Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

FITCH RATINGS A MODIFICAT PROGNOZA PRIVIND RATING-URILE DE DEFAULT PE TERMEN LUNG ALE EMITENTULUI MOLDOVA, ÎN VALUTĂ NAŢIONALĂ ŞI STRĂINĂ

16.09.2008

Chişinău. Agenţia  Fitch Ratings a schimbat prognoza privind rating-urile de default pe termen lung ale emitentului (RDE) Moldova în valută naţională şi străină, din unul „pozitiv” în „stabil”.

Agenţia INFOTAG transmite cu referire la un comunicat de presă al agenţiei că Fitch Ratings a confirmat rating-urile ţării la nivelurile: RDE pe termen lung al emitentului în valută străină  "B-" (în minus), RDE pe termen lung al emitentului în valută naţională "B", RDE pe termen scurt în valută străină "B" şi plafonul de ţară "B-" (în minus).

Revederea prognozei în „stabilă” reflectă înrăutăţirea poziţiilor finanţelor externe ale republicii şi menţinerea presiunii inflaţioniste. Moldova este supusă acţiunii unor coliziuni importante din exterior, care îi adumbresc perspectivele pe termen scurt. În acest an, preţurile la importurile de gaze în ţară au continuat să crească, totodată în cea mai mare parte a anilor 2006 şi 2007, importurile de vinuri din Moldova în Rusia au fost interzise.

Fitch aminteşte că seceta care a lovit Moldova în anul 2007 a redus dramatic producţia agricolă. Impactul acestor factori negativi se resimte în diverse sfere ale economiei. Deficitul contului operaţiunilor curente s-a majorat pînă la aproape 18% din PIB în 2007, în timp ce potrivit estimărilor Fitch creşterea economică în 2007 s-a încetinit pînă la 3%, iar inflaţia continuă să fie exprimată în două cifre.

Agenţia susţine că Moldova rămîne expusă coliziunilor politice şi economice negative din cauza deficitului mare al balanţei comerciale, a poverii crescînde a datoriilor, indicatorilor mici de lichiditate externă şi a dependenţei de relaţiile comerciale cu Rusia, cu care Moldova mai are divergenţe din cauza Transnistriei, care tinde să se separe, chiar dacă Fitch afirmă că riscul de redeclanşare a conflictului transnisteran este scăzut.

Economia Moldovei are multe dificultăţi de structură, inclusiv sectorul public mare şi climatul de afaceri complicat. În ţară a fost înregistrat un deficit structural considerabil al balanţei comerciale, de peste 50% din PIB. Acest deficit se compensează parţial datorită rermitenţelor de la muncitorii moldoveni de peste hotare, remitenţe pe care Fitch le evaluează la circa 20% din PIB, în anul 2007. Datoria externă a sectorului privat creşte rapid şi în 2007 a ajuns la 32% din PIB; povara netă a datoriilor ţării depăşeşte media pe ţările cu rating-ul de categoria "B", de 6%. Venitul pe cap de locuitor, de $1320 (la cursul de schimb al pieţei), este mic pentru ţările din Europa de Est, deşi este puţin peste media pentru ţările cu rating-ul  "B", de $1240.

Totodată, o serie de factori susţin rating-urile Moldovei: datoria de stat continuă să se reducă şi în 2007 a constituit 29% din PIB, ceva mai puţin de media pe ţările cu rating-ul de categoria "B", de 33%. Moldova a avut cel mai mare deficit bugetar în 2007, iar în perspectiva de termen mediu Guvernul plănuieşte asigurarea unui buget aproape de unul echilibrat, deşi  Fitch crede că alegerile parlamentare din 2009 ar putea presa bugetul.

În plus, în 2007 Moldova a devenit creditor extern pur la datoria publică (rezervele oficiale au depăşit $1,5 mlrd. şi au asigurat acoperirea importurilor de peste trei luni, în iunie 2008). Raportul dintre datorie şi venituri în ţară este de 68%, fiind cel mai mic pentru ţările cu rating-ul  "B".

Adaugă comentariu

MAIB promotii