Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

SPECIALIŞTII MOLDOVENI NU POT VERIFICA DACĂ ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI CONŢINE DIZOLVANŢI

28.05.2008

Chişinău. R.Moldova nu poate verifica dacă uleiul de floarea-soarelui autohton sau din import conţine dizolvanţi, pentru că producţia la întreprinderile mari prevede iniţial presarea, iar apoi extracţia uleiului din seminţele de floarea-soarelui, cu folosirea dizolvanţilor. Astfel, la fabrica „Floarea-Soarelui” din Bălţi în calitate de dizolvant se foloseşte hexanul, care face parte din grupul produselor petroliere, a comunicat  Agenţiei INFOTAG Grigore Caţer, şeful secţiei agroindustriale a Inspectoratului Principal Supravegherea de Stat şi Protecţia Consumatorilor.

Presa internaţională a difuzat informaţii potrivit cărora uleiul de floarea-soarelui ucrainean ar fi poluat cu particule de petrol. Ştirea a fost transmisă prin sistemul de avertizare rapidă a ţărilor membre ale Uniunii Europene – RAPEX, la sfîrşitul lunii aprilie – mai, după ce poluarea a fost depistată în Franţa, iar apoi în Elveţia. Produsele au fost retrase de pe piaţă, iar autorităţile ucrainene au declarat că aceasta are legătură cu concurenţa.

Caţer a precizat că actele normative moldoveneşti nu prevăd determinarea indicatorului „cota de masă a cantităţii reziduale de dizolvant” în uleiul de floarea-soarelui, dar o asemenea metodă există. Indicatorul respectiv se stabileşte doar la obţinerea produsului derivat – şrotul. Specialistul a afirmat că trei laboratoare acreditate în verificări (cel de pe lîngă Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie, de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Centrul de Standardizare din Bălţi) nu dispun de utilajul corespunzător.

Iuri Fochin, şeful Inspectoratului Principal Supravegherea de Stat şi Protecţia Consumatorilor, susţine că, chiar dacă Moldova nu a avut probleme cu uleiul, pentru a evita consumul posibil de ulei poluat cu dizolvant, trebuie achiziţionat utilajul corespunzător şi operate modificări la actele normative. „Timp de trei-patru ani, la noi nu se putea determina prezenţa dioxinului în carne. Atunci, Guvernul a rezolvat problema achiziţionării utilajului”, a amintit Caţer.

INFOTAG precizează: În anul 2007, fabrica „Floarea-Soarelui” din Bălţi, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din Moldova, a fabricat circa 80 mii tone de produse, o cantitate dublă comparativ cu necesarul intern al ţării. Circa 90% din produsele fabricii se exportă, în principal, în ţările CSI.

Adaugă comentariu

MAIB promotii