Interviu

COSTUL ACŢIUNILOR MOLDOVA-AGROINDBANK A AJUNS LA NIVELUL RECORD DE 2501 LEI PER ACŢIUNE ($140)

07 august, 2019

Partea I. Hârtiile de valoare ale MAIB – justificare pentru piaţa de valori a Moldovei

Doar o mică parte din cei aproape 2 mil. de acționari din țară au avut norocul să devină deținători de active valoroase, a căror preț crește anual și care aduc dividende. Și prima din această listă scurtă a emitenților atractivi este cea mai mare instituție financiară din țară - Moldova Agroindbank (MAIB). Prețul acțiunilor acestei bănci, cu o valoare nominală de 200 de lei, a ajuns recent la 2 501 lei.

Pentru marea majoritate a unei armate întregi de acționari, care au visat să tranzacționeze pe piața bursieră și să primească dividende bune, planurile de a deține acțiuni profitabile, din păcate, nu s-au realizat. Marea majoritate a cetățenilor au devenit acționari în perioada privatizării în masă pentru bonurile patrimoniale, primind gratuit de la stat diverse active. Se presupunea că trecerea de la sistemul administrativ-de-comandă socialist la gestionarea eficientă capitalistă a activelor va asigura o activitate profitabilă a fabricilor și uzinelor private.

Dar, în zbuciumații ani 90 ai secolului trecut, întreprinderile privatizate au devenit rapid insolvabile, ceea ce le-a lipsit de profituri, iar pe acționari - de speranțe la dividende. Pentru mulți compatrioți, viața atractivă a oamenilor din economiile dezvoltate, unul dintre atributele căruia sunt cotațiile în creștere ale acțiunilor la bursă, s-a dovedit a fi o fantomă. Majoritatea activelor, pe care statul moldovenesc le-a distribuit generos cetățenilor, aveau nevoie de investiții și capitalizare permanentă, ceea ce noii proprietari nu le puteau asigura.

Și, ca urmare, astăzi pe piața bursieră a Moldovei, în pofida existenței a peste un milion și ceva de acționari, sunt listate titluri de valoare ale doar 15-20 de emitenți. Tranzacțiile cu acestea sunt rare, ceea ce face dificilă analizarea în mod serios a valorii de piață a acțiunilor, a indicilor de preț ai valorilor mobiliare, care, alternativ, au un impact variabil asupra taurilor și urșilor.

O particularitate distinctivă în acest sens o constituie valorile mobiliare ale Moldova Agroindbank. Acțiunile sale, în pofida situației politice, economice și financiare din țară, prin comportamentul lor pe piață, în mare parte, justifică în mod literal existența pieței bursiere din țară. Tranzacțiile cu acțiunile MAIB trezesc un interes viu din partea investitorilor locali, visul cetățenilor, care doresc să aibă un activ atractiv, profitabil și lichid în portofoliul lor mic de investiții.

În prezent, valoarea de piață a valorilor mobiliare ale MAIB a atins o valoare de 2 501 lei pe acțiune. Reprezentanții Comisiei Națională a Pieței Financiare (CNPF) au declarat pentru INFOTAG că cotațiile acțiunilor MAIB, pe piața reglementată a valorilor mobiliare, arată în 2019 o evoluție foarte bună, înregistrând de la începutul anului o creștere cu 17% a valorii acestora.

"Acestea sunt singurele acțiuni de pe piața reglementată a țării, care în acest an arată o tendință constantă a evoluției prețurilor. Prin tranzacțiile sale pe piața bursieră, aceste acțiuni confirmă dorința investitorilor locali de a cumpăra acțiunile acestui emitent, în pofida prețului lor tot mai mare de la începutul anului 2019", a declarat reprezentantul autorității de reglementare.

Participanții profesioniști ai pieței, opinia cărora a fost solicitată de revista Profit, atrag atenția asupra faptului că acțiunile MAIB au cel mai mare indice de capitalizare pe piața reglementată a valorilor mobiliare.

"Importanța crescândă a capitalizării bursiere a acțiunilor MAIB este rezultatul dezvoltării dinamice a Moldova Agroindbank. În 2019, banca demonstrează rezultate financiare bune, sporind profitul, activele, capitalul, portofoliul de credite, depozite și, cel mai important, păstrând cu încredere cea mai mare cotă de piață din țară, care, în multe privințe, depășește 30%", menționează interlocutorii agentiei.

Participanții la piața de capital susțin, că dezvoltarea MAIB influențează în mod pozitiv venirea în capitalul său a unui grup de investitori străini - două fonduri de investiții din SUA și Lituania, precum și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care în octombrie 2018 au achiziționat pe piața publică, în cadrul licitației deschise, 41,09% din acțiunile băncii.

"Având în vedere rezultatele financiare pe care le obține MAIB și intrarea investitorilor cu o imagine și o reputație internațională bună, atractivitatea acțiunilor a crescut substanțial. Iar cererea pentru aceste valori mobiliare va crește în continuare. Investitorii locali, care achiziționează un număr mic de valori mobiliare ale acestui emitent, înțeleg foarte bine, că investitorii strategici de portofoliu, care au intrat în capitalul MAIB, își vor vinde mai devreme sau mai târziu activele lor unei instituții financiare strategice străine", - a spus interlocutorul.

Experții consideră că, pornind de la practica internațională, de obicei, aflarea unor astfel de investitori străini de portofoliu în capitalul MAIB ar putea dura cinci-șase ani. În acest răstimp, ei vor dezvolta intens banca din toate punctele de vedere, așteptând o conjunctură comodă și atractivă pe piața regională, pentru a-și vinde avantajos pachetele de acțiuni, ținând cont de faptul că va fi vorba de vânzarea unei bănci de prim rang din Moldova.

Partea II. Brandul MAIB este binecunoscut în societate

În comentariile cu privire la cât de durabilă poate fi tendința crescândă a prețurilor acțiunilor MAIB, analiștii de pe piață notează că, din punct de vedere teoretic, orice metamorfoză poate apărea cu indicatorul valorii hârtiilor de valoare ale acestui emitent. Nimeni nu poate exclude, de exemplu, că prețul acțiunilor va scădea. Acest lucru va fi destul de firesc în situația în care unul dintre acționari va avea nevoie urgent de resurse. Prin urmare, nu este exclus faptul că el va vinde acțiunile sale la un preț de compromis, la care, de comun acord vor ajunge cumpărătorul și vânzătorul.

Dar, deocamdată, situația de pe piață de la începutul anului 2019 arată că acțiunile MAIB sunt favorizate, demonstrând o atractivitate ridicată, pentru care, firește, este necesar să se plătească un preț bun. Și în timp atractivitatea acțiunilor va crește, încurajând investitorii să investească în acțiunile acestui emitent, atunci valoarea acțiunilor va face o mișcare în sus, ajungând la noi recorduri de preț.

Pentru corectitudine, trebuie de spus că prețul real al valorilor mobiliare MAIB este cu mult peste 2501 lei. Despre aceasta vorbesc și acționarii și participanții profesioniști pe piața de capital. Specialiștii indică o serie de motive evidente și obiective, de exemplu, subdezvoltarea pieței secundare a valorilor mobiliare, un număr mic de investitori locali - din cauza cărora țara nu are o piață de valori dinamică. Acest lucru se manifestă și prin faptul că pe piața reglementată există puține valori mobiliare ale emitenților atrăgători care s-ar bucura de încrederea investitorilor locali. La urma urmei, dacă luăm în considerare, de exemplu, acțiunile MAIB, atunci ele au o valoare și datorită faptului că cumpărătorii acestor valori sunt pătrunși de mare încredere față de bancă.

Iar încrederea, după cum se știe, nu se bazează pe un loc gol, se bazează întotdeauna pe o fundație solidă, cu un întreg set de componente importante care încoronează reputația emitentului. Orice investitor, care decide să achiziționeze acțiuni, nu o face niciodată în grabă, fără o anumită analiză, reflecție și consiliere profesională de către un specialist sau oameni apropiați. Anume toate acestea împreună la cumpărare și cristalizează masa critică necesară a argumentelor "pro", care prevalează întotdeauna asupra a ceea ce aparține categoriei "contra".

Cu o mare probabilitate, se poate susține că atunci când cumpărați un astfel de activ, de regulă, funcționează două lucruri importante: reputația emitentului și valoarea contabilă a valorilor mobiliare. Este clar că, atunci când cumpără acțiuni MAIB, proprietarul lor nu devine acționar strategic, deoarece câteva zeci, sute sau chiar mii de acțiuni, la emisiunea lor totală de 1 037 634, îl categorisește automat la investitorii de portofoliu mici. Această categorie de acționari practic nu influențează semnificativ emitentul, ceea ce, trebuie să recunoaștem, nicicum nu reduce dorința acestor acționari de a beneficia de deținerea de titluri prin obținerea de dividende plătite în mod regulat.

Toată lumea înțelege necesitatea existenței pe piața financiară a țării a unei game largi de instrumente, nu doar a obișnuitelor depozite bancare pentru populație, cu o rentabilitate care se scade constant în ultimii ani. Și dacă, să zicem, randamentul sub formă de dividende depășește ratele dobânzilor la depozitele bancare, aceasta va avea un efect pozitiv asupra creșterii activității participanților la piața corporativă a valorilor mobiliare. Oricine va cumpăra în mod conștient acțiuni atractive ale acelor emitenți care nu sunt doar cunoscuți, ci plătesc în mod regulat dividende consistente.

Și dacă numărul celor care vor investi în mod conștient bani în acțiuni, va demonstra un trend ascendent, atunci piața valorilor mobiliare corporative se va revitaliza. La urma urmei, piața bursieră vie este întotdeauna o mișcare rapidă a prețurilor, nu numai în sus, ci și în jos. Hârtiile de valoare cotate trebuie să aibă un anumit grad de lichiditate, care le oferă titularilor posibilitatea de a vinde hârtia în orice moment, obținând în schimb bani reali.

În condițiile unei țări mici cum este Moldova, pentru piața sa corporativă sunt necesari 15-20 de emitenți de acțiuni atractive. Totuși, aceasta ar putea să se întâmple cu condiția obligatorie, că acțiunile de pe piață vor insufla încredere în emitenții lor, cum ar fi, să zicem, încrederea, pe care participanți pieței o acordă acțiunilor MAIB.

Ce atât de neobișnuit și atractiv are astăzi MAIB, și, de exemplu, nu au alți emitenți, ale căror acțiuni sunt listate pe piața reglementată? Primul lucru care atrage în țară investitorii de portofoliu este percepția pozitivă a băncii în societate, și cel mai important, un nivel relativ ridicat de notorietate a brandului MAIB pe piață.

Reflectând asupra faptului, ce este neobișnuit în arsenalul MAIB, cu ajutorul căruia tendința de încredere în bancă este în creștere constantă, experții și analiștii, într-o singură voce, notează "încrederea crescândă în bancă". MAIB este una dintre acele bănci, care, chiar și în perioada dificilă pentru ea, legată de înstrăinarea din capitalul său a valorilor mobiliare ale acționarilor opaci, urmată apoi de vânzarea acțiunilor nou-emise către alți investitori, a demonstrat un înalt profesionalism al managerilor, curaj și caracterul ferm în ceea ce privește grijă reală față de acționari. În special, această preocupare s-a manifestat în mai multe direcții și nu numai și nu atât prin plata regulată a dividendelor.

Partea III. Serghei CEBOTARI: „Costul acţiunilor băncii este un proces firesc în dezvoltarea MAIB”

Trebuie să recunoaștem, că în ultimii șase ani MAIB și-a îmbunătățit substanțial rezultatele financiare ale activității, ceea ce se manifestă prin creșterea propriei cote cu până la o treime din piață. Și pentru unii indicatori emblematici, de exemplu, activele, capitalul, profitul, managerii băncii au reușit să dubleze valorile acestora în această perioadă.

Privind înapoi înspre cei șase ani parcurși de banca, din poziția rezultatelor activității ei de astăzi, realizezi, că atunci când societatea era pe bună dreptate îngrijorată de situația din sectorul bancar, în anii 2014-2018 managerii de la MAIB se ocupau real de redresarea lucrurilor. Munca pe care au făcut-o atunci, ca semințele aruncate în pământ într-o primăvară caldă, a dat băncii un mănunchi de lăstari viguroși. Acei lăstari au creat pentru MAIB avantaje incontestabile în concurență acerbă pe piață, care ajută banca să se mențină în poziția de lider de neegalat.

Poziționarea MAIB pe piață, bine gândită de conducerea băncii, în perioada în care banca se afla în condițiile monitorizării externe de către autoritatea de reglementare, astăzi aduce roade, influențând pozitiv rezultatele financiare ale activității băncii. Abordarea profesională a managerilor în analiza și prognozarea posibilelor riscuri, atât în interiorul Moldovei, cât și în afara acesteia, se reflectă direct în calitatea portofoliului de credite. Abordarea sistemică a analizei riscurilor a permis MAIB să aducă raportul dintre creditele neperformante și volumul total al portofoliului la 5,6%.

Cea de-a doua, dar nu mai puțin semnificativă și notabilă caracteristică a MAIB, ar trebui să fie faptul, că această bancă este la fel de sincer și de puternic îndrăgită atât de acționarii strategici, cât și de investitorii interni de portofoliu.

Prin urmare, nu există nici o îndoială că, atâta timp cât fraza: "MAIB este banca mea!", fără ezitare și cu un anumit sentiment de mândrie, cu fiecare ocazie va fi pronunțată de cei 3.000 de acționari MAIB, 2.000 de angajați și 1.000.000 de clienți recunoscători, tendința de creștere a a prețurilor acțiunilor băncii nu ar trebui să fie amenințată în mod serios.

Simbioza existentă a convingerilor în acest sens, a celor trei categorii de oameni enumerate mai sus, formează noul ecosistem MAIB. Datorită interacțiunii bine construite cu partenerii, în acest sistem se naște un model ideal de cooperare reciproc avantajoasă. Este demn de remarcat faptul că în cel mai mare câștig din această cooperare sunt clienții MAIB, care primesc de la ea întregul spectru de produse și servicii bancare de care au nevoie.

Корреспондент агентства «ИНФОТАГ» попросил председателя MAIB Сергея Чеботаря прокомментировать ценовой тренд, который демонстрирует торговля акциями банка в 2019 г. на вторичном рынке капитала Молдовы:


Serghei CEBOTARI, Președintele Comitetului de conducere al MAIB: Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank, fixată în tranzacțiile de la Bursa de Valori a Moldovei, este un rezultat natural, așteptat și firesc, care reflectă realizările băncii noastre în ultimii șase ani. Mișcarea constantă a tendinței prețurilor la acțiunile băncii a fost de așteptat, având în vedere că ea e legată de rezultatele pe care MAIB le demonstrează.

Tranzacțiile cu acțiunile băncii noastre pe piața reglementată de stat, reflectă situația reală a indicatorilor de cerere și ofertă. În ceea ce se întâmplă pe parcursul anului 2019 cu acțiunile MAIB pe piața secundară a valorilor mobiliare, în situația în care prețul lor crește în permanență, nu există manipulare. În spatele vânzătorilor și cumpărătorilor de acțiuni sunt oameni reali. Comitetul de conducere al băncii este cu siguranță mulțumit de faptul că acțiunile noastre cresc în preț. Vreau să atrag atenția asupra faptului, că acest proces este absolut transparent și controlat în totalitate de autoritatea de reglementare a pieței. Ea se conduce de lucruri fundamental importante pentru tranzacționarea bursieră - cerere și ofertă. Anume așa și trebuie să fie pe piață. Ne-ar plăcea să vedem tranzacții cu acțiunile altor emitenți, care va revigora doar piața moldovenească a acțiunilor corporative, atrăgând asupra ei atenția investitorilor autohtoni și străini.

În calitate de Președinte al Comitetului de conducere al MAIB, mă bucur foarte mult de faptul că acțiunile băncii au fost recunoscute, iar acum le apreciază piața și participanții acesteia. Pentru obținerea unui astfel de rezultat, echipa băncii a lucrat intens în ultimii cinci ani, mișcându-se simultan în cinci direcții importante de dezvoltare a MAIB: guvernare corporativă calitativă, creditare agresivă și de calitate, transparența acționarilor, automatizarea proceselor bancare și combaterea spălării banilor. Atingerea obiectivelor stabilite pentru fiecare direcție a și dat băncii rezultatele de astăzi, când, de exemplu, cel mai voluminos portofoliu de credite din sistemul bancar - portofoliul MAIB, are cel mai mic indicator al creditelor neperformante. Valoarea sa în portofoliu la 30 iunie 2019 a fost de 5,6%.

Fără exces de modestie, voi spune că înalta calitate a portofoliului MAIB nu este singura realizare. Banca, în ultimii ani, a dublat practic indicatorii activelor, capitalului, profitului, rezolvând, totodată, cu succes problema spinoasă a transparenței acționarilor.

Odată cu venirea în capitalul MAIB a investitorilor străini, cu participarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, am ajuns la o nouă etapă de dezvoltare, care are menirea de a face valorile mobiliare ale băncii și mai atractive pentru investitori. Trebuie să vă spun, că prețul actual al acțiunilor MAIB de 2.500 lei încă nu reflectă valoarea reală a acestora, dacă luăm în calcul argumente precum valoarea contabilă a acțiunilor (3.922 lei) și potențialul enorm pe care îl are MAIB. Prin urmare, următorul pas important în calea dezvăluirii potențialului băncii va fi intrarea valorilor mobiliare pe piața bursieră regională, unde se vor cota acțiunile MAIB.

Commentarii [ 22 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.07 17:07 Dorina
    Mai mul ca 3 000 actionarii si mai mult ca 2 000 colaboratorii la MAIB? cum dl Cebotari sa conduce cu asa mahina? Habar nu am.
  2. 2019.08.07 17:10 Svetlana
    De ce dl Cebotari spune ca pretul 2 500 de lei este inca nu real? El stie mai mult despre MAIB si actiunii bancii?
  3. 2019.08.07 17:12 Marina
    Este evident ca acum dl Cebotari are cu ce sa mindri si cu ce sa lauda, pretu 2 500 de lei este fine!
  4. 2019.08.08 09:53 Victor
    Mai bina scrieti cu ce efort si munca enorma sa primit acest rezultat frumos...
  5. 2019.08.08 09:56 Violen
    Evident ca este greu sa obtin asa rezultate frimoasa...
  6. 2019.08.08 10:07 Eva
    Eto tolico oligarhi mogut sebe pozvoliti tachie actii cac bumaghi MAIB, u ostalinih grajdan Moldovi takih deneg i v pomine net.
  7. 2019.08.08 16:59 Iraclie
    Destul de interesant pentru cei care au banii, socot ca 2 501 de lei pentru o actiune este prea scump.
  8. 2019.08.09 16:26 Zoreana
    MAIB are potential mare, si in urmatorii cinci-sapte ani el sa fie liderul numar unu in Moldova.
  9. 2019.08.22 18:08 Vladislav
    Asta este cea mai mare mindrie dl Cebotari, bravo!
  10. 2019.08.23 11:35 Vlada
    Nu cred ca pentru Serghei Cebotari pretu actiunilor MAIB este cea mai principala intrabarea...
  11. 2019.08.23 15:22 Nastea
    Asa actiuni sunt super cadou pentru copii, nu credati?
  12. 2019.08.28 12:01 Stefania
    Pina chind MAIB este lider, da a ramas putin timp si liderul sa fie MICB sau Victoriabank...
  13. 2019.09.19 18:42 Zoreana
    Acum daca vrei sa cumper actiuni MAIB trebue sa ai o traista plina de bani...
  14. 2019.09.19 18:43 Marioara
    Dl Cebotari simte ca inca trei-cinci-sapte ani nici o banca nu poate sa fie atit de puternica ca MAIB este acum.
  15. 2019.09.23 10:37 Vlada
    Peste doi-trei ani profitul net al MAIB sa fie deja 1 000 000 de lei!!! Atunci pretul unui actiuni va costa 3500-4000 de lei.
  16. 2019.09.27 15:28 Zosim
    Cum conduce MAIB dl Cebotari chind toate bencile vor sa eau de la MAIB o bucatica de profit?
  17. 2019.09.28 14:43 Alexei
    Mi se pare ca MAIB trebue sa fie chit mai mult capitalizat, dl Cebotari nu trebue sa uita despre capitalizarea bancii MAIB.
  18. 2019.09.30 12:00 Fima
    MAIB sa dezvolta dinamic de aceia ca altii banci inca freneaza, nu stiu precis de ce?
  19. 2019.10.01 18:51 Eremei
    Macar o singura banca avem in tara noastra Moldova - puternica si stabila!
  20. 2019.10.02 18:38 Zinaida
    MAIB are profit mare de aceea ca da credite foarte si foarte scump comparativ cu alta banci din Moldova.
  21. 2019.10.06 11:07 Vica
    Gata, pretu deja nu creste, de ce actionarii no vor sa vinde actiuni? Parca pret 2630 de lei este destul de convinabil?
  22. 2019.11.30 13:47 Vasile
    Pretu creste nu numai datorita dl Cebotari, daca vreti sa stiti!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.