Interviu

​CNAS VA EFECTUA PLATA INDEMNIZAŢIILOR PENTRU INCAPACITATE TEMPORARĂ DE MUNCĂ

05 august, 2020

Interviu realizat de corespondentul agenţiei INFOTAG, Vladimir Sidorenco, cu Tatiana Popa, vicedirectorul Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS).

În mai 2019, Guvernul RM a adoptat hotărârea prin care, începând cu 1 iulie 2019, plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, cauzate de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, se va efectua de către CNAS începând cu a şasea zi de boală.

"I.": Doamnă Tatiana Popa, care este situaţia reală privind realizarea plăţii acestor indemnizaţii, potrivit datelor din 2019?

T.P.: În 2019, persoanelor care erau în concediu medical urma să le fie alocate 521,3 mil. În realitate, au fost plătite 408,7 mil. lei.

Pentru anul 2020, bugetul asigurărilor de stat prevedea 600,6 mil. lei pentru plata concediilor medicale. Potrivit datelor operaţionale, în prima jumătate a anului, 126 mii beneficiari au primit 301 mil. lei.

"I.": Înainte de introducerea noii proceduri privind plata concediilor medicale, începând cu a 6-a zi de boală, această operaţiune a fost efectuată de angajator, în baza contribuţiilor pe care urma să le plătească la CNAS. În acelaşi timp, plata pentru prestarea serviciilor nu era prevăzută. În prezent, plata pentru concediile medicale este efectuată de către instituţiile bancare şi oficiile poştale. Aceste servicii sunt prestate din mijloacele Fondului Social?

T.P.: Da. Tariful plăţii de către instituţiile bancare şi oficiile poştale pentru serviciile prestate este prevăzut în legile anuale ale bugetului asigurărilor sociale. În anul 2020, acesta constituie 0,7% din valoarea plăţii.

"I.": Ce sumă de bani a fost prevăzută în acest scop în 2019 şi, efectiv, câţi bani au fost cheltuiţi? Cât s-a planificat pentru anul 2020 şi s-au cheltuit deja?

T.P.: În 2019, au fost prevăzută în acest scop suma de 2,7 mil. lei, fiind plătiţi 0,4 mil. lei. În 2020, pentru plata acestor servicii sunt prevăzuţi 5,7 mil. lei, din care 1,9 mil. lei au fost cheltuiţi în primele şase luni.

"I.": De ce costul serviciilor prestate de bănci şi oficii poştale, în prima jumătate a anului 2020, este de cinci ori mai mare în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019?

T.P.: Pentru că suma plăţilor s-a mărit. Plata alocaţiilor pentru aflarea în concediu medical a început să fie efectuată în septembrie 2019. Restanţele pentru anul trecut au fost achitate în 2020.

"I.": Oare cifra de 301 e mai mare decât 408?

T.P.: 408 mil. lei constituie suma generală a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă pentru anul 2019. Cea mai mare parte din ea a fost plătită de către angajatori la locul de muncă pentru persoanele asigurate. Pentru efectuarea acestui serviciu, nu s-au plătit cheltuielile pentru comision. Astfel, 301 mil. lei reprezintă suma alocaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, plătite în prima jumătate a anului 2020. În această sumă intră şi tariful achitat pentru comision.

"I.": Pentru efectuarea programului de calcul al plăţii pentru concediile medicale în 2019 au fost cheltuiţi 0,2 mil. lei. Ce sumă e prevăzută, în acest sens, pentru 2020?

T.P.: Procesul de calculare a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă de către CNAS pentru anul trecut a fost efectuat fără a creşte numărul de personal. Singura modalitate de punere în aplicare a acestuia a fost utilizarea tehnologiei informaţionale, solicitând documente primare de la beneficiari şi automatizarea maximă a muncii specialiştilor instituţiilor.

Pentru implementarea acestui proiect s-a folosit un modul special pentru sistemul informaţional integrat existent "Protecţie Socială". O evidenţă a cheltuielilor pentru sprijinul şi dezvoltarea sistemului informaţional, separat pentru fiece modul, nu se face.

"I.": Procedura anterioară privind plata concediilor medicale, începând cu a şasea zi de boală, nu prevedea utilizarea mijloacelor Fondului Social pentru plata serviciilor de transferare a plăţilor către beneficiari. Astăzi, aceste cheltuieli, de altfel considerabile, sunt prevăzute. În opinia Dvs., pe cât de rezonabilă este noua procedură pentru calcularea şi plata concediului medical prin optimizarea Fondului Social?

T.P.: CNAS este o autoritate executivă care implementează politica de stat în sfera asigurărilor sociale, fără a se pronunţa asupra oportunităţii adoptării unor acte legislative sau reglementare. În acelaşi timp, aş menţiona că plata pentru persoanele aflate în concedii medicale sunt calificate drept riscuri pentru asigurările sociale şi, în opinia comunităţii oamenilor de afaceri, este inacceptabil să se impună angajatorilor aceste servicii sub formă de povară suplimentară.

"I.": În prima jumătate a anului 2020, din Fondul Social au fost transferate 301 mil. lei persoanelor aflate în concediu medical, începând cu a şasea zi de boală. Ce sumă a fost plătită de către angajatori lucrătorilor pentru primele cinci zile de boală? S-ar putea întâmpla ca angajaţii, aflaţi în concedii medicale, să fi primit alocaţia începând cu a şasea zi de boală şi să fie lipsiţi de cea prevăzută pentru primele cinci zile. Care e suma prevăzută pentru plata concediilor medicale în prima jumătate a anului 2020?

T.P.: CNAS nu dispune de asemenea informaţii, deoarece implementarea acestui tip de control nu intră în sarcinile noastre funcţionale.

"I.": Cine este obligat să o facă?

T.P.: În conformitate cu legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară şi alte alocaţii ale asigurărilor sociale (в„– 289 din 22 iulie 2004), Inspectoratul de Stat al Muncii exercită controlul asupra atribuţiilor, calculelor şi plăţii indemnizaţiilor din contul angajatorilor.

"I.": Vă mulţumesc pentru interviul acordat.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.05 12:58 Pavel
    Am citit cu mare interes, informatia prezinte interes practic pentru toti, bravo dl Sidorenco!
  2. 2020.08.07 18:59 Vitalia
    La dinsii totul este cetco ca la farmacia.
  3. 2020.08.07 19:02 Violeta
    Mi se pare ca prea multi oameni stau acasa la foile de boala...
  4. 2021.06.17 17:25 Elena
    Am o intrebare am fost pe foae de boala de 9.11.2020 Covid acele 16000 nu a fost acitate la cine sa ma adresezi cei cu acitari dc nu sa acitat
  5. 2021.07.11 16:59 Tatiana
    Am o intrebare acum stau cu sotul in carantina la mine testul este pozitiv statul o sa ne achite ceva sau nu?
  6. 2021.07.11 16:59 Tatiana
    Am o intrebare acum stau cu sotul in carantina la mine testul este pozitiv statul o sa ne achite ceva sau nu?
  7. 2023.05.16 08:36 Maria
    Bună ziua cum trebuie să fac să mi se achite foiea de boală direct pe card nu doresc la oficiul poștal să primesc dac este posibil

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.