Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

PREŞEDINTELE VLADIMIR VORONIN A CRITICAT DUR GUVERNUL PENTRU INEFICIENŢA ACŢIUNILOR DE INTEGRARE EUROPEANĂ

22.12.2006

Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat dur Cabinetul de Miniştri pentru acţiunile ineficiente de integrare europeană. Aceasta a constituit subiectul unei şedinţe speciale, prezidate, joi, de şeful statului, la care au participat conducerile Guvernului, autorităţilor publice centrale, responsabili pentru implementarea Planului de Acţiuni R.Moldova-Uniunea Europeană.

Agenţia INFOTAG transmite cu referire la serviciul de presă prezidenţial că Vladimir Voronin s-a referit la coordonarea ineficientă la nivel naţional a activităţilor de implementare a Planului de Acţiuni; a regretat faptul că, în prezent, integrarea europeană este "un car, tras de lebăda, ştiuca şi racul", pentru că nu este asigurată conlucrarea tuturor structurilor executive în vederea armonizării eforturilor pentru integrare. Preşedintele a accentuat că integrarea europeană constituie esenţa şi sensul acţiunilor pe care le întreprind autorităţile pentru întărirea independenţei şi suveranităţii statului, este garanţia ireversibilităţii proceselor democratice, că conducătorii ministerelor şi ai altor structuri ale administraţiei centrale nu au o altă sarcină mai importantă decît eforturile zilnice pentru atingerea acestui scop.

Şeful statului a apreciat că între cauzele activităţii ineficiente de implementare a Planului de Acţiuni se numără coordonarea nesatisfăcătoare a activităţilor ministerelor şi departamentelor, antrenate în colaborarea cu structurile europene; faptul că reprezentanţii Moldovei nu respectă angajamentele pe care şi le-au asumat sau le îndeplinesc cu mare întîrziere; astfel, au fost cazuri de tergiversare nejustificată a luării de către Uniunea Europeană a unor decizii importante în favoarea Moldovei.

Voronin şi-a exprimat insatisfacţia în legătură cu modul în care Chişinăul îşi îndeplineşte angajamentele de reformare a sistemului justiţiei şi procuraturii.

El a subliniat că anul 2007 va fi unul de totalizare a activităţilor de integrare europeană, urmînd să devină, de asemenea, o etapă de acţiuni hotărîte şi neordinare de apropiere de Uniunea Europeană. În context, şeful statului s-a referit la necesitatea ca pe baza analizei raportului de performanţă al Moldovei în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, din 4 decembrie, să fie elaborat un plan de acţiuni care să excludă orice posibilitate de neîndeplinire a recomandărilor experţilor europeni.

Vladimir Voronin a cerut instituirea unui control parlamentar strict asupra procesului de reformare a justiţiei şi procuraturii, subliniind, de asemenea, necesitatea instituirii unui mecanism naţional unic, cu delimitarea strictă a împuternicirilor instituţiilor, care să consolideze potenţialul de valorificare a asistenţei acordate de UE. Şeful statului a subliniat că aceste fonduri trebuie canalizate spre domeniile prioritare, gestionate eficient, pentru că altfel există riscul ca ele să fie pierdute. Integrarea europeană este o acţiune colectivă, dar răspunderea revine fiecărui conducător de minister şi instituţie publică, antrenate în acest proces, a spus Preşedintele.

El a declarat că nu va mai tolera în viitor atitudinea iresponsabilă faţă de realizarea Planului de Acţiuni R.Moldova -Uniunea Europeană, document de importanţă strategică, fundamentală pentru viitorul ţării. Vladimir Voronin a spus că mizează pe acţiuni imediate şi hotărîte din partea conducătorilor autorităţilor publice centrale, care urmează să se soldeze cu rezultate vizibile în viitorul cel mai apropiat.

Serviciul de presă prezidenţial nu anunţă nimic despre poziţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, responsabil de implementarea Planului de Acţiuni. Un participant la şedinţă a declarat pentru Agenţia INFOTAG că ministrul Andrei Stratan a rostit un discurs în debutul reuniunii şi şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Preşedintele Vladimir Voronin, în conferinţa de presă din 20 decembrie, a criticat Guvernul pentru acţiunile ineficiente de integrare europeană. Atunci, şeful statului declarase că, Cabinetul de Miniştri primeşte primul avertisment - primul "cartonaş roşu".

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan a menţionat că, pe parcursul anului, instituţia pe care o conduce a semnalat carenţele pe care le comit diverse autorităţi în îndeplinirea Planului de Acţiuni R.Moldova -Uniunea Europeană, în special, la capitolul reforma justiţiei, înfiinţarea Agenţiei Antimonopol, reorganizarea companiei "Teleradio-Moldova" în instituţie publică, adoptarea Codului Audiovizualului etc. Am îmtîmpinat neînţelegere din partea diferitelor instituţii, ni se spunea să nu intervenim în ceea ce nu ne vizează. Împărţim vina pentru toate lacunele, dar nu putem face această muncă pentru cei care trebuie să o facă. Pentru ca Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene să nu pună în pericol activitatea întregului Guvern, eu cres că este corect să-mi anunţ demisia, a spus Stratan.

După aceasta el a părăsit şedinţa, dar problema demiterii sale nu a fost discutată. Potrivit comunicatelor oficiale, ea nu a fost acceptată.

Adaugă comentariu

MAIB promotii