Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

ACORDAREA FACILITĂŢILOR FISCALE NU POATE CREA ARTIFICIAL UN CLIMAT ECONOMIC ATRACTIV

19.12.2007

Chişinău. Impozitarea la cota zero a profitului nedistribuit al întreprinderilor nu poate crea  în mod artificial un climat economic favorabil, se estimează în studiul „Investiţiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova şi perspectivele creşterii acestora în contextul  vecinătăţii cu UE”, lansat, marţi, de  Centrul Analitic Expert- Grup.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Ana Popa, autoarea studiului, a menţionat că  facilităţile fiscale  nu pot compensa  gradul redus  al bazei industriale a ţării, infrastructura demodată  sau care lipseşte, cu atît mai mult, problemele  ce ţin de stabilitatea politică şi macroeconomică – aspecte „pe care un om de afaceri le studiază în primul rîndm atunci cînd  decide să facă investiţii într-o ţară”.

„Facilităţile fiscale  îşi spun cuvîntul la etapa a doua  de luare a deciziei investiţionale, dar trebuie să ţinem cont  că  această cotă 0 la impozitul pe venit ar putea să nu aibă un rol esenţial, căci   potenţialii investitori  iau în consideraţie nu numai impozitul pe venit, dar şi alte impozite, taxe şi contribuţii,  pe care trebuie să le achite, inclusiv impozitele  sociale, destul de  semnificative. Pe de altă parte,  facilităţile oferite investitorilor  trebuie diversificate. De exemplu, în Cehia, în afară de scutirea de impozitul pe venit pe o perioadă de 10 ani pentru investiţiile mai mari de $ 10 mln., investitorilor li se oferă şi granturi pentru înfiinţarea locurilor de muncă, pentru recalificarea personalului, precum şi posibilitatea  de a procura terenuri la preţ redus, pe cînd la noi este interzisă  procurarea terenurilor agricole de către investitorii străini”, a amintit experta.

În studiu se spune că, procesul de privatizare, care s-a desfăşurat în Moldova,  a furnizat doar o treime  din totalul ISD. Eşecul privatizării unor întreprinderi mari, ca Moldtelecom, Tutun CTC şi altele, i-a determinat pe unii  oameni de afaceri străini să-şi piardă interesul  faţă de R. Moldova ca destinaţie pentru investiţiile lor. Unele facilităţi oferite investitorilor   sînt greu de obţinut la modul practic, nu se respectă întocmai prevederile legislaţiei  privind tratamentul egal al investitorilor străini şi locali, în special, la acordarea contractelor de achiziţii.

Recomandările  principale ale studiului  ţin de  îmbunătăţirea continuă a  climatului de afaceri, eliminarea birocraţiei şi transparentizarea activităţii structurilor de stat, ridicarea rolului Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor (MIEPO) în  crearea unei imagini pozitive a Republicii Moldova, prin  realizarea unor acţiuni de promovare în ţară şi peste hotare.
 
Datele prezentate în studiu arată că,  în anul 2001, valoarea  ISD în economia naţională a constituit $100,57 mln.,  în 2006 - $ 243 mln. , în semestrul I 2007 – $205 mln. Cele mai multe ISD sînt sub formă de  capitalul social, urmat de venitul reinvestit. Acum, R.Moldova are 5896 de întreprinderi cu capital străin înregistrate -4,17% din totalul întreprinderilor incluse în Registrul de Stat.

Adaugă comentariu

MAIB promotii