Interviu

​„ACŢIUNILE ÎMPOTRIVA „MOLDINDCONBANK” SUNT UN ATAC RAIDER CLASIC” – VEACESLAV PLATON

03 noiembrie, 2016

Omul de afaceri Veaceslav Platon, aflat în arest preventiv şi suspectat de către Procuratură de un şir de fraude financiare, a acceptat să răspundă la întrebările corespondentului INFOTAG, care i-au fost transmise prin intermediul avocatului. Veaceslav Platon, care este acţionar al „Moldindconbank” (MICB), a răspuns la întrebarea referitoare la introducerea de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) a unui regim de intervenție, schimbarea conducerii MICB, precum și legalitatea acțiunilor mai multor instituţii publice din Moldova.

„I.” : Dle Platon, ce părere aveţi despre blocarea de către BNM a 63,89% din acţiunile MICB şi desemnarea administratorilor temporari?

V.P.: Intervenţia BNM asupra 64% acţiuni ale „Moldindconbank” este o acţiune planificată de mult timp şi este o continuare a blocării celor 40% acţiuni ale „Moldova Agroindbank” (MAIB). Cu o singură deosebire: înlocuirea preşedintelui comitetului de conducere, Leonid Talmaci, cu actualul preşedinte Aureliu Cincilei. Pe Leonid Talmaci este imposibil să-l controlezi, de aceea a fost desemnată o altă persoană.

Este un atac raider clasic, pentru care RM va plăti încă mult timp. Dl Plahotniuc a început să controleze MAIB, MICB şi „Victoriabank”. Cu toate acestea, dacă la „Victoriabank”, el, prin intermediul companiei „Insidown”, controlează circa 40% de acţiuni, atunci în primele două bănci el controlează doar conducerea.

A deschis dosare penale, a condamnat colaboratori şi conducerea este gata să îndeplinească orice ordin. O schemă similară se întreprinde şi în controlul întreprinderilor de stat. Formal, acestea sunt de stat, dar în realitate Plahotniuc conduce totul.

Sunt uimit de cinismul conducerii BNM, care, fără a lua în consideraţie normele de drept, blochează acţiunile acţionarilor efectivi, care au contribuit la dezvoltarea MICB pe parcursul a 20 de ani.

Totodată, conducerea BNM nu reacţionează la omul lui Plahotniuc – dl Lobanov, care formal deţine 40% din acţiunile „Victoriabank”.

Aceste acţiuni au fost cumpărate pe banii furaţi de la Banca de Economii (BEM). Mai mult decât atât, ascunzându-se în spatele „VEB Capital”, Lobanov deţinea 25% din acţiunile BEM. Domnule Cioclea (Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM – „I.”), cum stau lucrurile cu conştiinţa Dvs.? Mai bine un hoţ transparent decât acţionari efectivi neînţeleşi pentru Dvs.?

BNM, urmând cerințele FMI, parcă pledează pentru transparență. Dar despre ce transparenţă poate fi vorba într-o ţară mafiotică, unde dreptul la proprietatea privată este doar o vorbă goală, unde autorităţile publice sunt supuse unui dictator, care personal, reieşind din propriile ambiţii, stabileşte cine este corect şi cine este vinovat. Cu acelaşi succes FMI poate să încerce să implementeze principiul transparenţei în Somalia sau Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL).

Principiul transparenţei poate fi aplicat doar atunci când este bine stabilită cultura juridică. Fiţi de acord, este imposibil de imaginat că, spre exemplu, Angela Merkel sau Francois Holland într-o zi vor începe în Germania sau în Franţa, prin intermediul atacurilor raider, să acapareze o bancă sau câteva bănci. Dar ce scandal va începe dacă, de exemplu, Barack Obama sau Klaus Iohannis vor fura 13% din PIB-ul SUA sau al României! Credeţi că, dacă i-ar fi furat pe concetăţeni, ar fi continuat să stea în fotoliile lor, indiferent de cele întâmplate?

Nu trebuie lecuiţi toţi bolnavii cu o singură pastilă. Este necesar de a acţiona reieşind din situaţie. Voi spune în felul următor: în toate ţările civilizate băncile centrale mai întâi se întâlnesc cu acţionarii, poartă discuţii, îşi expun pretenţiile, încearcă să găsească ieşire din orice situaţie.

Dar cu cine v-aţi întâlnit Dvs., domnule Cioclea? Iar consecinţele Dvs. le-aţi luat în considerare? În două dintre cele mai mari bănci nu au rămas acţionari! Nimeni din investitorii decenţi (nu vorbesc acum de hoţi) nu va dori să fie acţionar al acestor bănci.

Acum toți acționarii blocaţi ilegal ai MICB pregătesc procese pentru obţinerea despăgubirilor în valoare egală cu capitalul lor. Toate procesele vor fi depuse în ţările unde băncile moldoveneşti deţin conturi corespondente. Acţionarii nu se vor calma niciodată. Şi credeţi-mă, vor obţine ce doresc! Ei vor obţine şi bani în calitate de compensaţii, şi acţiunile le vor întoarce. Deoarece faptul cum a procedat BNM este ilegal din punct de vedere juridic.

Dumneavoastră, domnilor de la BNM, exact ca şi şeful vostru, Plahotniuc, trăiţi cu ziua de astăzi. Dar ziua de mâine va veni cu siguranţă. Cu părere de rău, pe mine toate acestea nici nu mă miră. Era regretabil să priveşti cum s-a produs degradarea lui Dorin Drăguțanu (fostul guvernator BNM – „I.”). Timp de şase ani, dintr-un auditor smerit şi onest l-au transformat într-un hoţ, în care scuipă populaţia. Voi sunteţi în mâinile unor profesionişti rafinaţi în domeniul lor. Şi credeţi-mă, veţi ajunge într-o situaţie de care singuri vă veţi îngrozi în viitorul apropiat.

Commentarii [ 10 ] adaugă comentariu

  1. 2016.11.03 13:45 Folk
    Multi oameni spun ca dl Platon nu este vinovat, ca el a facut ceva incorect in relatiile lui cu dl Plahotniuc.
  2. 2016.11.03 13:45 Fima
    Pusti otdast zalog v $50 000 000 i guleaet sebe kak Ilan Sor...
  3. 2016.11.03 13:48 Olga
    A vse potomu, cito Platona vezde sdali - v Rossii, v Ucraine i v Moldove, nesmotrea na bilishie babki, kotorie on vsm OTSTEGHIIVAL.
  4. 2016.11.03 13:51 Natali
    Cu asa scheme dl Platon a primit multe active inMoldova, Ucraina si in Rusia...
  5. 2016.11.04 08:33 Serafim
    Saracau este omul acesta, saracu!
  6. 2016.11.04 09:52 Efim
    Inchipuiti ce sa fie chind dl Platon sa fie eliberat si sa fie declaratia ca el nu este vinovat?
  7. 2016.11.04 12:13 Ivan
    Cred ca el deja nu poate sa intoarce napoi ce el avea la MICB.
  8. 2016.11.04 16:12 Lena
    Am auzit ca si prima si a doua sotia lui sustina pe dl platon, ce este foarte si foarte bine si omenesti...
  9. 2016.11.19 15:02 Nicolae
    De ce din Stokholm nu vin noutati buna pentru Veaceslav Platon, ce acolo fac avocati din Usraina?
  10. 2016.12.01 09:56 Macluha
    Tot timpu el a fost cel mai intelugent, este pacat ca anume asa tot santimplat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.