Русский Română

Partide politice

EXPERT TRANSNISTREAN: MOLDOVA ESTE O FORMAŢIUNE ARTIFICIALĂ, APĂRUTĂ DATORITĂ URSS

20 июля, 2016
EXPERT TRANSNISTREAN: MOLDOVA ESTE O FORMAŢIUNE ARTIFICIALĂ, APĂRUTĂ DATORITĂ URSS „Moldova este o formaţiune artificială, apărută graţie URSS şi care combină nu doar pământurile istorice ale Basarabiei”, consideră fostul deputat al Sovietului Suprem al RSSM, şeful centrului mediatic din Bender, redactorul şef al ziarului „Новое время”, Grigori Volovoi.

 

Rezumând, la solicitarea corespondentului „INFOTAG”, rezultatele perioadei de 25 de ani de dezvoltare a Moldovei independente, el a menţionat că „Moldova este o cloacă mare de politicieni, bazată pe cumetrism şi relaţii financiare”.

 

„Printre „realizările” lor sunt: distrugerea păcii internaţionale, aspiraţia autorităţilor de a lua decizii ignorând opinia majorităţii oamenilor, războiului din Transnistria şi statutul nereglementat al problemei moldo-transnistrene, blocarea Transnistriei, corupţia şi furtul miliardului din bănci”, consideră expertul.

 

El este convins că sarcina adevărată a politicienilor moldoveni este de a „câştiga cât mai mult, nu de a soluţiona probleme statului”.

 

„Moldova nici astăzi nu are o idee care ar uni statul. Dar cum altfel, dacă unii lideri politici (care reflectă interesele unui număr mic de cetăţeni) şi astăzi pun la îndoială statalitatea Moldovei? Totodată, puterea executivă permite acţiuni de subminare a acesteia”, a spus jurnalistul.

 

El consideră că Moldova se va simţi ţară doar atunci când guvernanţii ei vor înţelege că nu tot ceea ce doreşte Chişinăul va fi acceptat în Transnistria, Găgăuzia şi în nordul republicii.

 

În opinia expertului transnistrean, cel mai mare neajuns al autorităţilor Moldovei în cei 25 de ani este „lipsa dorinţei de a căuta compromis pentru soluţionarea problemelor acute”.