Interviu

CETĂŢENIA MOLDOVEI PENTRU STRĂINI ÎN SCHIMBUL INVESTIŢIILOR DE 100 MII EURO ŞI MAI MULT

17 octombrie, 2017

Moldova a modificat Legea Cetățeniei și a permis să se ofere cetăţenie moldovenească persoanelor străine care vor investi în economia Moldovei 100 mii de euro și mai mult. Această atracție a investițiilor a provocat o reacție ambiguă în societate, în care există susținători și oponenți ai emiterii cetățeniei moldovenești străinilor pentru bani. Corespondentul agenţiei INFOTAG, Iuliana Cebotar, a luat un interviu exclusiv de la susținătorul acestei idei, Ministrul Justiției Moldovei, Vladimir Cebotari, care a adus argumente cu privire la oportunitatea de a avea o asemena lege în statul moldovenesc.

Partea I. Atractivitatea RM şi oportunităţile sale pe două pieţe – UE şi CSI

I: Domnul Ministru, cum credeți, cine sunt acei oameni care ar dori să investească 100 mii de euro în economia Moldovei, în schimbul cetățeniei moldoveneşti?

V.C:
Să nu uităm că Republica Moldova este la o periferie geografică foarte interesantă, fiind prezentă pe piaţa din spațiul CSI și piața emergentă, promițătoare într-un termen mediu și lung, iar această perspectivă ar fi una foarte interesantă pentru oamenii de afaceri care sunt stabiliți în Est și Vest.

I: Prin ce este atractivă Moldova pentru persoanele care s-ar decide să-i accepte cetățenia?

V.C:
Moldova este atractivă, în mod special, prin spațiul geografic și oportunitățile pe care le poate oferi, în special accesul la două piețe mari – CSI sau cea Europeană, care este cea mai mare piață în ceea ce privește volumul achizițiilor efectuate, ţinând cont de jumătatea de miliard de locuitori ai acesteia.

I: Ce riscuri există în această decizie, utilă la prima vedere?

V.C:
La momentul actual nu vedem anumite riscuri care nu ar putea fi administrate. Să nu uităm că nu suntem primii și nici ultimii. Majoritatea statelor, inclusiv și din UE au astfel de politici și atrag oamenii care pot face investiții în țara lor. Dacă toată lumea caută să atragă în țară cetățeni cu un profil bun, o reputație economică bună, nu aș înțelege de ce Republica Moldova nu poate, la fel, să atragă astfel de oameni.

I: Potrivit prognosticurilor Dvs., câți oameni și din ce țări ar putea să solicite cetăţenia Republicii Moldova?

V.C.:
Eu cred că numărul acestor oameni este destul de mare, pentru că noi am avut discuții cu mediul local și internațional, care și-au manifestat interesul. Noi nu ne concentrăm pe cineva anume, în general pe Est și Vest, fiindcă în regulamentul deciziei există cerințe mai dure față de cetățenii resortisanți.

I: Probabil că Ministerul Justiției a studiat experiența altor țări care au asemenea abordări. Ce arată rezultatele unei asemenea legislații?

V.C.:
Multe state au putut să atragă investiții de nivelul miliardelor, altă state, ca Bulgaria, au putut să atragă investiții de sute de milioane. Noi credem că vom avea un rezultat poate la fel de modest ca și bulgarii, însă pentru Republica Moldova, câteva sute de milioane de investiții în economia sa pot fi un catalizator foarte bun.

Partea II. Provenienţa investiţiilor pentru cetăţenie este obligatorie!

I: Vedeți cumva vreo „concurență” pe planul costului cetățeniei, să spunem în Republica Moldova și Letonia, unde, pentru a primi cetățenia, este nevoie doar de 70 mii de euro, ceea ce este mai puțin decât în Moldova?

V.C.:
Sigur că este o concurență, deoarece și acest produs concurează pe piața liberă. În același timp, fiecare produs are punctele sale avantajoase și dezavantajoase. Noi am avut multe discuții cu mediul de afaceri și observăm că produsul nostru ar avea mai multe puncte forte față de cel al Țărilor Baltice.

I: Unde și pe ce are de gând statul să direcționeze acest gen de investiții?

V.C.:
În ceea ce este mai important pentru cetățenii noștri, anume în crearea locurilor de muncă, în domeniul construcțiilor, fiindcă astăzi acesta generează cel mai mare număr de locuri de muncă și este un sector care are cel mai mare număr de consumuri, stimulează economia foarte bine.

Poate fi vorba, de asemenea, de procurarea bunurilor imobile și stimularea proiectelor de apeduct, canalizare, reabilitarea drumurilor. La acest subiect, avem lansarea unei contribuții nerambursabile, care trebuie să fie folosită pentru construcția acelor apeducte și canalizări. Este vorba de ceea ce cetățeanul nostru nemijlocit va beneficia în modul cel mai direct.

Există și o a treia componentă, procurarea hârtiilor de valoare de stat, în special emise în acest sens, care vor fi emise în condiții mai avantajoase, având în vedere condițiile în care se creditează Republica Moldova la instituțiile financiare internaționale.

I: Ar putea fi în realitate o diferență dintre așteptările acestei decizii cu ceea ce se va întâmpla de fapt?

V.C.:
Desigur că poate exista diferență, o altă cale de aplicare a acestei practici. Însă studiind practica de aplicare a legii în alte state, vedem că nu poate fi o deviere mare între impresii și realitate.

I: Cum ar putea statul moldovenesc să verifice în realitate proveniența unor asemenea investiții în schimbul cetățeniei țării?

V.C.:
În regulament scrie foarte clar că trebuie demonstrată provenienţa acelor investiții în perioada ultimilor cinci ani și acest lucru se face prin prezentarea documentației în toți anii respectivi, veniturile declarate, taxele plătite etc.

Astfel de declarații se eliberează de statele a căror cetățenie este deţinută de aceste persoane. Ceea ce ne face pe noi încrezuți e faptul că, dacă se adeverește în timp că persoana totuși a comis astfel de infracțiuni, legea mai prevede și retragerea cetățeniei pe motiv că au fost prezentate date false.

I: Cum s-ar putea schimba economia țării noastre, de exemplu, în următorii cinci ani, datorită acestei legi?

V.C.:
Credem că ar trebui să se schimbe spre bine, fiindcă banii injectați suplimentar în economie nu pot să aducă decât bine oamenilor şi ţării.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.17 13:54 Grigore
    Clar ca asa legea trebue sa fie in Moldova...
  2. 2017.10.17 13:55 Serafim
    Tot ce spune ministru are si sens, si logica.
  3. 2017.10.17 13:56 Horia
    Este adevarat, ca dl CEBOTARI este minba dreapta dl Plahotniuc?
  4. 2017.10.17 19:29 Elena
    Dl Cebotari in primu rind este membru echipei...
  5. 2017.10.18 11:42 Horia
    Ce sa spuna ministru noi, clar lucru, ca tot sa fie bine pina chind el este ministru.
  6. 2017.10.18 18:54 Zinaida
    Eu nu sunt siguri daca macar 1 000 000 de euro putem sa primim asa fel de investitii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.