Interviu

MARK TKACIUK: PARLAMENTUL ACTUAL POATE REALIZA DOAR UN SINGUR EXERCIŢIU POLITIC – SĂ SE AUTODIZOLVE

09 iunie, 2020

(Interviu acordat agenţiei INFOTAG de membrul Comitetului executiv al Congresului Civic, Mark Tkaciuk, despre evenimentele de acum un an şi consecinţele acestora pentru Moldova)

I.: Cum apreciaţi evenimentele din iunie 2019 şi cele care au urmat?

M.T.: Acum un an, partenerii politicii externi ai Moldovei – Rusia, SUA, UE – au încercat să ajute cu adevărat țara. Împreună. Nu sunt sigur că a existat atunci vreo coordonare evidentă în acțiuni. Aceasta nici nu prea a fost necesară. Regimul politic moldovenesc era atât de dezgustător, încât consensul era ușor de obținut. Sistemul lui Plahotniuc a evocat o atitudine scârboasă și disprețuitoare atât în Vest, cât și în Est. Prin urmare, totul s-a întâmplat implicit. A venit Dmitri Kozak, a trasat public ideile: coaliție de dreapta-stânga, deoligarhizarea, alegeri democratice. Sub presiunea comună vest-estică, fără probleme, a apărut o astfel de coaliție. UE și Federația Rusă au recunoscut-o. O săptămână mai târziu, Ambasadorul SUA, Dereck Hogan, l-a determinat pe Plahotniuc să capituleze.

Acesta este un caz rar de consens internațional între Vestul colectiv și Rusia. 75 de ani mai târziu, după renumita întâlnire de la Elba, un astfel de picnic s-a întâmplat pe Nistru.

Aici se termină toate realizările. Coaliția, desigur, a adoptat „Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului”. Dar încă nu este clar de ce a fost adoptată. Declarația nu a devenit actul juridic mult așteptat de la care urma să înceapă curățarea moștenirii oligarhice - de la gruparea infracțională a PDM până la sistemul judiciar, inclusiv Curtea Constituțională.

Fără Plahotniuc, a devenit mai ușor pentru toată lumea. Dar tot ce a urmat mai târziu – de la guvernarea stupidă și plină de forfotă a coaliției, prăbușirea ei, formarea unei noi coaliții, flirtul socialiștilor și forţelor de dreapta cu fragmente ale PDM – a confirmat un adevăr dur: întreţinuţii politici nu sunt capabili să conducă.

Ei sunt produsul „sistemului electoral al lui Plahotniuc”. Ei, atât cei de dreapta, cât și cei de stânga, nu erau pregătiți să se cufunde în problemele sistemice ale țării. Sărăcia progresivă, înapoierea sistemului învăţământului și al sănătății, prăbușirea infrastructurală a țării – de toate acestea nu-i pasă nici lui Sandu, nici lui Dodon, nici lui Năstase.

Tot ceea ce am văzut în acest an este, pe de o parte, o vorbărie hipster despre valori și principii, iar pe de altă parte, o înțelegere egoistă din punct de vedere tehnocratic a tot ceea ce promite să-i îmbogățească pe primii zece bine-cunoscuți profitori.

I.: Ar putea oare Parlamentul actual să revină la declarația cu privire la statul capturat?

M.T.: Parlamentul actual este bun doar pentru un singur exercițiu politic – să se autodizolve cât mai curând. Să nu uităm că însuși acest Parlament este un produs al unui sistem electoral mixt nelegitim. Proporțiile sale politice, tot felul de fracțiuni nu reprezintă alegerea alegătorilor, ci rezultatul jocului soldăţeilor pe masa lui Plahotniuc.

I.: Ce lecții pot fi învățate din faptul că coaliția s-a destrămat, în ciuda sprijinului cetățenilor?

M.T.: Există o lecție. Nimeni, nici Vestul, nici Rusia nu poate face temele pentru noi. Ei ne-au ajutat, ne-au scăpat casa de tâlhar, dar noi suntem cei care trebuie să spălăm podelele, să lipim vasele stricate, să curățăm toaletele și să găsim limbă comună unii cu alţii.

Iar cei care în ziua aniversării se bat eroic în piept, spunând povești despre contribuția lor la deoligarhizare, ar trebui să se comporte mai modest. În primul rând, pentru faptul că, acum un an, societatea moldovenească a avut într-adevăr speranța, dar un an mai târziu, aceasta practic a dispărut. Și aceasta este pe conștiința celor care au primit puterea în dar pe 8 iunie 2019.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.09 15:05 Alexei
    Asa si este, bdavo dl Tcaciuc!
  2. 2020.06.09 15:07 Stanislav
    Este mare pacat ca dl Marc Tcaciuc nu sta in parlament...
  3. 2020.06.11 13:15 Victor
    Nu stiu de ce, da proect dl Tcaciuc prea tare franeaza!
  4. 2020.06.12 16:42 Vlada
    Nujno cogo-to formalino postaviti liderom, no citobi readom vozle nego vsegda bil Marc i togda vse polucitsea niciuti ne huje cem u Voronina i dva sroca podread.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.