Interviu

“O EUROPĂ MAI ASERTIVĂ ÎNTR-O LUME VOLATILĂ”

12 martie, 2019

Predicțiile făcute anul trecut cu privire la importanța din ce în ce mai mare a rivalităților dintre marile puteri încă mai sună în urechile noastre.

Mai mult, mediul nostru strategic devine din ce în ce mai imprevizibil. Astăzi, marile puteri contestă în mod deschis ordinea internațională bazată pe reguli și urmăresc promovarea viziunilor alternative ale unei lumi împărțite în sfere de influență. Rivalitatea geopolitică alimentează tensiunile și bate alarma unei noi „perioade a proliferării” care riscă să escaladeze într-o confruntare militară necugetată. Schimbările climatice devin o amenințare existențială, în timp ce spaţiul cibernetic și campaniile de dezinformare sunt noile arme ale secolului XXI.

Pentru Uniunea Europeană răspunsul este clar: aceste provocări pot fi soluționate doar printr-o abordare multilaterală. Dacă rămânem uniți, împreună avem instrumentele și greutatea politică pentru a modela viitoarea ordine globală. De aceea în loc să se retragă din cooperarea internațională și parteneriate la nivel mondial, UE își intensifică angajamentul de a soluționa provocările globale împreună cu partenerii săi: acest lucru este valabil pentru acordul de la Paris privind schimbările climatice, Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) privind neproliferarea, Agenda 2030 de dezvoltare durabilă, strategia UE privind conectivitatea dintre Asia și Europa sau reforma OMC.

Deși aceste acorduri sunt – în esență – greu de atins, suntem convinși că acestea reprezintă cea mai bună modalitate de a asigura un mediu mondial mai pașnic, mai prosper și mai sigur. Cu atât mai mult cu cât este clar că nu există nici-o țară care poate soluționa aceste provocări de una singură. Sunt convins că această abordare este cea corectă, iar faptul că cererea de acțiune europeană din partea partenerilor noștri nu a fost niciodată atât de ridicată vorbește de la sine.

Cu fiecare ocazie oferită, nevoia de a defini răspunsuri comune la problemele comune nu este doar evidențiată, ci transpusă în acțiune. Prin urmare, Uniunea Europeană investește în cooperare și parteneriate internaționale mai largi, mai ales cu NATO, ONU și organizații regionale precum Uniunea Africană și ASEAN. Cooperarea noastră trilaterală UE-UA-ONU cu privire la provocările comune, cum ar fi migrația, ilustrează modul în care soluțiile multilaterale pot contribui la o mai mare siguranță, stabilitate și prosperitate.

De exemplu, așa cum ne-a avertizat recent Raportul special al IPCC al ONU privind încălzirea globală, există o nevoie urgentă de a acționa în domeniul schimbării climatice. Aceasta este logica eforturilor neobosite ale UE de a ajunge la un rezultat pozitiv la Conferința COP24 de la Katowice. UE va arăta prin exemplu propriu, transformând propriile sale angajamente ambițioase pentru 2030 în acțiuni concrete. Acest lucru a fost elucidat în cadrul evenimentului la nivel înalt privind clima și securitatea, găzduit de UE în luna iunie a anului trecut.

În domeniul securității, Uniunea Europeană continuă să-și exercite rolul de furnizor de securitate. Aceasta numai că acționează pe plan intern pentru a intensifica eforturile comune de combatere eficientă a terorismului, a urii și a extremismului violent, ci și mai este implicată în 16 misiuni de gestionare a crizelor, adică cu aproape 4.000 de bărbați și femei. De la capacitățile de construcție din Mali, Niger și Republica Central Africană, la sprijinirea reformei sectorului de securitate în Irak, combaterea pirateriei în fața coastelor Somaliei sau prevenirea reapariției violenței în Georgia, Uniunea continuă să consolideze securitatea internațională în vecinătatea sa și nu numai. Acest lucru este completat de continuă implicare în mai mult de 40 de activități de mediere în întreaga lume, începând cu Columbia până la Yemen și Filipine, fiind susținute și de asistență financiară, deoarece UE rămâne principalul donator pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Pe măsură ce Europa își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate, dezbaterile privind autonomia strategică a Europei s-au ridicat pe prim-plan și nu fără controverse. Cu toate acestea, în esență raționamentul este simplu: atunci când este necesar, europenii trebuie să fie capabili să protejeze și apere interesele și valorile europene și să fie capabili să acționeze.Vrem să putem coopera cu țările terțe pe condițiile noastre.

În acest sens, am intensificat dezvoltarea capacităților militare comune prin 'Cooperare Permanentă Structurată' (PESCO), vom crește investițiile comune prin intermediul Fondului european de apărare, vom raționaliza structurile militare de comandă (MPCC) și am convenit asupra componentului Compact pentru a consolida gestionarea crizelor civile. Ca atare, aceste inițiative contribuie, de asemenea, la consolidarea pilonului european al NATO, precum și la apărarea colectivă.

O mai mare responsabilitate include și îmbunătățirea propriei reziliențe și a capacității în domeniul energiei, al spațiului, al infrastructurii și alte sectoare critice. Noi, europenii, nu putem accepta imixtiune și destabilizare prin intermediul atacurilor hibride și cibernetice, motiv pentru care ne concentrăm în continuare pe consolidarea capacităților de securitate cibernetică, îmbunătățirea protecției datelor care includ și dezinformare, prin intermediul Planului de acțiune împotriva dezinformării adoptat recent.

De asemenea, trebuie să fim foarte vigilenți pentru a păstra realizările privind neproliferarea nucleară, cum ar fi Tratatul INF sau acordul nuclear cu Iranul, deoarece mizele pentru propria noastră securitate sunt pur și simplu prea mari. Punctul de plecare nu poate fi dezmembrarea arhitecturii actuale și pornirea de la zero. Noi, europenii, lucrăm la toate nivelurile pentru a promova universalizarea și implementarea acordurilor existente, cum ar fi Tratatul de neproliferare nucleară sau Codul de conduită de la Haga împotriva proliferării rachetelor balistice. De asemenea, noi insistăm asupra intrării în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, care ar putea juca un rol important pe măsură ce noi lucrăm la o denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă a RPDC.

Asumarea unei responsabilități mai mari nu se oprește la problemele de apărare. Securitatea astăzi se referă și la securitatea economică. Această noțiune include importanța strategică a monedei euro și necesitatea de a asigura faptul ca moneda unică să își poată juca rolul deplin pe arena internațională. Promovarea rolului internațional al monedei euro face parte din angajamentul Europei față de o economie globală deschisă, multilaterală și bazată pe reguli.Efectele extrateritoriale ale sancțiunilor, de asemenea contestă capacitatea Uniunii de a respecta angajamentele noastre politice. În acest context, noi elaborăm mecanisme care vor asista, proteja și reasigura actorii economici să-și desfășoare afaceri legitime în străinătate.

Fiind europeni, noi nu ne putem permite să pierdem timpul sau să fim mai puțin inovativi decât alții. Noi trebuie să modernizăm abordările noastre și să ne implicăm mai activ cu actori noi aflați la intersecția dintre tehnologie și politica externă și de securitate. Acesta este motivul pentru care Înaltul Reprezentant a lansat panoul Global Tech, împreună cu conducătorii ai marilor companii în domeniul tehnologiilor, pentru a contribui la asigurarea faptului că etica și regulile internaționale pot ține pasul cu invenția umană. Pentru a valorifica aceste oportunități, trebuie să luăm în serios și implicațiile în materie de securitate, de unde și recentul Comunicat al Comisiei Europene privind inteligența artificială.

În concluzie, sprijinirea multilateralismului bazat pe reguli și o mai mare autonomie strategică a Europei nu sunt obiective contradictorii. Dacă noi vom consolida rezistența noastră față de noile riscuri, Uniunea Europeană își va juca rolul său în revigorarea ordinii multilaterale și va fi considerată ca un actor hotărât într-o lume volatilă.

Acest articol a apărut inițial în ziarul "The Security Times"

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.12 11:59 Iraclie
    Pozitia este corecta si UE trebue sa tina chit mai tare euro.
  2. 2019.03.12 12:03 Victor
    Sunt 100 de procente de acord, ca asumarea unei responsabilități mai mari nu se oprește la problemele de apărare nu este singura problema, sunt probleme care au caracter economic si financiar.
  3. 2019.03.12 15:58 Alexei
    UE trebue sa jpaca mult mai puternic, chiar daca este inpotriva SUA.
  4. 2019.03.12 17:03 Marcel
    Cam tirziu este pentru Ue asa ceva.
  5. 2019.03.13 11:56 Filaret
    Tema este destul de actuala si principala pentru UE si pentru tarile care vor intra in UE.
  6. 2020.03.06 20:13 Felix Alex
    Aveți nevoie de bani pentru proiect, afaceri, impozite, facturi și multe altele
    alte motive, împrumuturile noastre sunt simple și ieftine, contactați-ne astăzi.
    împrumutul de care aveți nevoie, putem aranja orice împrumut, care va corespunde dvs.
    buget, cu 3% rata dobânzii, răspundeți acum prin e-mail:
    Felixalexinvestment22@gmail.com

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.