Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

LA CHIŞINĂU A FOST LANSAT INSTITUTUL DE ISTORIE SOCIALĂ „PRO MEMORIA”

15.02.2011

La Chişinău a fost lansat Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, care îşi propune drept scop cercetarea multiaspectuală a istoriei neamului nostru şi a trecutului altor popoare.

După cum relatează INFOTAG, directorul Institutului, doctorul habilitat în istorie Anatol Petrencu, a menţionat marţi, în cadrul manifestării de lansare a Institutului, că printre principalele sarcini ale acestuia se numără promovarea şi implementarea noilor metodologii de cercetare şi predare a ştiinţelor istorice, elaborarea, implementarea, evaluarea şi monitorizarea diferitor proiecte la nivel local şi naţional în scopul dezvoltării potenţialului ştiinţifico-didactic în domeniul ştiinţelor istorice, precum şi organizarea şi participarea la diferite seminare, simpozioane, conferinţe ştiinţifice.

Anatol Petrencu a menţionat că anul 2010 a deschis noi perspective de cercetare istorică odată cu crearea Comisiei prezidenţiale de studiere şi apreciere a politicii regimului totalitar comunist şi deschiderea unor fonduri arhivistice.

„Pornind de la aceasta, istoricii au datoria profesională şi civică de a aduna şi studia mărturiile supravieţuitorilor deportărilor staliniste, a foametei provocate şi, mai nou, memoriile participanţilor la apărarea suveranităţii şi integrităţii R.Moldova în războiul de pe Nistru”, a spus directorul Institutului.

Potrivit lui, în cadrul Institutului va fi acordată o importanţă deosebită studierii memoriei colective, istoriei locale şi regionale, precum şi istoriei ecleziastice.

„Într-o societate cu adevărat democratică istoricul are dreptul la alegerea liberă a temei de cercetare, dreptul de a studia fără restricţii a documentelor de arhivă şi dreptul de a-şi expune liber concluziile la care a ajuns”, a spus Anatol Petrencu, precizînd că atunci cînd statul se implică în tratarea tendenţioasă a trecutului, se ajunge la tensiuni sociale.

El a menţionat că în cadrul Institutului activează deja un grup de istorici profesionişti, precizînd că uşile sînt deschise pentru toţi cei care vor să contribuie la studierea istoriei. Potrivit lui Anatol Petrencu, în cadrul Institutului vor fi editate două reviste „Interstitio” şi „Pro Memoria”, în care vor fi publicate studiile şi cercetările istoricilor atît din R.Moldova, cît şi de peste hotare.

Decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul USM, dr. Igor Şarov, a salutat crearea noului Institut, menţionînd că acesta urmează să acorde o atenţie deosebită publicării documentelor de arhivă, dar şi realizării interviurilor cu cei care au trăit evenimentele tragice din istoria poporului nostru – foametea, deportările etc.

Directorul Centrului de Studii şi Civilizaţie Europeană din Iaşi (România), prof. Gheorghe Buzatu, a menţionat că „domeniul istoriei este atît de vast, încît există loc pentru toţi”.

„Crearea acestui Institut va consolida breasla istoricilor şi va deschide noi perspective de cercetare istorică”, a spus Gheorghe Buzatu.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic şi universitar din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai unor ambasade de la Chişinău.

Adaugă comentariu

MAIB promotii