Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

STRUCTURA SECTORULUI BANCAR MOLDOVENESC CORESPUNDE PRINCIPIILOR DE LA BASEL

29.01.2008

Chişinău. Sectorul bancar al Moldovei este suficient pentru o supraveghere bancară eficientă, astfel că se poate spune că el îndeplineşte principiile de la Basel, a apreciat, marţi, la o întrevedere cu presa, Radu Musteaţă, directorul Departamentului Reglementarea Băncilor din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei  (BNM).

Potrivit Agenţiei INFOTAG, responsabilul a amintit că R.Moldova este membră a Comitetului Basel, din care mai fac parte Polonia, Ungaria, Ucraina, Ţările Baltice, şi în cadrul căruia Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional monitorizează băncile moldoveneşti. Pentru reducerea şi evidenţa riscurilor, BNM în colaborare cu alte autorităţi de control, operează verificări complexe la instituţiile financiare şi organizaţiile din alte sectoare ale economiei, inclusiv, la companiile de asigurări ale căror activităţi pot influenţa stabilitatea financiară.

Musteaţă a evitat discuţiile pe marginea situaţiei la „Societe Generale” şi compania fiică a acesteia,  Mobiasbancă, precum şi pe marginea riscurilor pe care instabilitatea valutelor mondiale le implică pentru Moldova. El a spus că BNM intervine în situaţie numai dacă există riscuri reale ca fondatorii să nu îşi îndeplinească angajamentele sau dacă ei nu pot administra eficient organizaţiile pe care le controlează, din cauza deficitului de fonduri. Bancherul a apreciat că nici una din aceste situaţii nu se atestă deocamdată la structuri cu renume mondial.

Radu Musteaţă a relevat că BNM aplică rar sancţiuni, în 95% din cazuri explicaţiile, hotărîtile şi iniţiativele legislative sînt suficiente; că acum, personalul bancar este mult mai calificat decît în anii 90, şi conştientizarea posibilităţii de sancţionare ca atare îşi are efectul. Totodată, responsabilul a amintit că, în ultimii ani, BNM a aplicat mai multe amenzi maxime, de 4 mln. lei.

Întrebat de reporterul Agenţiei INFOTAG despre capacităţile BNM de a pune în ordine dezvăluirea informaţiilor asupra acţionarilor băncilor şi persoanelor afiliate, Musteaţă a precizat că, potrivit principiilor de la Basel, fiecare bancă trebuie să aibă grijă să acumuleze informaţii despre proprietari, debitori şi creditori. „Asemenea liste există la fiecare bancă, se actualizează continuu şi se trimit la Banca Naţională a Moldovei”, a informat responsabilul.

El a spus că la Basel acţionarii nu se separă de bănci, aşa că angajamentele băncilor îi vizează pe deplin şi pe acţionarii acestora. „Deocamdată, situaţia la acest capitol nu ne convine. Aceasta însă, nu înseamnă că trebuie să modificăm legislaţia, pur şi simplu, trebuie să lucrăm mai activ în acest sens. În ultima vreme, băncile depun multe eforturi ca să obţină informaţia necesară şi situaţia se schimbă în bine zi de zi”, a mai afirmat Musteaţă.

INFOTAG precizează: Comitetul Basel pentru supravegherea bancară a fost înfiinţat în anul  1975, de către guvernatorii băncilor centrale din 10 ţări. Comitetul se întruneşte de obicei la Centrul Decontărilor Internaţionale din Basel, unde îşi are sediul şi secretariatul său permanent.  P
rincipiile de la Basel sînt menite să protejeze clienţii de falimentul organizaţiilor de credit.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 04.09.2015 11:57:29
  2. 01.09.2017 10:22:03
  3. 11.10.2017 09:10:13
  4. 26.10.2017 09:52:58
  5. 08.11.2017 01:09:26
  6. 16.12.2017 12:35:53

Adaugă comentariu

MAIB promotii