Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

EX-VICEPEMIERUL ION GUŢU CONSIDERĂ CĂ BERD AR TREBUI SĂ MAJOREZE CREDITELE ACORDATE SECTORULUI PRIVAT DIN MOLDOVA

24.06.2004

Chişinău. Ion Guţu, ex-vicepremier, deputat al Alianţei "Moldova Noastră", consideră că Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) ar trebui să majoreze mijloacele acordate sub formă de credite sectorului privat din Moldova.

Într-o declaraţie a deputatului, publicată pe INFOTAG-FORUM (www.infotag.md), se menţionează că, deşi BERD este un creditor solid pentru Republica Moldova, pînă în prezent în republică fiind realizate proiecte în valoare de circa 180 mln. de dolari, "Moldova nu-şi îndeplineşte toate obligaţiunile ce-i revin ca urmare a realizării diferitelor proiecte".

"Drept exemplu în acest sens poate fi invocat proiectul finanţat de BERD privind reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă a municipiului Chişinău. Valoarea acestuia este de 22 mln. de dolari. Contractînd acest credit, partea moldovenească s-a angajat să majoreze treptat tarifele la apă, însă situaţia care s-a creat ulterior în acest domeniu este una complicată. Consiliul municipal este pentru majorarea tarifelor, iar Guvernul - împotrivă. S-a început un joc politic periculos, care aduce grave prejudicii imaginii externe a Republicii Moldova. Eu nu mai vorbesc despre construcţia terminalului de la Girgiuleşti sau de alte proiecte concrete, în urma căror au avut de suferit relaţiile Moldovei cu BERD", susţine Ion Guţu.

El menţionează că, în situaţia creată, "i se pare justificată şi corectă decizia BERD de a finanţa sectorul privat din Republica Moldova, fiind ocolit Guvernul". El aminteşte că această decizie a fost enunţată de o delegaţie a BERD care a vizitat recent republica.

"Pe parcursul anilor, modalitatea respectivă de finanţare şi-a demonstrat eficienţa - creditele acordate prin intermediul sectorului bancar se rambursează la timp şi în condiţiile prevăzute iniţial. În situaţia în care relaţiile dintre autorităţile de la Chişinău şi BERD lasă de dorit, soluţia de a credita sectorul privat mi se pare cea mai potrivită. Totodată, vreau să remarc faptul că, în opinia mea, BERD ar trebui să majoreze volumul creditelor acordate pe această cale şi să prelungească termenul de rambursare a acestora. În consecinţă, va avea de cîştigat atît BERD, cît şi sectorul privat din Moldova", se mai spune în declaraţie.

Adaugă comentariu

MAIB promotii