Interviu

SOARTA NISTRULUI DEPINDE, ÎN MARE PARTE, DE O GUVERNARE EFICIENTĂ, CARE DEOCAMDATĂ NU ESTE NICI ÎN MOLDOVA, NICI ÎN UCRAINA

21 septembrie, 2018

(Un scurt interviu al reporterului agenției INFOTAG cu expertul ecologist, directorul Asociaţiei Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS”, Ilia Trombiţchi, în urma rezultatelor primei ședințe a Comisiei privind utilizarea durabilă și protecția bazinului Nistrean, desfășurată la Chișinău pe 17 septembrie).

„I.”: Au fost trase anumite concluzii privind construcţia celor șase centrale hidroenergetice pe râul Nistru?

I.T.:
Deocamdată comisia nu a început analiza posibilelor consecințe ale acestor efecte asupra Nistrului, experţii le evaluează acum. Problema celor șase centrale hidroelectrice nu a fost abordată în cadrul ședinței, deoarece obiectivul primei întrevederi a fost de a „lansa” activitatea comisiei prin adoptarea regulilor de funcționare și crearea grupurilor de lucru, inclusiv aprobarea funcțiilor acestora.

„I.”.: Care este poziția ecologilor și părților oficiale?

I.T.:
Acest lucru nu s-a discutat detaliat, deși ONG-urile din Moldova și Ucraina s-au pronunțat în privinţa construcției hidrocentralelor la Nistru, distribuind declarația comună din 3 iulie. La fel, „Ukrghidroenergo” a prezentat un proiect al Regulilor privind funcționarea complexului hidroenergetic de pe Nistru, care a fost supus dezbaterilor. O serie de organizații, inclusiv „Eco-TIRAS”, au prezentat companiei „Ukrghidroenergo” propuneri de îmbunătățire a regulilor și se așteptau să audă o reacție, dar aceasta nu a urmat, deoarece lucrul nu a fost finisat. Prin urmare, unul dintre grupurile de lucru formate, din care fac parte și eu, va analiza proiectul în formă modificată, pentru a adopta o viziune comună comisiei.

„I.”.: Care este poziția părții oficiale moldovenești și este ea oare pregătită să apere interesele naționale în problema râului Nistru?

I.T.:
Îmi este greu să răspund la această întrebare. Totul va deveni clar abia la următoarele ședințe ale comisiei.

„I.”.: Ce planuri de lucru are în viitor comisia?

I.T.:
Comisia a aprobat profilurile fiecărui grup de lucru și a dispus să elaboreze planuri de lucru care să includă principalele probleme ale Nistrului. Este vorba de elaborarea unui plan bilateral de gestionare, este vorba de luarea unor decizii cu privire la cele mai acute probleme (depozitarea deșeurilor chimice, starea stațiilor de epurare, impactul hidroenergetic asupra Nistrului etc.). Consider că până la viitoarea ședință multe dintre abordări vor fi formulate și va începe soluționarea treptată a problemelor. Acest lucru nu va fi ușor de făcut, pentru că ambele părți sunt obișnuite să rezolve problemele economice în detrimentul mediului, iar îmbunătățirea lui în multe cazuri necesită finanțare. Luarea unor decizii eficiente şi echilibrate este posibilă numai în condiții de democrație și de guvernare eficientă a țărilor pe baza conceptului de dezvoltare durabilă. Însă aceasta lipseşte atât Ucrainei, cât și Moldovei.

Actualmente, activitatea comisiei este susținută de un proiect internațional al Fondului Global pentru Mediu. Însă peste doi ani, acest sprijin va înceta și țările vor trebui să finanțeze în mod individual activitatea comisiei. Cred că aceasta va fi una dintre principalele provocări pentru ambele țări, în condiţiile în care adepții hidroenergeticii doresc să intensifice activitatea pe Nistru, iar interesele tenebre ale oligarhilor în acest sens persistă. De aceea, singurul mecanism de protejare a intereselor publice este transparența activității comisiei și cerința de a reacționa la propunerile de proiecte de hotărâri care vin în acest sens. „Eco-TIRAS” a propus modificări la Regulamentul de funcționare a comisiei, care, în principiu, au fost aprobate. În acest sens, vreau să clarific: astăzi, societatea dispune de mecanisme de influență asupra activității comisiei și a deciziilor luate, dar ea trebuie să-și monitorizeze atent activitatea și să reacționeze activ prin prezentarea la timp a unor propuneri calificate la proiectele de hotărâri.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.21 16:47 Lidia
    Dupa alegerilor 24 februarie socialistii tot sa anuleaza.
  2. 2018.09.30 12:29 Victor
    Am citit cu interes, cred ca pozitia Moldovei trebue sa fie mult mai dura fata de Ucraina.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.