Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

IDIS "VIITORUL" ŞI SAR AU ELABORAT UN RAPORT DE PREVENIRE A CRIZELOR

17.01.2003

Chişinău. Institutul pentru Democraţie şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul" şi Societatea Academică din România (SAR), cu susţinerea financiară a biroului PNUD de la Bucureşti, au elaborat un raport de prevenire a crizelor.

După cum relatează agenţia INFOTAG, Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS, a menţionat că raportul conţine informaţii despre situaţia înregistrată în 2002 în astfel de domenii: economic, social, politic şi regional, precum şi recomandări concrete pentru prevenirea şi soluţionarea anumitor situaţii de criză.

La compartimentul politic, o atenţie deosebită se acordă proiectului de federalizare a Republicii Moldova, propus de OSCE. Autorii menţionează că "deşi este bine intenţionat, planul OSCE întăreşte rolul Rusiei în regiune şi creează tensiuni interne la Chişinău". Totodată, experţii sînt de părerea că nici situaţia actuală nu mai poate continua.

Autorii studiului susţin că problema transnistreană ar putea fi soluţionată pe calea organizării unor alegeri libere şi corecte, însă, pentru aceasta regiunea ar trebui, în primul rînd, demilitarizată. "În caz contrar, candidaţii care nu sînt sprijiniţi de armată sau de forţele de securitate, nu vor avea nici o şansă", se spune în documentul citat.

Veaceslav Ioniţă, expert IDIS, a spus că situaţia economică din republică rămîne a fi una complicată. El a menţionat că, pînă în prezent, în Moldova au fost făcute reforme sub presiunea organismelor internaţionale, dar nu drept rezultat al unor necesităţi şi iniţiative interne.

Potrivit spuselor sale, toate transferurile de capital din exterior sînt făcute de către persoane fizice, iar sursele respective nu sînt investite, ci utilizate pentru consum curent.

Veaceslav Ioniţă a dat o apreciere negativă procesului de privatizare din anul 2002, "care nu a avut drept scop atragerea de capital, ci cedarea întreprinderilor în scopul stingerii unor datorii ale statului".

El a menţionat că accesul populaţiei la credite rămîne unul redus, dat fiind valoarea ridicată a ratei dobînzii stabilite de bănci - 21-25%.

Veaceslav Ioniţă a acuzat întreprinderile autohtone de faptul că promovează un management prost în raport cu băncile comerciale. "Băncile dispun de rezerve de peste 500 mln. de lei, însă întreprinderile nu ştiu cum să convingă aceste instituţii şi să intre în posesia sumelor respective", a precizat el.

Experţii IDIS au constatat că în domeniile regional şi social sitiaţia, de asemenea, este una complicată, ei făcînd un şir de propuneri concrete pentru depăşirea acesteia.

Igor Munteanu a spus că IDIS şi SAR vor elabora periodic asemenea rapoarte, următorul urmînd să fie prezentat în luna mai 2003.

Adaugă comentariu

MAIB promotii