Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

NICOLAE ANDRONIC A SOLICITAT CE SĂ CONTINUE MONITORIZAREA MOLDOVEI

30.09.2005

Chişinău. Nicolae Andronic, preşedintele Partidului Popular Republican, a adresat lui Rene van der Linden, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, Secretar General al Consiliului Europei, şi membrilor Adunării Parlamentare a CE, o scrisoare în care pledează pentru monitorizarea în continuare a Moldovei de către această organizaţie europeană.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, anterior o iniţiativă similară a fost lansată de Alianţa "Moldova Noastră", care afirmă că în republică continuă să fie încălcate principiile CE.

Andronic susţine că "cei 10 ani în care Moldova este membru al Consiliului Europei au fost marcaţi de progrese evidente, dar cu toate acestea nu toate obligaţiile asumate de Moldova au fost respectate în măsura cuvenită". Astfel, "încălcarea cea mai fundamentală a principiilor democraţiei şi statului de drept, din care derivă multe alte nevoi ale Moldovei, constă în nerespectarea principiului constituţional de separare a puterilor în stat".

"În Moldova puterea este uzurpată de o singură persoană. Ţara este condusă în exclusivitate de preşedintele statului care dirijează toate ramurile puterii, instituţiile şi organizaţiile statului în mod voluntarist, nu pe baza legilor, ci pe baza propriilor pofte şi dispoziţii", opinează Andronic.

Liderul PPR susţine că "aşa-zisul consens politic constituit în Moldova după 4 aprilie 2005 (ziua realegerii lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte) semnifică în realitate dispariţia totală a opoziţiei parlamentare". Potrivit lui Andronic, "deşi din punct de vedere formal compania de stat "Teleradio-Moldova" a fost transformată într-o companie publică, iar guvernul a renunţat la statutul de fondator al ziarelor "Moldova suverană" şi "Nezavisimaia Moldova", conţinutul real al acestor mijloace de informare în masă, precum şi metodele prin care sînt conduse au rămas neschimbate".

Printre încălcările semnalate de reprezentantul PPR se numără şi faptul că "şeful statului păstrează controlul deplin asupra componenţei şi activităţii corpului de magistraţi", iar "modificările cosmetice care au atins superficial sistemul judiciar nu ne permit să vorbim despre reformarea justiţiei în aşa fel ca ea să garanteze independenţa, eficienţa sporită şi profesionalismul magistraturii".

În opinia lui Nicolae Andronic, "prezentată drept epurare a ţării de structuri mafiote, se desfăşoară redistribuirea prin forţă a proprietăţii, proces caracteristic şi pentru alte state postsovietice. Corupţia nu se diminuează. Aparatul poliţienesc concreşte cu structurile criminale. Legile adoptate în sfera economică nu fac altceva decît să intensifice amestecul statului în business-ul particular, conduc la sucombarea lui şi provoacă migraţia ilegală".

"Alarmează foarte mult starea lucrurilor în domeniul administraţiei publice locale, amestecul nelegitim şi total al organelor centrale ale puterii în activitatea organelor locale. Moldova rămîne în continuarea un stat hipercentralizat. Legislaţia şi practica în această sferă nu sînt aduse în conformitate cu Cartea Europeană a autoadministrării locale", menţionează Andronic.

În acest context liderul PPR consideră prematură o eventuală decizie a Consiliului Europei de a încheia monitorizarea Moldovei.

INFOTAG precizează: Pe 3 octombrie, la Strasbourg se va deschide sesiunea APCE care va audia raportul despre funcţionarea instituţiilor democratice în Moldova şi ar putea decide ridicarea monitoringului asupra republicii.

Adaugă comentariu

MAIB promotii