Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

GUVERNUL A APROBAT MODIFICĂRI LA LEGILE CU PRIVIRE LA BNM ŞI CU PRIVIRE LA INSTITUŢIILE FINANCIARE

20.12.2007

Chişinău.   Prevederile Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi  ale Legii cu privire la instituţiile financiare vor fi ajustate întocmai la actele legislative în vigoare, la standardele  internaţionale general acceptate în domeniul activităţii bancare. Guvernul a aprobat, miercuri, mai multe modificări şi completării în acest sens,  propuse de BMM.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, modificările urmăresc eliminarea neconcordanţelor  în noţiunea de “bancă” şi de “instituţie financiară”, specificînd că băncile  pot accepta depozite  de la persoane fizice şi juridice, iar instituţiile financiare nebancare  - doar  de la persoane juridice; băncile trebuie să aibă un capital de cel puţin 100 mln. lei (care corespunde standardelor europene, de 5 mln. euro), pe care trebuie să-l depună  şi să-l menţină pentru a desfăşura  activităţi financiare. Băncilor nu le va fi rezervat un termen anumit pentru îndeplinirea cerinţei de capital, întrucît tendinţa de creştere a capitalului lor s-a menţinut în ultimii ani şi acum toate dispun  de un capital care depăşeşte  suma stabilită.

La articolul 6 al Legii  cu privire la instituţiile financiare se  stabileşte că  deţinerea a 5% din acţiunile unei bănci reprezintă o cotă  substanţială în capitalul acesteia (faţă de 10%,  anterior).

BNM nu va autoriza activităţi  financiare suplimentare şi nu va acorda autorizaţii de diverse tipuri. Astfel, sub aspectul impactului de reglementare  va fi asigurată reducerea numărului de licenţe eliberate băncilor, precum şi a costurilor de obţinere a licenţelor noi de către bănci, pentru activităţi financiare suplimentare.

Totodată,  avînd în vedere specificul activităţi bancare  şi atribuţiile BNM în calitate de autoritate de  reglementare şi supraveghere bancară, completările la articolul 75 al Legii cu privire la BNM  şi art. 38 din Legea cu privire la instituţiile financiare stabilesc o derogare de la obligaţia  suspendării activităţilor băncilor, ale unităţilor de schimb valutar şi ale altor persoane care desfăşoară activităţi pe baza licenţei (autorizaţiei) BNM, numai în temeiul deciziei instanţei de judecată. BNM va aplica sancţiuni fără sesizarea instanţei de judecată.

Adaugă comentariu

MAIB promotii