Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

VALOAREA TRANSFERURILOR DE BANI DIN RUSIA ÎN MOLDOVA A CRESCUT CU 65,7%.

14.03.2008

Chişinău. În anul 2007, $799 mln. au fost trimişi din Rusia în R.Moldova prin sisteme de transfer de bani sau prin poştă. Suma transferurilor este mai mare cu 65,7% decît în anul 2006, arată datele Băncii Centrale a Rusiei.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Moldova deţine locul cinci între ţările CSI care fac transferuri din Rusia. Lider pe listă este Uzbekistanul, ai cărui cetăţeni au trimis în patrie, în trimestrul IV 2007,  $66 mln. Pe locurile următoare se situează Tadjikistanul, Ucraina şi Armenia.

În aceeaşi perioadă, persoane fizice au trimis din Moldova în Rusia prin sisteme de transfer rapid $27 mln. Ca urmare, Moldova a obţinut un sold pozitiv, de $772 mln.

În mod tradiţional, cei mai mulţi bani au fost trimişi în Moldova în trimestrul IV, $270 mln., cînd muncitorii vin acasă sau trimit bani rudelor, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Suma medie a transferurilor de la persoane fizice – nerezidenţi din Rusia în Moldova şi în direcţie inversă este aproximativ aceeaşi, de  circa $700.

Specialişti de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) au declarat că nu dispun de date asupra transferurilor din/în Rusia, pentru că acestea nu fac obiectul unei evidenţe separate. Totodată, datele generale ale  BNM arată că, în anul 2007, persoane fizice au trimis în Moldova  de peste hotare  $1,21 mlrd., mai mulţi cu $361,67 mln. (42,3%) decît în anul 2006, din care $918,75 mln. (+46,16%) au intrat prin intermediul sistemelor de transfer rapid. Cele mai multe transferuri, $373,57 mln., s-au efectuat în trimestrul IV, mai ales, în luna octombrie, $130,57 mln.

Aceste statistici însă, nu iau în calcul transferurile din/în regiunea transnistreană, făcînd incorectă compararea indicatorilor cu privire la remitenţe ale BNM şi ale Băncii Centrale a Rusiei. Experţii spun că majorarea atît de apreciabilă a remitenţelor are un impact negativ asupra inflaţiei şi determină aprecierea leului moldovenesc, care încetineşte ritmul de creştere al PIB-ului şi al exporturilor.

Adaugă comentariu

MAIB promotii