Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UN AVION MARFĂ SUDANEZ S-A PRĂBUŞIT LA AEROPORTUL CHIŞINĂU. OPT MEMBRI AI ECHIPAJULUI AI DECEDAT

12.04.2008

Chişinău.  Un avion marfă AN-32 s-a prăbuşit, vineri seara, la Aeroportul Chişinău. Toţi cei opt membri ai echipajului, aflaţi la bord, au decedat, transmite Agenţia INFOTAG cu referire la surse din aeroport.

Avionul a aparţinut companiei aeriene sudaneze  „Kata Air Transport” şi timp de o lună s-a aflat la reparaţie la Chişinău. Nava a fost supusă unei reparaţii complete cu scopul prelungirii termenului de exploatare a resursei – s-au reparat motorul şi agregatele principale, au fost înlocuite roţile, avionul a fost vopsit.

Vineri, în jurul orelor 22, nava luase cursa  КТО 007 Chişinău – Hartum (Sudan), cu escală la Antalia (Turcia). Avionul avea la bord opt membri ai echipajului, era cu rezervoarele pline de combustibil şi încărcat cu piese de schimb, precum şi cu 2,361 tone de ulei tehnic. Peste aproximativ 10 minute după decolare, echipajul a anunţat dispeceratul central al aeroportului că motorul este defectat, iar pe panoul aparatelor s-a aprins becul de presiune a uleiului în motoare. Piloţii au solicitat o aterizare de urgenţă, au întors avionul şi au început să coboare. La orele 22.13 aeronavei i s-a permis decolarea. Bordul a intrat în manevră, dar la aterizare a agăţat cu aripa instalaţiile tehnice şi pămîntul şi s-a prăbuşit la sol la doar cîţiva metri distanţă de pista de aterizare. 

Imediat după prăbuşirea aparatului de zbor, la orele 22.15, la aeroport a fost dat semnalul „Alarma roşie”, au demarat lucrările de intervenţie, stingerea incendiului şi căutarea victimelor. La orele  22.22 la locul accidentului au sosit autospecialele Departamentului Situaţiilor Excepţionale. În total, au fost antrenate 9 maşini ale departamentului şi un echipaj din 86 de membri, numeroase ambulanţe şi maşini de pompieri. Focul era greu de stins pentru că rezervoarele avionului erau pline. Aparatul a ars timp de circa trei ore şi a fost stins abia către orele 2 noaptea.

Surse din aeroport au comunicat  Agenţiei INFOTAG că spre dimineaţa corpurile a şapte membri ai echipajului au fost extrase din avionul ars şi trimise la identificare la morga din Chişinău. Cel de-al optulea cadavru rămăsese sub rămăşiţele avionului şi a fost recuperat abia sîmbătă, după ce rămăşiţele au ridicate cu ajutorul unei macarale instalate la locul prăbuşirii avionului, care cîntărea circa 16 tone. La locul accidentului lucrează o echipă de anchetatori, compusă din reprezentanţi ai procuraturii, ai Ministerul Afacerilor Interne, ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, care elucidează toate circumstanţele.

S-a constatat că doar şase din cei opt membri ai echipajului trecuseră controlul de frontieră. Potrivit unor date preliminare, patru erau cetăţeni ai Republicii Moldova, iar alţi patru – ai Ucrainei (inginerul de bord, copilotul şi doi tehnicieni locuiau în regiunea Odesa).

AN-32 a fost construit în fosta URSS, în anii 70, reprezentînd o variantă modernizată a lui AN-26, dotat cu motoare de o capacitate mai mare. Despre asemenea avioane se crede că se numără printre cele mai sigure din clasa lor, capabile să zboare chiar dacă unul dintre cele două motoare iese din funcţiune.

Vicedirectorul Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, Iurie Zidu, a declarat, sîmbătă, presei, că membrii echipajului nu aveau şanse de supravieţuire, iar corpurile lor au fost găsite la 100 m distanţă şi mai mult de la locul prăbuşirii avionului. Descifrarea cutiilor negre, extrase din avion, se va face într-o săptămînă, cu ajutorul Rusiei.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a făcut, sîmbătă, o declaraţie, în care a exprimat condoleanţe familiilor membrilor decedaţi ai echipajului. Ea a promis că Guvernul va suporta toate cheltuielile de înmormîntare a victimelor, inclusiv a cetăţenilor Ucrainei.

INFOTAG precizează: Acesta este al treilea caz, din ultimii ani, cînd cetăţeni ai Moldovei îşi pierd viaţa în accidente cu aeronave AN. În anul 2005, un cetăţean al Moldovei a murit în Sudan, iar în 2007 alţi cinci cetăţeni – în Irak.

Adaugă comentariu

MAIB promotii