternice. Pentru a deschide o filială pe o asemenea piaţă, o instituţie financiară din străinătate trebuie să corespundă mai multor cerinţe, norme şi regulamente. Deschiderea unei reprezentanţe peste hotare este o direcţie foarte interesantă pentru noi. Aşa cum văd lucrurile, MAIB este deja aproape de a fi prezentă pe piaţa din străinătate. La moment cel mai important lucru este să continuăm dezvoltarea durabilă a băncii şi să nu ne oprim la rezultatele obţinute. Văd MAIB în viitor ca pe o instituţie financiară puternică, mobilă, înalt tehnologizată şi care se bucură de încrederea clienţilor nu doar în Moldova, dar şi peste hotarele ei. Banca dispune de toate cele necesare pentru atingerea acestui scop. Ea are nevoie doar de anumite investiţii şi de înţelegerea acţionarilor.

„I.”: Vă mulţumim pentru interviu!

Commentarii [ 23 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.28 18:47 Filimon
    O filiala MAIB in Italia sau in Rominia - de ce, nu?
  2. 2016.04.28 18:49 Anton
    Dl Cebotari aveti noroc ca 21 de ani faceti serviciu in asa banca, cea mai performanta banca in Moldova noastra! Trebue sa stiti despre asta si nu uitati niciodata!
  3. 2016.04.29 13:21 Nicolae
    De ce dl Cebotari sa planifica profit in 2016 in acelas volum ca si in 2015?
  4. 2016.04.29 13:23 Xenia
    Dl Cebotari tot timpu este sigur, de ce el socoate ca are totdeauna DREPTATE?
  5. 2016.04.29 15:09 Efim
    De ce asa multe galagie cu brandu MAIB si presedintele lui dl Cebotari?
  6. 2016.04.29 16:39 Simionel
    Acum vreau sa intreb unde sunt actii care era la colhozuri, cinne preluat sute de mii actiunii?e
  7. 2016.04.30 17:31 Victoria
    MASIB are 25 de ani, dar dl Cebotari lucreaza la banca aceasta deja 21 de ani, bravo< actionarii au noroc cu asa manager ca dl Serghei.
  8. 2016.04.30 17:32 Serafim
    De ce dl Cebotari au bagat la Consiliu pe dl Bodiul, nimeni nu stie, chear si altii membrii de Consikiu, ca d-na Badrajan si d-na Vrabie eu deje nu vreau sa spun despre dl Fetescu!!!
  9. 2016.05.03 14:59 Rebeca
    25 de ani lf MAIB sa fie numai pe data de 8 mai da toate masmedia numai despre asta scrie, de ce?
  10. 2016.05.03 15:00 Malai
    Dl Cebotari este ferecit ca conduce cea mai puternica banca din Republica Moldova.
  11. 2016.05.03 15:09 Aneta
    Totusi pentru mine nu este clar, cum el face mesaria sa atit de efectiv si rezultativ?
  12. 2016.05.04 13:11 Dueleant
    Vreau sa stiu despre ralatiile dintre dl Cebotari> Platon si Plahatniuc. Ele sunt bune sau nu?
  13. 2016.05.04 13:54 Chirill
    Cum MAIB fixeaza asa rezultate frumoasa, DATIRITA CUI BANCA PRIMESTE ATIT DE MARE PROFIT?
  14. 2016.05.04 13:57 Marcel
    Am asa impresie ca dl Cebotari stie cum sa faci profit si banii din aerul...
  15. 2016.05.04 13:59 Inessa
    La poza asta dl Cebotari este mult mai frumos si vesel de chit in viata reala...
  16. 2016.05.05 09:54 Horia
    Bravo, dl Cebotari, aveti cea mai buna banca inMoldova noastra mica si draga de toti!!!
  17. 2016.05.06 08:47 Vica
    Dl Cebotari, nu trebue sa fiti atit de sigur, bine?
  18. 2016.05.06 14:38 PVN
    Ce sa fie daca dl Platon sa intoarce toate actiunele innapoi, cineva stie?
  19. 2016.05.07 12:45 PVN
    Dl Cebotari nu trebue sa uita cine a facut pe dinsu presedintele MAIB!!!
  20. 2016.05.07 12:45 Svetlana
    Dl Cebotari este si om si bancher REUSIT, bravo lui!
  21. 2016.05.07 12:46 Petrica
    Trebue sa stiti, ca dl Cebotari este de la Soroca...
  22. 2016.05.10 12:20 Fima
    Sa fie interesant unde si chind MAIB sa deschida o filiala de peste hotarr?
  23. 2016.06.08 14:06 Absolon Casimir
    Bune doamnelor și domnilor zi, ce mai faci azi? Contactați pe Absolon Casimir și trebuie să vă spun cât de încântat să vă informez că ne dau acum împrumut la o rată a dobânzii foarte mică de 2%. De contact Antidotul Casimir împrumut Compania prin absoloncasimir200@gmail.comwe dă viață timp oportunitate de împrumut pentru persoane fizice, firme de afaceri, asigurări, etc. Sunteți în orice dificultate financiară sau care au nevoie de împrumut pentru a investi sau ai nevoie de un împrumut pentru a plăti facturile de căutare nu in continuare ca noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. ne e-mail: absoloncasimir200@gmail.com

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.