Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

ÎN 2007, SE PREVEDE PLANTAREA CU CULTURI NUCIFERE A UNEI SUPRAFEŢE DE 800 HECTARE

19.03.2007

Chişinău. În acest an, se prevede plantarea cu culturi nucifere a unor terenuri cu suprafaţa totală de 800 ha. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, a menţionat, pe 17 martie, în şedinţa Consiliului Naţional pentru coordonarea activităţilor de promovare a culturilor nucifere, că circa 70 la sită din materialul săditor vor fi asigurat de cele 27 gospodării pepinieristice, care activează în republică.

"În anul acesta, circa 30 la sută din materialul săditor necesar va fi importat, dar în 2008 există posibilităţi ca toate cele 1000 ha prevăzute de Programul Naţional de dezvoltare a culturilor nucifere să fie plantate cu material săditor autohton. Se lucrează la extinderea ratei de prindere a puieţilor pînă la 50% faţă de 20%, în prezent", a spus Gorodenco, citat de Agenţia INFOTAG .

În R.Moldova se cresc 14 soiuri de nuci şi 2 soiuri de migdale (la Tvardiţa), castanul comestibil şi alte specii de culturi nucifere. Practic, toate raioanele republicii dispun de condiţiile naturale cele mai favorabile pentru dezvoltarea culturilor nucifere.

Alexandru Jolondcovschi, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor de culturi nucifere, a informat că, în ultimii ani, interesul agricultorilor faţă de culturile nucifere a sporit apreciabil, iar în 30 de raioane au fost înfiinţate asociaţii ale producătorilor de nuci. De asemenea, a fost constituit un centru ştiinţific pentru culturile nucifere.

Premierul Vasile Tarlev, care este şi preşedinte de onoare al Consiliului Naţional pentru coordonarea activităţilor de promovare a culturilor nucifere, a amintit că, din anul 2007, bugetul de stat prevede 3 mln. lei pentru subvenţionarea producătorilor nuciferi. Alţi circa 6 mln. lei sînt destinaţi stimulării culturii nucului din alte fonduri. Tarlev a reamintit decizia Guvernului privind plantarea pomilor de nuc de-a lungul drumurilor naţionale şi locale, activitate pusă în grija Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor şi care urmează să contribuie la extinderea plantaţiilor de culturi nucifere.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare propuneri de dotare a unor secţii de procesare a nucilor la fabricile de prelucrare a materiilor prime agricole din republică.

INFOTAG precizează: În anul 2006, au fost plantate 600 ha de culturi nucifere, iar R.Moldova a exportat 9 mii tone de nuci în coajă în 56 ţări ale lumii. Preţul unul kg de nuci selectate este de 5 euro. Potrivit unor date, deficitul de nuci pe piaţa mondială se estimează la 200 mln. t, pe piaţa europeană - la 200 mii t.

Adaugă comentariu

MAIB promotii