Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

ÎN ANUL 2O07, PORTOFOLIUL DE CREDITE (NET) PE SISTEMUL BANCAR AL MOLDOVEI S-A MAJORAT CU 51,6 LA SUTĂ

20.02.2008

Chişinău. Portofoliul de credite (net) pe  sistemul  bancar al Republicii Moldova s-a majorat cu 51,6%, pînă la 19,88 mlrd. lei, la 31.12.2007, transmite Agenţia INFOTAG cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei  (BNM).

În contextul diminuării riscurilor bancare, se remarcă reducerea ponderii creditelor nefavorabile (substandard, dubioase şi compromise) cu 0,7 p.p. (puncte procentuale) faţă de începutul anului pînă la 3.7% la finele 2007. Ponderea reducerilor pentru pierderi la credite în totalul creditelor s-a diminuat cu 1 p.p. pînă la 4,2%. Administrarea riscurilor îşi găseşte expresie în continuare şi în diversificarea domeniilor de acordare a creditelor. Astfel, ponderea cea mai mare în totalul portofoliului de credite  au deţinut-o creditele acordate industriei şi comerţului  - 48,6%, urmate de creditele de consum – 14,1%, creditele  destinate  agriculturii şi industriei alimentare – 13,8% şi creditele acordate  pentru imobil, construcţii şi dezvoltare – 12,8%.

Potrivit BNM, la 31.12.2007 soldul creditelor de consum acordate în mărime de pînă la 700 mii lei a  crescut cu 96,1% pînă la nivelul de 2,28 mlrd. lei, ceea ce semnifică o pondere de 11%  din portofoliul total de credite. Soldul creditelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii  a totalizat 7,60 mlrd. lei sau 36,6% din  totalul creditelor.

În portofoliul de credite suma celor mai mari zece datorii nete la credite a constituit  27,7% din creditele nete pe sistem (limita maximă e de 50% din totalul creditelor nete). Totodată, suma tuturor expunerilor «mari» a reprezentat 23,9% din totalul portofoliului de credite şi 94,8% din capitalul normativ total (limita maximă e de 500 la sută din CNT).
 
În această ordine de idei se înscrie şi raportul dintre expunerile faţă de persoanele afiliate şi capitalul de gradul I – 22,7% ( limita maximă e de 100 la sută din capitalul de gradul I).

 Aceşti indicatori consemnează administrarea eficientă a riscurilor de credit, precum şi un potenţial suficient de acoperire a eventualelor pierderi aferente.

Lichiditatea pe termen lung pe sistemul bancar de 0.7 denotă disponibilitatea resurselor care pot fi investite pe termen  de peste doi ani. Resursele disponibile  pentru acordarea creditelor pe termen cu mult mai mare de doi ani, care sînt determinate de depăşirea capitalului normativ total asupra investiţiilor băncilor pe termen de cel puţin 10-15 ani (mijloacelor fixe şi cotelor de participare), au totalizat 3,41 mlrd. lei, la 31.12.2007.

Adaugă comentariu

MAIB promotii