Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

CONFERINŢĂ DE PRESĂ PRIVIND BILANŢUL ANULUI 2005, SUSŢINUTĂ DE PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, VLADIMIR VORONIN: MOLDOVA NU VEDE UN SUBTEXT POLITIC ÎN PROBLEMA GAZELOR

21.12.2005

Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova , Vladimir Voronin a estimat că majorarea preţurilor la gaze "nu va aduce nimic bun". "În anul 2005 economia moldovenească a înregistrat o creştere a PIB-ului de 8,6 la sută, iar noile preţuri vor reduce, probabil, şi creşterea noastră, şi bunăstarea poporului nostru....O bună parte a bugetului va trebui redirecţionată pentru efectuarea plăţilor către "Gazprom", a spus el.

La conferinţa de presă susţinută miercuri, Voronin a declarat că nu are de gînd să salute scumpirea, dar că R.Moldova "va face faţă acestei încercări". "Preţul pe care îl va plăti Moldova nu este, deocamdată, cunoscut, au loc negocieri", dar statul se va strădui să facă totul "pentru ca noua politică a preţurilor promovată de Rusia să aducă cît mai puţine pagube oamenilor simpli din ţara noastră".

Întrebat de reporterul Agenţiei INFOTAG dacă "Gazprom"-ul înaintează republicii şi alte condiţii, pe lîngă preţul de piaţă al gazelor, preşedintele a spus că asemenea condiţii se formulează, dar a considerat că nu este cazul să le enunţe, atîta timp cît au loc negocierile.

Vladimir Voronin a accentuat faptul că delegaţia republicii, condusă de prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi a fost primită la Moscova cu "multă bunăvoinţă". El a spus că Moldova are destule argumente foarte serioase la negocierile cu "Gazprom"-ul, cum ar fi: achitările sută la sută pentru gaze pe parcursul ultimilor ani, cel mai mare preţ al gazelor printre ţările CSI, business-ul comun - compania "Moldova-gaz" SA, la care Chişinăul deţine peste 33% din acţiuni, iar "Gazprom"-ul - 50% plus o acţiune.

Şeful statului a declarat că Moldova are două probleme: Transnistria şi faptul că ţara este situată după, şi nu înaintea Ucrainei. În acest sens, preşedintele a lăsat să se înţeleagă că Moldova, probabil, va trebui să aştepte pînă va fi încheiat contractul cu Ucraina.

Cît priveşte retragerea întreprinderii transnistrene "Tiraspoltransgaz" din "Moldova-gaz" SA, Voronin a lăsat să se înţeleagă clar că "nu va avea loc nici o retragere..." . Consilierul prezidenţial pentru probleme economice, Oleg Reidman, care face parte din delegaţia guvernamentală a Moldovei la negocierile cu "Gazprom"-ul a precizat poziţia Chişinăului în acest sens, potrivit căreia trebuie păstrat sistemul unic de transportare a gazelor al Moldovei.

Reidman a amintit că Moldova a propus "Gazprom"-ului să răscumpere cota administraţiei de la Tiraspol la "Moldova-gaz" SA şi să ia în gestiune întreprinderea "Tiraspoltransgaz", pentru a menţine integritatea sistemului de transportare a gazelor al republicii.

Vladimir Voronin a subliniat că "pentru Moldova, vechiul preţ era de 80 de dolari, acesta fiind cel mai mare preţ din cele plătite de ţările CSI, un preţ egal cu cel pe care îl plăteau pentru gaze Ţările Baltice, membre ale NATO şi ale UE". Totodată şeful statului a declarat că este "printre cei care nu văd în această problemă cine ştie ce politică".

"Din acea listă a preţurilor, pe care a propus-o "Gazprom"-ul, nu rezultă concluzii politice clare. Azerbaidjanul, care este membru al GUAM, va plăti pentru gaze mai puţin decît un asemenea aliat militar al Rusiei şi membru al Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă cum este Armenia... Rusia este, fără îndoială, în drept să-şi stabilească priorităţile în domeniul preţurilor, iar noi, la rîndul nostru, trebuie să facem totul pentru a identifica soluţii juste în situaţia creată", a mai menţionat Vladimir Voronin.

Adaugă comentariu

MAIB promotii