Interviu

JULIA MONAR: TOŢI PARTENERII EUROPENI SUNT PROFUND ÎNGRIJORAȚI DE ÎNCĂLCAREA STANDARDELOR DEMOCRATICE PRIN INVALIDAREA REZULTATELOR ALEGERILOR LOCALE DIN CHIŞINĂU

19 iulie, 2018

(Interviu acordat corespondetului agenției INFOTAG Margareta Mocreac de către ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Julia Monar.)

PARTEA 1: Orice rezultat înregistrat în mod democratic în cadrul alegerilor trebuie respectat ci nu pus în discuție.

INFOTAG: Dnă Monar, dețineți funcția de ambasadoare în Republica Moldova din septembrie 2017 iar în scurt timp veți părăsi țara noastră. Cu ce provocări v-ați confruntat pe parcursul mandatului pe care l-ați avut în R.Moldova?

J.M.:
Trebuie să recunosc faptul că situația curentă este o provocare, deoarece demonstrează o lipsă de respect pentru rezultatul unor alegeri democratice la care membrii ambasadelor am fost martori.

INFOTAG: Vă referiți la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului general al municipiului Chișinău? Care este opinia Dvs. despre această decizie?

J.M.:
Invalidarea rezultatelor alegerilor locale în municipiul Chișinău i-a lipsit pe alegători de primarul pe care l-au ales în mod democratic, Andrei Năstase. Toți observatorii care au monitorizat primul și al doilea tur al alegerilor, inclusiv eu, au recunoscut că procesul de votare a fost unul liber și corect. Presupusele încălcări ale Codului Electoral ar fi trebuit sancționate prin aplicarea unor amenzi și nicidecum nu ar fi trebuit să ducă la invalidarea celor două tururi ale alegerilor. Declarația comună a Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, și a Comisarului Johannes Hahn de la 27 iunie, precum și rezoluția Parlamentului European din 5 iulie demonstrează că partenerii europeni sunt profund îngrijorați de această încălcare a standardelor democratice.

INFOTAG: Noile alegeri parlamentare urmează a fi organizate la sfârșitul anului 2018 sau la începutul anului 2019. Mulți experți, precum și partidele de opoziție susțin că aceste alegeri sunt de o importanță crucială, deoarece de ele depinde vectorul de dezvoltare a țării. În opinia Dvs., pe cât de importante sunt aceste alegeri pentru viitorul RM, precum și pentru relațiile țării noastre cu UE?

J.M.:
Desigur, rezultatele acestor alegeri sunt importante pentru Moldova și pentru relațiile acesteia cu UE. Până la moment au fost înregistrate multe realizări, iar implementarea în continuare a Acordului de Asociere cu UE poate contribui la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor prin dezvoltarea infrastructurii, instituţiilor locale, creşterea exporturilor ş.a. Vă rog, însă, să mă înțelegeți corect: desigur, cetățenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie până la urmă să decidă și să voteze partidele și candidații care, în opinia lor, vor duce Republica Moldova către un viitor mai bun. Orice rezultat obținut în mod democratic în cadrul alegerilor va trebuie respectat, nu pus în discuție.

INFOTAG: Autoritățile Republicii Moldova promit să organizeze alegeri ”libere, democratice și corecte”. În același timp, opoziția susține că nu toți concurenții au șanse egale și nu exclud o posibilă fraudare a alegerilor. Astăzi, organizarea unor alegeri parlamentare libere și corecte este posibilă în RM?

J.M.:
Nu m-aș limita doar la procesul de vot, dar aș atrage atenție la tot ce se întâmplă în perioada pre- și post-electorală. Este de o importanță primordială ca cetățenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea de a alege liber dintr-un număr de opțiuni politice, după ce au avut posibilitate de a afla care sunt aceste opțiuni și care va fi impactul lor asupra viitorului țării. Aici mă refer la libertatea surselor mass-media de a prezenta pozițiile candidaților și ale partidelor, programele politice și viziunile acestora în ceea ce privește viitorul Moldovei. Alegeri democratice înseamnă, de asemenea, șanse egale pentru toți cetățenii de a candida pe listele oricăror partide politice fără ale fi frică de faptul că ei sau membrii familiilor lor ar putea fi amenințați cu pierderea serviciului, supuși presiunilor sau chiar persecuțiilor pentru presupuse încălcări.

INFOTAG: Opoziția pro-rusă susține că UE și alți parteneri internaționali deseori ”închid ochii” la neregulile comise de către guvernele pro-europene ale Republicii Moldova și astfel, într-o mare măsură, sunt responsabile pentru actuala stare de lucruri din țară. Cum comentați aceste afirmații?

J.M.:
UE întotdeauna va insista asupra valorilor europene și se aşteaptă ca acestea să fie respectate de toți partenerii. UE a semnat Acordul de Asociere şi a liberalizat regimul de vize cu Moldova pentru a intensifica legăturile politice şi economice ale ţării cu UE. Desigur, au fost momente când am simţit că încrederea noastră în parteneri a fost trădată. Noi, însă, nu am închis ochii la aceste lucruri, ci am reacţionat dur, de exemplu, prin îngheţarea sprijinului bugetar în 2015 după descoperirea fraudei bancare. De asemenea, în momentul în care UE a văzut că nu sunt înregistrate progrese în reformarea justiţiei, a refuzat să aloce cota corespunzătoare din asistenţa promisă pentru suportul bugetar. Totodată, atunci când autorităţile Moldovei au decis să adopte un nou Cod electoral ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE/ODIHR, UE a introdus condiționalități politice în memorandumul de înţelegere despre asistenţa macro-financiară pentru Moldova.

INFOTAG: Societatea moldovenească este divizată între cei care doresc integrarea ţării în UE şi NATO şi cei care se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică, între cei care doresc unificarea cu România şi cei care doresc ca Moldova să rămână un stat independent. Experţii vorbesc despre necesitatea unei idei în jurul căreia societatea să se unească. În opinia Dvs., care ar putea fi aceasta?

J.M.:
Desigur, unele dintre aceste opţiuni, precum semnarea Acordului de Asociere cu UE şi aderarea la Uniunea Euroasiatică se exclud reciproc. Acelaşi lucru este valabil şi pentru opțiunea de unificare cu România şi cea de menţinere a statalităţii Republicii Moldova. Cu toate acestea, după asocierea cu UE, Moldova este liberă să stabilească relaţii de prietenie şi să menţină legături politice strânse cu vecinii din est. Dat fiind istoria, limba şi moştenirea culturală comună, România întotdeauna va juca un rol important pentru Moldova, apărându-i interesele şi acordându-i asistenţă generoasă în diferite domenii. Dintre toate ideile care ar putea unifica societatea moldovenească, personal, mi se pare foarte atractivă cea care cheamă la crearea unei identităţi civice puternice care va permite cetăţenilor acestei ţări multietnice să-şi expună viziunile referitoare la un stat echitabil şi corect, indiferent de limba pe care o vorbesc şi de origine.

INFOTAG: Corupţia este una dintre principalele probleme cu care se confruntă R. Moldova. Autorităţile dau asigurări că întreprind măsuri pentru a lupta cu acest flagel. Aţi putea să vă referiţi la succesele şi eşecurile autorităţilor în acest domeniu?

J.M.:
Acţiunile întreprinse recent în vederea consolidării capacităţilor Agenţiei Naţionale de Integritate, în special, majorarea bugetului acestei instituţii, angajarea de noi inspectori pentru a controla declaraţiile de avere ale angajaţilor publici, procurorilor şi judecătorilor sunt paşi importanţi în direcţia respectivă. Cu toate acestea, corupţia este un fenomen care necesită a fi combătut la diferite niveluri, nu doar la cel guvernamental. Întreaga societate trebuie să înţeleagă care sunt efectele negative ale corupţiei şi să fie încurajată să o denunţe ori de câte ori se confruntă cu asemenea cazuri. Jurnaliştii de investigaţie ar trebui să aibă posibilitate să investigheze şi să descopere cazurile de corupţie fără să le fie teamă că ar putea fi traşi la răspundere sau supuşi altor riscuri. În acelaşi timp, procurorii şi instanţele de judecată trebuie să implementeze Codul Penal, prin transmiterea dosarelor de corupție în instanţă, sechestrând bunurile ilicit dobândite și pedepsind pe cei vinovaţi de încălcarea acestor norme.





PARTEA II. Investiţiile străine directe necesită o justiţie funcţională şi independentă.

INFOTAG: Aş vrea să vă referiţi la relaţiile economice dintre RM şi Germania. Draxlmaier Group, care activează în zona economică liberă Bălţi, este un exemplu de investiţie de succes efectuată de Germania în ţara noastră. În baza acestui exemplu, ce acţiuni ar trebui să întreprindă Guvernul pentru a atrage mai multe investiţii germane în Moldova?

J.M.:
Investiţiile străine directe reprezintă o decizie pe termen lung a unei companii. Pe lângă factori precum infrastructura, nivelul salariilor şi taxelor, securitatea investiţiilor este ceea ce contează foarte mult. Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb între Moldova şi UE creează un cadru favorabil pentru investiţii în ţară. Alte precondiții indispensabile pentru atragerea capitalului străin sunt existenţa unui cadru regulator transparent, a unor instituţii non-birocratice, de încredere şi a unei justiţii funcţionale şi independente pentru a soluţiona eventualele dispute. Deseori, reprezentanţii businessului german îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deficienţele sistemului justiţiei, care ţin la distanţă mulţi posibili investitori.

INFOTAG: În 2017, reţeaua germană Kaufland şi-a anunţat intenția de a deschide 15 hypermarketuri pe întreg teritoriul ţării, inclusiv trei la Chişinău. Mai multe companii locale care activează în acest domeniu s-au arătat îngrijorate că nu vor putea concura cu Kaufland şi ar fi nevoite să se închidă. Pe cât de îndreptăţite sunt aceste temeri?

J.M.:
Sunt la curent cu argumentele furnizorilor şi companiilor locale de retail. Cu toate acestea, este de menţionat faptul că marele reţele de retail internaţionale, în general, sunt interesate în comercializarea produselor regionale deoarece acestea, de cele mai multe ori, sunt mai proaspete, mai calitative şi mai ieftine decât cele importate. Astfel, sunt convinsă că producătorii locali care dispun de produse calitative şi posibilităţi de livrare a acestora îşi vor găsi nişa corespunzătoare pe piaţă. În plus, o concurenţă mai mare va duce la preţuri mai mici, ceea ce înseamnă că consumatorii din Moldova vor putea cumpăra produse mai multe şi mai calitative.

INFOTAG: Exporturile RM către Germania reprezintă mai puţin de 7% din totalul exporturilor, iar importurile mai puţin de 8%. În opinia Dvs., în ce domenii ale cooperării bilaterale potențialul de creştere este cel mai mare?

J.M.:
Consider că pe parcursul ultimilor ani am fost martorii unei dezvoltări dinamice. Compania Draexlmaier activează cu succes în Moldova de mai bine de un deceniu, iar acum intenţionează să deschidă o nouă unitate de producere la Cahul. Alte companii care activează în acelaşi domeniu, precum Sumitomo Bordnetze, Fujikura sau Coroplast au intrat pe piaţă mai târziu dar, de asemenea, înregistrează succese. Personal, văd un potenţial de creştere în industria de producere și de aprovizionare, deşi ambele domenii se confruntă cu lipsa de muncitori calificaţi. De asemenea, consider că există capacități şi în sectorul agricol, care tradiţional are un loc primordial în economia ţării. Acest sector poate oferi vin, nuci şi legume organice. Produsele organice se bucură de mare popularitate în Germania la moment, iar consumatorii sunt gata să achite un preţ mai mare pentru aceste produse. Acest lucru deschide noi oportunităţi pentru producătorii moldoveni interesaţi de exportul în Germania.

INFOTAG: Ce recomandări ați oferi companiilor moldoveneşti care doresc să penetreze piaţa germană şi pentru companiile din Germania interesate de piaţa RM?

J.M.:
Atragerea investiţiilor şi explorarea de noi oportunităţi pentru creşterea exporturilor se numără printre principalele priorităţi ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. Tradiţional, ambasada de la Berlin şi consulatele Moldovei din München, Frankfurt şi Hamburg sunt primele puncte de contact pentru companiile moldoveneşti care doresc să pătrundă pe piaţa Germaniei. La fel „Comitetul de Est al economiei germane – Uniunea pentru Europa de Est” pot acorda informaţii valoroase. Cât priveşte companiile străine, nu doar cele din Germania, acestea se pot adresa Asociaţiei Businessului European (EBA) şi Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) pentru sfaturi şi recomandări concrete cu privire la investiţii în Moldova.

INFOTAG: RM a înregistrat o creştere economică de 4,5% în 2017. Cu toate acestea, majoritatea companiilor şi a oamenilor simpli cu care discutăm susţin că nu simt această majorare. În ţările dezvoltate precum Germania o creştere a PIB-ului de 2,5% este considerată una foarte bună şi este resimţită de toată lumea. Nu este acesta oare un paradox?

J.M.:
Economia Germaniei nu este doar cea mai mare din Europa, dar şi una care comportă cele mai mici riscuri sistemice şi politice, care a înregistrat creşteri constante pe parcursul ultimilor ani. În Germania, nivelul inflaţiei şi al ratei dobânzii este foarte scăzut, consumul este în creştere, iar nivelul taxelor este stabil. Pe acest fundal, orice majorare a PIB-ului duce la mărirea salariilor. Situaţia în Moldova este diferită, deşi recent, au fost raportate şi aici majorări de salarii. Creşterea economică de 3,8% prognozată pentru 2018 este una considerabilă, dar insuficientă pentru Moldova, deoarece punctul de start pentru economie şi cifrele absolute sunt cu mult mai mici. Este nevoie de o dezvoltare economică mai mare pentru a produce aceleaşi efecte benefice pentru cetăţeni şi pentru a menţine la un nivel scăzut asemenea factori precum inflaţia, care în caz contrar va neutraliza impactul creşterii. Totuşi, sunt convinsă că acest lucru poate fi realizat dacă o parte din condiţiile menţionate supra sunt îndeplinite, iar climatul investiţional este îmbunătățit.

INFOTAG: În ultimii ani, industria turistică în RM a înregistrat indicatori pozitivi, deși există loc pentru îmbunătățiri. Care sunt aşteptările turiştilor germani atunci când vizitează asemenea ţări mici, precum RM?

J.M.:
Moldova, cu siguranță, dispune de potenţial pentru atragerea turiştilor germani. În acest context, este necesar de a extinde infrastructura turistică, inclusiv dezvoltarea agro-turismului în diferite regiuni. Nu mă refer aici la hotele noi de 5 stele, dar la pensiuni mici şi liniştite care oferă turiştilor posibilitatea de a participa la diferite evenimente culturale şi a se plimba, de a practica activităţi precum călăritul sau mersul pe bicicletă în regiuni frumoase rurale. Satul Butuceni de la Orheiul Vechi sau vinăriile din întreaga ţară sunt exemple reușite în acest sens. În Germania, este destul de mare cererea pentru pensiuni turistice eco, la un preţ rezonabil şi situate la câteva ore de zbor distanţă.

INFOTAG: Ce cunosc cetăţenii germani de rând despre Moldova?

J.M.:
Unii, mai ales persoanele care au crescut în fosta Republică Democrată Germană, îşi pot aminte despre toponimul Moldavia. Dintre aceștia, o parte își amintesc despre vinurile moldovenești încă de pe timpurile sovietice. Există un ghid turistic foarte bun despre Moldova în limba germană. Cea mai recentă ediție a acestuia a ieşit de sub tipar chiar anul trecut.

INFOTAG: Dar ce nu cunosc ei despre Moldova?

J.M.:
Din păcate, mulți nemți probabil nici nu știu unde se află Moldova sau care este capitala țării. Desigur, ei nu au de unde să știe despre ospitalitatea extraordinară a moldovenilor, despre frumusețea peisajelor rurale, despre mâncarea delicioasă și sănătoasă, dansurile tradiționale și vinăriile medaliate.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.19 13:03 Grigore
    A spus asa cum este in realitate, bravo!
  2. 2018.07.19 13:07 Andrei
    Ambasadoarea pleaca da voi nu intrebati de ce, cum asa se poate?
  3. 2018.07.23 16:45 Oleg
    Era ambasador cu pozitia dura fata de autoritatilor moldovenesc...
  4. 2018.07.27 16:40 SErgiu
    Sa vada chit departe este Moldova de la UE.
  5. 2018.07.28 13:47 Vicol
    Ambasadoarea are 100 de procente dreptate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.