Exclusiv

Press-release

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

Reforme în gestiunea fondului locativ în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina

31.01.2018Destrămarea imperiului sovietic și declararea independenței în Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a generat mai multe reforme. Trecerea de la sistemul administrativ de comandă la principiile economiei de piață, renunțarea statului la rolul de monopolist privind investirea mijloacelor financiare pentru dezvoltarea şi întreținerea fondului de locuințe au condus spre o situație neordinară în sectorul spațiului locativ.


Press-release

Press-release

05.04.2013Consiliul Asociaţiei Investitorilor străini despre acţiunea autorităților la staţiile PECO Tirex Petrol


Пресс-релиз

Пресс-релиз

05.04.2013Moldasig menţine poziţia de lider pe piaţa de asigurări din Republica Moldova


Comunicat de presă

Comunicat de presă

05.04.2013Astfel da atacuri asupra business-ului sunt inadmisibile

Comentarii

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

TRANSPLANTOLOGIA DIN MOLDOVA

01.04.2013(Directorul Agenției de Transplant, Igor CODREANU, a relatat despre operații unice de transplant de organe de la donatori vii într-un interviu acordat reporterului agenției ”INFOTAG”, Alina Popova).

Presa

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

MARIAN LUPU: TERMENUL LIMITĂ PENTRU ÎNAINTAREA CANDIDATULUI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ESTE SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE

05.04.2013Termenul limită pentru înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru este sfârșitul săptămânii viitoare. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu în cadrul emisiunii ”Fabrica” de la Publika TV.

Galeria foto

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

UE SPRIJINĂ PROIECTUL PRIVIND CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PROFESORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

ISTORICII DIN MOLDOVA AU DISCUTAT SUBIECTUL ANEXĂRII BASARABIEI DE CĂTRE IMPERIUL RUS

24.10.2011

Subiectul anexării Basarabiei de către Imperiul rus în anul 1812 a fost discutat vineri în cadrul mesei rotunde „200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist: consecinţele raptului teritorial pentru românii basarabeni”, organizată de Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Istorie Socială „Promemoria”, UPS „Ion Creangă”, Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova.

După cum relatează INFOTAG, în cadrul evenimentului s-au abordat chestiuni ce ţin de evoluţia teritoriului dintre Prut şi Nistru în anii 1812-1917, politicile de deznaţionalizare a românilor basarabeni promovate de regimul ţarist, starea ţărănimii, exodul populaţiei din Basarabia, scoaterea din anonimat a unor personalităţi basarabene etc.

Directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” prof. univ. Anatol Petrencu, a subliniat necesitatea tratării obiective a trecutului Basarabiei, în special în prezent cînd istoricii pot să-şi expună nestingherit punctul de vedere faţă de evenimentele istorice.

„Pentru a studia mai aprofundat această perioadă este necesar de a elabora un program de cercetări arhivistice, care să finalizeze cu publicarea noilor materiale referitoare la perioada anexării. De asemenea, este necesar de a propaga cunoştinţele istorice în rîndul populaţiei, prin publicarea unor broşuri, articole în presa periodică, desfăşurarea unor emisiuni săptămînale la posturile radio şi TV, organizarea conferinţelor ştiinţifice şi de ce nu poate chiar turnarea unui film referitor la perioada aflării Basarabiei în cadrul Imperiului rus (1812-1917)”, a spus Anatol Petrencu, menţionînd că „această propagare a cunoştinţelor istorice trebuie să fie una corectă şi nu o spălare de creier”.

Directorul Institutului s-a pronunţat pentru implicarea autorităţilor R.Moldova în susţinerea implementării unui program privind comemorarea în 2012 a 200 de ani de la anexarea Basarabiei.

„Avem un Guvern democratic de orientare europeană, care ar trebui să pună umărul la realizarea practică a unui astfel de program”, consideră Anatol Petrencu.

În cadrul dezbaterilor au mai participat istoricii Andrei Nicolescu (Institutul Cultural Român, Chişinău), Igor Şarov, Sergiu Musteaţă, Ion Varta, Anton Moraru, Virgiliu Bîrlădeanu, Valentin Tomuleţ, Vladimir Mischevca, Sergiu Tabuncic, Gheorghe Negru, sciitorii Nicolae Dabija, Nina Josu, precum şi studenţi ai facultăţilor de istorie.

INFOTAG precizează: Teritoriul dintre Prut şi Nistru, numit Basarabia în anul 1813, a fost anexat la Imperiul Ţarist în  1812 în rezultatul războiului ruso-turc din 1806-1812. Acest teritoriu a fost parte componentă a statului medieval moldovenesc - Ţara Moldovei - constituit în spaţiul delimitat de Carpaţii Răsăriteni, rîurile Nistru, Dunăre şi Marea Neagră la mijlocul secolului al XIV-lea.

 

Adaugă comentariu

MAIB promotii