Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

REPUBLICA MOLDOVA A PREZENTAT NOUL DOCUMENT PRIVIND SOLUŢIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

13.02.2003

Chişinău. Soluţionarea definitivă a problemei transnistrene trebuie să se întemeieze pe reintegrarea statului unic, independent şi democratic în graniţele RSS Moldoveneşti de la 1 ianuarie anul 1990. Acest lucru se arată în Preambulul la noul proiect de Acord pentru soluţionarea problemei transnistrene.

Precum informează agenţia INFOTAG, proiectul a fost făcut public joi de aparatul preşedintelui Moldovei. Se preconizează că el va fi semnat în calitate de un pas intermediar spre soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean.

În Acord se arată că "reintegrarea Republicii Moldova urmează să se facă pe baza principiilor unităţii teritoriului şi a puterii de stat; a organizării politice republicane democratice; a organizării de stat federative".

În document se precizează că prin organizare federativă se subînţelege:

- recunoaşterea Transnistriei în calitate de subiect al Republicii Moldova;

- formarea sistemului organelor de stat de două niveluri, a legislaţiei şi a sistemului bugetar şi fiscal, prerogativele fiind împărţite în modul corespunzător între puterea centrală şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova;

- instituirea unor mecanisme ale obligativităţii aplicării directe a actelor normative centrale;

- adoptarea cetăţeniei unice, instituirea sistemului monetar unic, a spaţiului vamal şi de apărare unic în graniţele întregului stat;

- acordarea către Transnistria a dreptului de a-şi stabili propria politică în sfera funcţionării limbilor, pe întreg teritoriul Republicii Moldova funcţionînd în mod obligator limba moldovenească, în calitate de limbă de stat, şi limba rusă, în calitate de limbă oficială;

- acordarea către Transnistria a dreptului la autodeterminare, în cazul schimbării statutului juridic internaţional al statului.

Preşedintele Vladimir Voronin, care a lansat noua iniţiativă de soluţionare a conflictului transnistrean, a reconfirmat în document necesitatea "elaborării în comun şi a adoptării în comun a noii Constituţii a Republicii Moldova prin discutarea acesteia de către întreaga populaţie şi prin desfăşurarea ulterioară a unui referendum".

În document se propune să se înfiinţeze o comisie mixtă, din reprezentanţi ai părţilor, pentru elaborarea noii Constituţii, fiind invitaţi în calitate de observatori experţi internaţionali din ţările mediatoare, din OSCE, precum şi din Comisia de la Veneţia.

Se preconizează că componenţa comisiei va fi determinată în cadrul procesului de negocieri, în termen de o lună din ziua semnării acestui document. Comisia urmează să propună spre publicare, în termen de şase luni, textul proiectului de Constituţie. Se preconizează ca, după discutarea şi operarea modificărilor, documentul să fie supus referendumului, care urmează să aibă loc cel tîrziu la 1 februarie 2004.

"Conducerea Republicii Moldova şi a Transnistriei îşi asumă angajamentele şi garanţiile pentru crearea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea referendumului pe întreg teritoriul Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute de comunitatea internaţională, în conformitate cu standardele democratice ale OSCE şi Consiliului Europei", se arată în document.

Se propune, de asemenea, ca nu mai tîrziu de 25 februarie 2005 să se asigure pregătirea şi desfăşurarea alegerilor pentru crearea organelor puterii de toate nivelurile, în conformitate cu prevederile noii Constituţii a Republicii Moldova. Anume atunci va expira şi mandatul actualului parlament, care a fost ales la 25 februarie anul 2001.

Adaugă comentariu

MAIB promotii