Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

"MAJORAREA TARIFELOR NU AR TREBUI SĂ FIE CORELATĂ CU SCHIMBAREA CONDUCERII ANRE"

27.06.2003

* (Interviu acordat agenţiei INFOTAG de noul director general al ANRE, Vasile CARAFIZI)

I: Domnule Carafizi, numirea Dvs. În funcţia de şef al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) înseamnă începerea schimbărilor radicale în activitatea acesteia?

V.C.: Nu se prevede nici un fel de schimbări radicale în activitatea agenţiei, deşi eu consider că rezervele sale în reglementarea relaţiilor dintre furnizori şi consumatori nu sînt epuizate nici pe departe şi au perspective de dezvoltare. Rezultatele activităţii ANRE se îmbunătăţesc din an în an. În primii ani, noi nu ştiam ce şi cum să facem, aprobam tarifele fără a ţine seama de mulţi indici importanţi. În prezent, avem un potenţial serios în ceea ce priveşte reglementarea relaţiilor dintre furnizori şi consumatori, în restabilirea şi ameliorarea indicilor ce ţin de calitatea energiei electrice.

I: Însă Dvs. aţi preluat funcţia de director general chiar înainte de a se anunţa majorarea tarifelor... V.C.: Nu este deloc corect să se facă o legătură între schimbările făcute în conducere şi majorarea tarifelor. Procesul de elaborare a noilor tarife se desfăşoară al doilea an, din luna martie 2002. Încă atunci, am avertizat că tarifele stabilite sînt intermediare, deoarece nu au existat toate datele necesare. În plus, în timpul analizei indicilor, au fost descoperite greşeli în calcule, lucrul terminîndu-se abia recent.

Calculele denotă în mod univoc justeţea cerinţelor furnizorilor de a majora tarifele, atît la electricitate, cît şi la gazele naturale. Noi înţelegem că aceasta este o chestiune de importanţă socială, însă ar însemna să distrugem complexul energetic autohton dacă lăsăm tarifele la fostul nivel.

I: Însă noile tarife, îndeosebi la gaze, sînt, de asemenea, nefaste pentru energetică, şi din cauza datoriilor astronomice pentru gaze?

V.C.: Noi pledăm pentru diferenţierea tarifelor. În ceea ce priveşte energia electrică, pentru marii consumatori a fost stabilit un tarif de 0,55 lei pentru 1 kWh, în timp ce pentru ceilalţi consumatori - de 0,7-0,8 lei. Locuitorii din raioanele de nord sînt în drept să achite cite 0,55 lei, dacă consumă cel mult 50 kWh de energie electrică pe lună. Dacă este depăşită această limită, tariful se triplează. Există tarife preferenţiale pentru proprietarii locuinţelor înzestrate cu plite electrice.

Deocamdată, tarifele pentru gaze încă nu au fost puse de acord, însă noi intenţionăm să le lăsăm neschimbate pentru întreprinderile din complexul termoenergetic, în timp ce pentru ceilalţi consumatori ele vor creşte cu aproape 20%. Creşterea preţului la gaze pentru CTE va atrage după sine o nouă scumpire a energiei electrice şi a căldurii produse de centralele termoelectrice. Acest lucru va avea drept consecinţă creşterea atît a datoriei de încasat, cît şi a celei de plată.

Adaugă comentariu

MAIB promotii