Interviu

ZHANG YINGHONG: CHINA ŞI MOLDOVA DEŢIN POTENŢIAL PENTRU CREŞTEREA SCHIMBURILOR COMERCIALE

28 noiembrie, 2017

China şi Moldova dispun de rezerve pentru creşterea comerţului şi dezvoltarea reciprocă. Un fundament în acest sens urmează să devină Acordul de Liber Schimb (FTA) la care lucrează intens Beijingul şi Chişinăul.

(Interviu al Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chine,e în Republica Moldova, Zhang Yinghong, oferit directorului agenţiei de presă INFOTAG, Alexandru Tanas)

Partea I. Exporturile Moldovei în RPC au crescut în ultimii ani mai mult de trei ori

I.: Excelenţa Voastră, economia Chinei demonstrează stabilitate, se dezvoltă şi arată o creştere durabilă. De exemplu, la finele trimestrului trei al anului 2017, creşterea PIB a fost de 6,9%. Cum obţine acest lucru China?

Z. Y.:
În contextul unei redresări slabe a economiei mondiale, al declinului permanent în comerțul internațional și al unor probleme structurale acute în țară, creșterea economică a Chinei în primele trei trimestre ale anului 2017 a fost de 6,9%. Motivele care stau la baza dezvoltării durabile a economiei RPC în ultimii ani ţin, în primul rând, de faptul că este vorba de o inovație continuă a modelului de reglementare macroeconomică, o politică monetară stabilă pentru funcționarea rațională a economiei. În anul 2016, impozitele încasate de la întreprinderi au scăzut cu 570 miliarde de yuani (aproximativ $91 mlrd.), ceea ce a diminuat povara întreprinderilor, a îmbunătățit condițiile de gestionare și de dezvoltare a acestora.

În al doilea rând, creșterea se datorează dezvoltării unor noi forțe motrice prin reforme politice și deschidere, prin simplificarea constantă a procedurii administrative și transferarea atribuţiilor către niveluri inferioare, reducerea numărului autorizaţiilor de afaceri de ordin administrativ, optimizarea serviciilor.

În al treilea rând, este vorba de stimularea pe larg a activităților antreprenoriale și inovatoare ale maselor. În primele trei trimestre ale anului 2017, numărul întreprinderilor noi înregistrate în întreaga țară era de 4,51 mil, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5% față de aceeași perioadă a anului 2016, în medie înregistrându-se zilnic 16,5 mii de întreprinderi.

În al patrulea rând, creșterea se bazează în mare parte pe prevenirea și eliminarea activă a riscurilor, aprofundarea reformei financiare prin îmbunătățirea continuă a sistemului modern de gestionare a pieței financiare, prin dezvoltarea activă și stabilă a unei piețe de capital multiple, stimularea fuziunilor și reorganizarea întreprinderilor.

I.: Recent, la Beijing s-a desfăşurat congresul al XIX-lea al Partidului Comunist Chinez (PCC). Care este importanţa hotărârilor sale pentru partid şi pentru ţară? Ce planuri are PCC referitor la dezvoltarea economiei Chinei?

Z. Y.:
PCC şi-a propus să realizeze obiectivul „Două secole”. Către centenarul partidului, trebuie să construim o societate îndestulată, în care economia să devină mai dezvoltată, democrația să fie mai bună, știința și educația să fie mai progresive, cultura să fie mai prosperă, societatea să fie mai armonioasă și viața oamenilor să fie mai asigurată.

I.: Cum aţi caracteriza situaţia actuală a relaţiilor comercial-economice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză? Cum vor fi acestea în viitorul apropiat?

Z. Y.:
În ultimii 25 de ani, de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre RPC și RM, schimburile comerciale ale țărilor noastre au crescut în fiecare an. În 2016, acestea au constituit $408 mil., ocupând 6,8% din volumul total al comerțului Moldovei cu alte țări. China se situează astăzi pe locul șase printre țările care fac comerț cu Moldova și pe locul al treilea în exportul produselor chineze în Moldova.

În ultimii cinci ani, exporturile Moldovei în RPC s-au majorat de la $3,8 mil. la $14,5 mil, înregistrând o creștere de 3,8 ori. Importurile din China în Moldova constituie aproximativ $400 mil. Aceste cifre arată un mare potențial de cooperare economică între țările noastre, în special în ceea ce privește investițiile Chinei în Moldova și exporturile Moldovei în China. În prezent, RPC și RM studiază intens pozițiile în desfășurarea negocierilor privind comerțul liber. Sunt sigur că acordul de liber schimb va oferi neapărat ambelor părți mai multe oportunități și condiții convenabile pentru o cooperare prodigioasă comună în viitorul apropiat.

I.: Care este situaţia cu pregătirea acordului de liber schimb între Moldova şi China?

Z. Y.:
Desfășurarea negocierilor privind acordul de liber schimb este o decizie strategică importantă a guvernelor noastre. În decembrie 2016, ambele părți au început să realizeze studiul de fezabilitate, iar această activitate a fost finalizată în mai 2017. După îndeplinirea procedurilor interne, țările vor începe negocierile în viitorul apropiat. Sunt sigur că, în viitor, FTA va prezenta mai mult interes agenților economici din țările noastre, mai ales că acest acord va stimula exporturile moldovenești în China.

Partea II. China este interesată de o promovare mai mare a vinurilor Moldovei pe piaţa sa

I.: Vinificatorii din Moldova dispun de potențialul de a umple 350-500 milioane de sticle de vin pe an. Ei visează să crească vânzările de vin în China. De ce anume ar trebui să țină cont vinificatorii atunci când mizează pe piața imensă a Chinei? Ce mai poate fi exportat din RM în RPC, afară de vinuri?

Z. Y.:
Producția vinului este unul dintre principalele tipuri de producție industrială. Trebuie să spun că, din anul 2000, exportul vinurilor moldovenești în China a crescut de câteva ori. În al doilea rând, este necesar să se accelereze construcția infrastructurii, să se îmbunătățească condițiile de transport, construcția porturilor și logistica aeroporturilor pentru a oferi condiții favorabile pentru activitatea investițională în Moldova. Personal, deseori am întâlnit vinuri moldovenești în magazinele din China. Vinurile Moldovei sunt foarte competitive atât la calitate, cât și la preț.

China este un consumator foarte mare de vin şi, în același timp, pare a fi o piață foarte mare pentru vinurile moldovenești. Adesea glumesc cu colegii moldoveni că, dacă fiecare chinez ar bea o sticlă de vin moldovenesc pe an, atunci vinul moldovenesc ar fi un deficit. Sincer, vinurile moldovenești nu sunt prea răspândite astăzi în China. Propun ca întreprinderile moldovenești să-și promoveze mai mult şi mai intens producţia pe piața chineză. În China se desfăşoară diferite expoziții de produse alimentare și vinuri. Întreprinderile moldovenești pot să participe mai des la astfel de expoziții și pot căuta mai multe oportunități de cooperare.

Afară de vinuri, un mare potențial îl are și exportul de produse agricole în China, de exemplu, nuci, miere, semințe de floarea-soarelui moldovenești, care sunt de înaltă calitate și ieftine. China este cea mai mare piață. Oamenii de afaceri din Moldova ar trebui să călătorească mai mult în China, să caute oportunități bune de parteneriat cu colegii lor chinezi. Noi, ambasada, la rândul nostru, suntem gata să ajutăm la stabilirea unor contacte puternice cu partenerii chinezi.

I.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple în economia Republicii Moldova pentru ca investitorii din RPC să atragă atenţia la ea, să facă investiţii?

Z. Y.:
În prezent, există mari oportunități pentru stabilirea cooperării investiționale între China și Moldova. În opinia mea, există doi factori principali care afectează negativ activitatea investițională a întreprinderilor chineze referitor la Republica Moldova. Pe de o parte, agenții economici chinezi nu au o imagine completă și cunoștinţe suficiente despre Moldova, inclusiv despre situația politică, economică și socială generală din țară, precum și despre politica statului moldovenesc în atragerea investițiilor străine.

Pe de altă parte, deși Republica Moldova are potențial, este necesar să fie îmbunătățite condițiile de infrastructură, complexurile de producție, serviciile publice, precum și respectarea strictă a legii. Vă recomand să întreprindeţi câteva măsuri pentru a stimula cooperarea investițională cu potențialii investitori chinezi.

În primul rând, trebuie intensificată și să diversificată propaganda, pentru ca întreprinderile chineze să se familiarizeze cu situația din domeniile prioritare ale economiei Republicii Moldova. Trebuie arătat potențialul pieței și atractivitatea politicii de investiții, având grijă ca un număr cât mai mare dei oameni de afaceri chinezi să cunoască Moldova, iar acest fapt ar putea duce la o intrare a noilor investiții chineze pe piața moldovenească.

În al doilea rând, trebuie accelerată construcţia infrastructurii, perfecţionate condițiile de transport, construcția porturilor și logistica aeroporturilor pentru a asigura condiții favorabile activității investiționale în Moldova.

În al treilea rând, trebuie stimulată dezvoltarea domeniilor principale și a celor conexe ale economiei moldovenești, ceea ce va contribui la crearea unei baze pentru investițiile întreprinderilor chineze. Sunt sigur că, prin eforturile comune ale ambelor părți, cooperarea în domeniul investițiilor se va aprofunda în viitor.

I.: Cum apreciaţi ultimele proiecte ale RPC realizate în RM? Care este importanţa lor primordială?

Z. Y.:
De la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Moldova, partea chineză a desfășurat, în general, proiecte de asistență, de exemplu, dispozitive ale sistemului de monitorizare a transportului rutier, furnizarea echipamentelor şi tehnologiilor speciale pentru controlul vamal, acordarea instrumentelor medicale și echipamentelor de birou, construirea unui centru de medicină chineză și multe altele.

Implementarea acestor proiecte joacă un rol pozitiv în stimularea dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova. Aceste proiecte au adus beneficii practice poporului moldovenesc, asistența Chinei a fost apreciată de diferite pături ale societății moldovenești. China și Moldova sunt prieteni buni și parteneri de încredere. În baza principiului de avantaj reciproc și câştig comun, partea chineză este gata să continue cooperarea în diverse domenii, contribuind la prosperarea și dezvoltarea comună a celor două țări.

Partea III. Relațiile dintre popoarele chinez și moldovean stau la baza dezvoltării durabile a relațiilor chino-moldovenești

I.: În anul 2013, președintele RPC a lansat inițiativa „O centură, un drum”, propunând un proiect global modern, care ar repeta Marele Drum al Mătăsii. În opinia Dvs., în ce domenii de perspectivă, în cadrul acestui proiect, RM și RPC ar putea coopera prodigios?

Z. Y.:
Inițiativa „O centură, un drum” este un pas important făcut de China pentru a stabili cooperarea multilaterală într-o nouă etapă a dezvoltării mondiale. Scopul acestei inițiative este de a consolida schimbul și cooperarea cu diferite țări pe Drumul Mătăsii în vederea stimulării dezvoltării comune și a utilizării comune a beneficiilor acestei dezvoltări. După ce președintele Xi Jinping a lansat această inițiativă, cooperarea dintre China și alte țări se întăreşte în permanență, prezentând țărilor de pe acest drum interese reale.

În mai 2017, vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a participat la forumul de cooperare internațională „O centură, un drum”. Partea moldovenească este interesată să participe la construirea acestui proiect. Cred că, în cadrul acestei inițiative, ambele părți ar putea să se concentreze asupra următoarelor domenii.

În primul rând, trebuie consolidată cooperarea comercial-economică bilaterală, să fie descoperite în permanenţă noi puncte de creștere a schimburilor comerciale între țări și apoi să fie optimizată structura comerțului. Este nevoie de negocieri active pentru semnarea acordului de liber schimb între China și Moldova și acest acord trebuie semnat cât mai curând posibil pentru a crea condiții favorabile pentru cooperarea comercial-economică.

În al doilea rând, ambele țări ar trebui să consolideze cooperarea în domeniul infrastructurii. Infrastructura Moldovei are nevoie de îmbunătățiri urgente, iar China are o bogată experiență în domeniul infrastructurii, astfel încât complementaritatea reciprocă în acest domeniu este foarte eficientă. Sper că executivul moldovean va sprijini pe deplin cooperarea între guverne pentru a finanța și a utiliza creditele preferenţiale oferite de guvernul Chinei în vederea implementării rapide a proiectelor de infrastructură pentru electrificarea autostrăzilor și căii ferate.

În al treilea rând, este necesară stabilirea cooperării în domeniul noilor tipuri de energie. Moldova depinde în principal de importurile de resurse petrochimice tradiționale, cum ar fi petrolul și gazul, dar, în același timp, țara este bogată în posibilități de a obține energie eoliană și solară. China a acumulat o experiență bogată și de succes în dezvoltarea și obținerea de noi surse de energie, astfel încât ambele țări pot discuta în continuare și pot consolida cooperarea în acest domeniu.

I.: Domnule Ambasador, cum apreciaţi cooperarea umanitară între cele două ţări şi rolul acesteia în dezvoltarea relaţiilor bilaterale?

Z. Y.:
Cooperarea în domeniul culturii este o parte importantă a relațiilor chino-moldovenești. În ultimii ani, aceasta a crescut și a evoluat în fiecare zi. Numărul grupurilor artistice ce se schimbă între țările noastre este în continuă creștere. De mai mulți ani, partea chineză trimite grupuri care participă la festivalul florilor de primăvară. Concertele și spectacolele lor se bucură de popularitate în rândul poporului moldovenesc. În domeniul educației, în fiecare an, China și Moldova fac schimb de 20 de studenți. În prezent, se negociază activ pentru semnarea unui acord privind recunoașterea reciprocă a cursurilor de învăţământ, a diplomelor de studii superiore și a gradelor ştiinţifice.

În anul 2009, în Moldova a fost înființat Institutul Confucius. Numărul absolvenților săi a depășit 4,2 mii de persoane. Astfel, Institutul a devenit o fereastră deschisă pentru oamenii din Moldova, care le-a permis să ia cunoştinţă de limba chineză și cultura chineză. În domeniul sănătăţii, în 2010, China a construit la Chișinău Centrul de Medicină Chineză. Până în prezent, de serviciile sale au beneficiat un mare număr de pacienți. Centrul de Medicină Chineză este foarte apreciat de poporul moldovenesc.

Relațiile dintre state depind de relațiile dintre popoare, iar relațiile bune dintre popoare constau în înțelegerea reciprocă. În viitor, ţările noastre trebuie să consolideze în continuare cooperarea culturală, să aprofundeze înțelegerea reciprocă și prietenia între popoare pentru a stabili o temelie solidă şi o dezvoltare durabilă a relațiilor chino-moldovenești.

I.: Excelenţă, vă mulţumim pentru interviu!

Commentarii [ 12 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.28 13:02 Liza
    Volumu de comert este foarte si foarte mic...
  2. 2017.11.28 13:08 Anastasia
    Potential este, si el este prea mare, pacat ca Moldova sa exporteaza volum atit de mic fata de import dn China.
  3. 2017.11.28 20:06 Stas
    La dinsii Si Dzinpin este foarte popular lider de partid...
  4. 2017.11.28 20:09 Nichita
    Piata ruseasca pentru vin moldovenesti a fost stricata de dilerii care vroea o sticla de vin care costa $0?8< si noi vindeam asa vin eftin si necalitativ. Tem ca noi acelas lucru acum sa facem pe piata chinezeasca.
  5. 2017.11.29 14:15 Galina
    Volumu trebue sa fie macar $1 000 000 000 in 2018!
  6. 2017.11.30 11:34 Alexei
    Cu china noi trebeu sa fim cel mai bun prieteni...
  7. 2017.12.09 12:00 Istvan
    Nu stiu daca China are interes economic de Moldova.
  8. 2017.12.11 10:15 Marin
    Volumu comertului creste, ambasador are dreptate, da de ce asa incet?
  9. 2017.12.18 10:11 Galina
    Ambasadorul este pe locul lui...
  10. 2018.01.10 16:31 Irga
    Ambasada ca si dl ambasador pot sa ajut cu ceva, da ei nu pot sa fac export si vinzarea vinuri moldovenesc in China, noi trebue sa intelegem asta corect.
  11. 2018.01.31 16:35 Lidia
    Noi putem sa dam pamintul nostru daca ei sa cumpara productia agricultura nde la noi...
  12. 2018.02.06 13:01 Evlampie
    Eu vad solutie in intreprindari comun unde Moldovei trebue sa apartina numai 33,77 la sute.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.