Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

...ŞI A TRIMIS APCE UN PROIECT DE REZOLUŢIE ÎN SUSŢINEREA MINORITĂŢII ISTRO-ROMÂNE DIN CROAŢIA

22.04.2008

Chişinău. Vlad Cubreacov, vicepreşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, membru al delegaţiei Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a prezentat APCE un proiect de rezoluţie în susţinerea minorităţii istro-române din Croaţia. Proiectul a fost semnat de 33 de deputaţi, reprezentanţi ai României, Ucrainei, Georgiei, Armeniei, Ţărilor Baltice şi Italiei.  

Potrivit Agenţiei INFOTAG, prin proiectul de rezoluţie, autorităţile croate sînt rugate să permită utilizarea limbii materne în educaţia copiilor, să respecte şi să acorde ajutor public în favoarea utilizării locale a dialectului istro-român şi a limbii române literare, precum şi în favoarea folosirii lor curente în învăţământul mediu şi presa din localităţile populate de istro-români, să permită oficierea serviciilor religioase în dialectul istro-român şi în standardul literar românesc în bisericile din satele istro-române, să organizeze forumuri internaţionale de dezbateri şi seminare ale experţilor pentru studierea şi repertorierea cu grijă a particularităţilor dialectului şi culturii istro-române.

Minoritatea istro-română locuieşte în opt sate din peninsula Istria (Croaţia), la nordul Mării Adriatice. În rezoluţie se spune că „istro-românii nu beneficiază de învăţămînt public, de asistenţă religioasă şi nu dispun de nici un fel de presă scrisă sau audiovizuală în propria lor limbă”. Limba istro-română este un dialect istoric romînesc vorbit de o populaţie estimată între 500 şi 1500 de persoane.

APCE a reacţionat imediat la proiectul de rezoluţie şi a solicitat autorităţilor Croaţiei să recunoască oficial minoritatea istro-română şi să-i garanteze acesteia respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, România, în calitate de stat înrudit, a fost invitată de APCE să conlucreze cu autorităţile de la Zagreb, „în scopul identificării măsurilor necesare pentru păstrarea identităţii minorităţii istro-române, grav ameninţate, şi pentru susţinerea dialectului istro-român puţin răspîndit”.

Adaugă comentariu

MAIB promotii