Русский Română

Partide politice

EXPERT: 25 DE ANI DE INDEPENDENŢĂ ESTE O PERIOADĂ GREA ÎN ISTORIA MOLDOVEI, CARE OFERĂ LECŢII DE ÎNVĂŢAT

19 июля, 2016
EXPERT: 25 DE ANI DE INDEPENDENŢĂ ESTE O PERIOADĂ GREA ÎN ISTORIA MOLDOVEI, CARE OFERĂ LECŢII DE ÎNVĂŢAT „25 de ani de independenţă este o perioadă dificilă şi lungă în istoria Moldovei, care nu ne permite să vorbim despre realizări, dar oferă posibilitatea de a învăţa lecţii”, consideră directorul adjunct al Centrului de Cercetări Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

 

Ea a spus pentru „INFOTAG” că într-un sfert de veac republica „nu a putut să-să se bucure de independenţa sa, care oferea societăţii posibilitatea de a trece la un nivel nou, mai bun, de dezvoltare social-economică”.

 

Expertul a amintit că principalii indicatori economici ai Moldovei astăzi sunt mai jos decât la sfârşitul anilor 80.

 

„PIB pe cap de locuitor este cu o treime mai mic decât în 1989; volumul producerii industriale cu 40%; a producerii agricole a scăzut în jumătate. Cifra locurilor de muncă, comparativ cu anul 1993, s-a redus cu circa o treime. Totodată, se atestă exodul în masă al forţei de muncă din republică. Mărimea reală a pensiei este doar o jumătate din nivelul anului 1993”, a menţionat Gorelova, amintind că în toţi anii de independenţă autorităţile încercau constant să realizeze reforme în diverse domenii.

 

„Însă, în final avem eşec total, fapt despre care vorbesc rezultatele practice. Şi autorităţile, şi societatea trebuie să tragă concluzii serioase şi să regândească planurile pe viitor. În caz contrar, viitorul Moldovei poate fi la fel de sumbru ca şi trecutul, măsurat în 25 de ani de independenţă”, a conchis expertul.