Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

TRANSNISTRIA INSISTĂ ASUPRA MENŢINERII ŞI EXTINDERII PREZENŢEI MILITARE RUSE ÎN REGIUNE

09.09.2008

Chişinău. „Întrevederea preşedinţilor Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi Transnistriei, Igor Smirnov, va avea loc în septembrie-octombrie”, a declarat, marţi, într-un interviu acordat ziarului rus „Nezavisimaia gazeta”, ministrul de externe interimar al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), Vladimir Iastrebceac.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Iastrebceac a afirmat că părţile vor încerca să impulsioneze activitatea grupurilor de lucru, care urmează să se ocupe de problemele interacţiunii social-economice între Moldova şi Transnistria, iar „evoluţia ulterioară a negocierilor va depinde de bilanţul întrevederii preşedinţilor şi de interacţiunea în problemele social-economice”.

Întrebat despre soarta proiectului tratatului de prietenie şi bună vecinătate, pe care Smirnov i l-a transmis lui Voronin la ultima lor întrevedere de la Bender (aprilie, 2008), Iastrebceac a spus că Tiraspolul „nu a primit vreun semnal clar în acest sens de la partenerii moldoveni”. „Se pare că nu există propuneri pe care partea moldavă să le considere acceptabile. Există doar legea Moldovei din anul 2005 privind statutul Transnistriei, care nu este subiect pentru discuţii. Un politician moldovean a rostit cîndva o frază extraordinară: „Dacă nu vă găsiţi loc în Constituţia Moldovei, trebuie să vă căutaţi locul în Codul Penal al ei”, a amintit reprezentantul Tiraspolului.

El a evitat să spună ce a propus Moscova la ultima întrevedere Medvedev-Smirnov, afirmînd că pentru Transnistria „era important că Rusia şi-a reiterat poziţia: ea va accepta orice înţelegere între părţi”.

„Formatul «5+2» îşi menţine valoarea pentru Moscova, dar părţile implicate în conflict sînt cele care trebuie să se înţeleagă. Timpul va arăta în care format va fi obţinută înţelegerea cea mai eficientă. «5+2» nu este decît un format consultativ, creat în condiţiile crizei acute a procesului de negocieri, în anul 2002. În formatul «5+2» soluţia poate fi discutată, dar nu şi aprobată. SUA şi Uniunea Europeană nu sînt decît nişte observatori aici. Consultările cu mediatorii vor continua cel puţin, pentru a se evita situaţia din 2003 cu „memorandumul Kozak”, cînd toate au fost date peste cap în ultimul moment. Această experienţă a arătat că tentativele de a-i pune pe mediatorii internaţionali în faţa faptului împlinit pot fi contraproductive în virtutea influenţei pe care Occidentul o are asupra autorităţilor moldovene”, a opinat Iastrebceac.

Referindu-se la declaraţiile lui Smirnov privind nevoia de extindere a numărului de pacificatori ruşi din Transnistria, şeful diplomaţiei tiraspolene a spus că „prezenţa militară rusă în regiune trebuie menţinută, şi cea de menţinere a păcii, şi sub forma grupării operative de trupe ruseşti”, dar că această prezenţă trebuie să cunoască o perfectare contractual-juridică, cu înfiinţarea unei baze militare ruse staţionare pe teritoriul transnistrean”.

„Noi am saluta şi extinderea numerică a contingentului pacificator al Rusiei, dar acesta este subiectul dialogului între Rusia şi Ucraina, pentru că militarii pot ajunge în Transnistria doar prin teritoriul ucrainean. Înţelegerile de la 1992 stipulează efectivul contingentului pacificator rus – 3 mii de persoane. Pînă în anul 1998, am avut la noi o escadrilă de elicoptere, care a funcţionat tot în cadrul forţelor de menţinere a păcii. În  1998, au fost semnate înţelegerile de la Odesa, care prevedeau reducerea pacificatorilor şi evacuarea escadrilei. Dar nu am primit încă de la partea rusă un răspuns clar la propunerile noastre”, a precizat el.

Vladimir Iastrebceac a estimat că este puţin probabil ca recentele evoluţii din Osetia de Sud să cunoască o repetare în Transnistria. „Noi salutăm declaraţiile Guvernului moldav, potrivit cărora scenariul de forţă este inacceptabil. Dar credem că angajamentele reciproce de neaplicare a forţei trebuie încadrate într-o formă juridică”, a subliniat el.

Adaugă comentariu

MAIB promotii