Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

GUVERNUL ÎI STIMULEAZĂ PE DEŢINĂTORII DE PATENTE SĂ LUCREZE LA STANDARD EUROPEAN

07.02.2008

Chişinău. Organele de stat, de comun acord cu societatea civilă trebuie să avanseze noi iniţiative, capabile să stimuleze deţinătorii de patente să activeze în condiţiile standardelor europene, prevăzute de Legea cu privire la patenta de întreprinzător, nr. 208-XVI din 7 iulie 2006, a declarat, miercuri, Preşedintele Vladimir Voronin, într-o  şedinţă de lucru la tema monitorizării procesului de implementare a legii. 

Şedinţa a fost convocată în ajunul acţiunii de protest a deţinătorilor de patente, pe care Asociaţia Micului Business (ABM) preconiza să o desfăşoare joi, în centrul Chişinăului, transmite Agenţia INFOTAG.

Potrivit serviciului de presă prezidenţial, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a informat în şedinţă că mai mult de jumătate ( 2600) din deţinătorii de patente care cad sub incidenţa primei şi celei de-a doua etape de implementare a legii vizate, s-au conformat prevederilor legii, schimbîndu-şi forma de organizare şi înregistrînd întreprinderi individuale şi chiar SRL-uri. Colaboratorii ministerului, ai inspectoratului fiscal, ai organelor de înregistrare se află într-un contact permanent cu deţinătorii de patente, le  explică prevederile legii şi a modul de activitate nou.

Eugen Roşcovan, preşedintele AMB, a prezentat poziţia Asociaţiei, potrivit căreia ar fi mai preferabilă majorarea considerabilă a costului patentelor în locul schimbării formei de organizare. Roşcovan a invocat studiul efectuat de către un grup de experţi ai Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care arată că plăţile către stat în condiţiile de activitate în formă de întreprinderi individuale sînt echivalente cu cele obţinute în rezultatul activităţii patentei în vigoare.

Preşedintele Voronin a subliniat importanţa menţinerii unui dialog permanent între organele regulatorii şi subiecţii de reglementare, printre care se numără şi AMB, în vederea identificării variantelor optime pentru fiecare acţiune de reglementare. Şeful statului a precizat că sistemul de activitate în baza patentei de întreprinzător există şi în alte ţări mai dezvoltate, dar funcţionează civilizat, în raport cu grupuri concrete de mărfuri, produse cu forţe proprii de către deţinătorii de patente.

El a menţionat că sistemul de patente, stabilit în R.Moldova în anii 90, a constituit pentru unele categorii de cetăţeni o modalitate de depăşire a consecinţelor crizei economice profunde din acea perioadă. În prezent, acest sistem, precum şi întreaga economie naţională a Moldovei, se află în proces de dezvoltare şi trebuie să se apropie de normele civilizate, europene, moderne.

INFOTAG precizează: Legea prevede interzicerea pe etape a activităţilor în baza patentei de întreprinzător: din 1 ianuarie 2007 se interzice transportarea pasagerilor şi a mărfurilor, creşterea şi comerţul cu flori, producerea şi comercializarea materialelor de construcţie; din 1 ianuarie 2008 – comerţul cu amănuntul în încăperi şi chioşcuri; din 1 ianuarie 2009 – comerţul cu orice produse de la tejghele, tarabe şi automobile în pieţe, comerţul cu băuturi fără alcool şi tipărituri. Autorităţile argumentează reforma prin faptul că, comerţul neautorizat deţine o cotă de peste 50 la sută în valoarea totală a operaţiunilor comerciale, iar bugetul ratează venituri de milioane de lei, pentru că deţinătorii de patente nu plătesc impozite.  La sfîrşitul anului 2006, în R.Moldova erau circa 40 mii de deţinători de patente; peste  60% din totalul patentelor fuseseră acordate pentru activităţi de comerţ. Taxa de patentă lunară este de  21 - 420 lei, iar în mediul rural - de 7 - 70 lei. Deţinătorii de patente resping argumentele autorităţilor şi organizează cu regularitate acţiuni de protest, mai ales, în teritorii.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 13.09.2014 06:07:17
  2. 30.05.2016 05:43:20

Adaugă comentariu

MAIB promotii