Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

NUMĂRUL BOLNAVILOR DE LEUCEMIE ÎN MOLDOVA CREŞTE

27.03.2008

Chişinău. În ultimii 30 de ani, numărul persoanelor bolnave de limfoame maligne (leucemie) în R.Moldova a crescut cu 80%, tendinţa fiind atestată şi pe plan mondial. Specialiştii spun că dacă incidenţa va creşte cu asemenea ritmuri, în anul 2025  numărul bolnavilor de limfoame maligne va fi mai mare decît cel al persoanelor cu cancer de piele, de intestin, de plămîni. Problemele creşterii incidenţei şi perspectivele de tratament au fost abordate în şedinţa Societăţii Hematologilor.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, specialiştii au constatat incidenţa mare prin limfoame în rîndul copiilor, dintre care mulţi decedează la cîţiva ani de la apariţia maladiei, în lipsa tratamentului adecvat şi a banilor pentru preparate costisitoare. Leucemia este o boală ereditară determinată de mai mulţi factori, dar principala cauză este radiaţia.

Ion Corcimaru, şeful catedrei de hematologie şi oncologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie, a menţionat că sporirea numărului de bolnavi a fost influenţată şi de avaria de la CAE Cernobîl. De regulă, maladia se manifestă la 8-10 ani după iradierea intensivă. În anii 1995 – 1996, s-a atestat o izbucnire a bolii în Moldova, iar acum ţara a revenit la indicatorii anteriori.

În urmă cu 20 de ani, diagnosticul de leucemie era unul fatal, pe cînd acum se aplică scheme de tratament eficiente. Statisticile arată că prognoza de vindecare este favorabilă în 80% din cazuri, dacă asistenţa se solicită la timp, iar tratamentul este corespunzător. „Rezultatele tratamentului cu preparate de generaţie nouă sînt destul de bune, de exemplu, preparatul МabThera a dat un rezultat pozitiv la tratarea unui număr de 730 mii de pacienţi, între care la mulţi organismul respingea alt tratament, adică aceasta era ultima lor şansă”, a relevat profesorul Corcimaru.

În Moldova, preparatele de ultimă generaţie se aplică abia de un an, dar sînt aproape inaccesibile din cauza preţului mare: patru fiole necesare unei cure de tratament costă 120 mii lei. În alte ţări, acesta este un preparat obişnuit, pe care îl prescrie medicul de familie, iar bolnavul îl obţine gratis din farmacie şi îl foloseşte în condiţiile staţionarului de zi. La noi aplicarea acestor practici este împiedicată, în primul rînd, de lipsa de fonduri.

„Nu sîntem în drept să acuzăm statul de alocaţii insuficiente pentru dezvoltarea medicinii. El alocă atît cît poate. Probabil, ar trebui să ne gîndim cu toţii cum şi ce să schimbăm în acest stat, să creăm condiţii ca el să poată aloca mai mulţi bani, astfel ca tehnologiile şi metodele de tratament performante să devină accesibile pentru pacienţii noştri”, a opinat Ala Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova, managerul companiei „Hoffmann-La Roche”.

În curînd, va fi dat startul unui program de cercetare internaţional în care a fost inclusă şi R.Moldova şi în cadrul cărora bolnavii cu tumori sanguine ar putea să obţină medicamente mai accesibile.

Adaugă comentariu

MAIB promotii