Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

SITUAŢIA ÎN AGRICULTURĂ ESTE MAI BUNĂ DECÎT ÎN ANUL TRECUT

10.04.2008

Chişinău.  Semănatul de pvimăvară a fost executat pe 96 mii hectare de teren – 12% din cele  776 ,3 mii ha preconizate.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare,  Anatol Gorodenco, care a prezentat o informaţie în şedinţa de miercuri a Guvernului,  a spus că s-a convenit cu importatorii şi producătorii de seminţe în privinţa asigurării unor preţuri stabile la seminţe, care să fie plătite toamna,  din  banii încasaţi din comercializarea recoltei viitoare. Totodată, conform înţelegerilor anterioare cu   donatorii externi, acum,  prin intermediul PNUD,   se acordă a treia tranşă de ajutor de urgenţă categoriilor  de fermieri, afectaţi cel mai puternic de seceta din anul trecut. Au fost selectaţi peste 86 mii de mici producători, cărora li se distribuie cîte 10 kg de seminţe de porumb semincer.

Pentru  lucrările de primăvară e nevoie de  14, 7 mii tone  de combustibil. Printr-o decizie de Guvern, din finanţele transferate în contul special s-au cumpărat  3,6 mii tone  de motorină  care  se repartizează agricultorilor cu titlu de ajutor de la Executiv  (cîte 5 l la 1 ha de teren arabil, în raionul Dubăsari - cîte 8 l la 1 ha).  Cantitatea respectivă de motorină a fost  repartizată în proporţie de 89%.
  
La momentul demarării campaniei agricole  de primăvară,  pe teritoriul republicii erau stocate 45 mii tone de   fertilizanţi şi pesticide – 90% din necesar. În luna martie, s-au mai importat 7,6 mii tone, aşa că solicitările  producătorilor agricoli pot fi acoperite.

În livezi şi vii  s-a făcut tăiatul în  uscat pe o suprafaţă din 90% şi, respectiv, 94%; au fost înfiinţate 1768 hectare de livezi noi, 140 ha de plantaţii nucifere şi 169 ha de viţă de vie. Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor continuă. Semănatul  legumelor şi a tutunului s-a încheiat pe suprafeţele preconizate

Pe cele 503 mii ha (inclusiv  374 mii ha semănate cu grîu, 68 mii ha cu orz şi 59 mii ha cu  rapiţă) starea culturilor de toamnă, în fond, este satisfăcătoare. Rezervele de umiditate în stratul de 100 cm sînt la nivelul  de 110% faţă de media multianuală, iar rezervele de azot mineral acumulate în sol - cu 25-30% mai mari decît în anii precedenţi. Culturile de toamnă  au fost fertilizate  suplimentar pe 31 mii ha (77%). Cîmpurile destinate  grîului pentru panificaţie  vor fi monitorizate pe tot parcursul  perioadei de vegetaţie.

Ministrul Gorodenco  a mai spus că în acest an, au fost încheiate contracte pentru irigarea a 52 mii ha de teren agricol, cu 20 mii ha mai mult decît în 2007.

Adaugă comentariu

MAIB promotii