Русский Română

Partide politice

ROMAN MIHĂEŞ: ÎN 25 DE ANI DE INDEPENDENŢĂ ÎN MOLDOVA S-AU PRODUS SCHIMBĂRI CALITATIVE

21 июля, 2016
ROMAN MIHĂEŞ: ÎN 25 DE ANI DE INDEPENDENŢĂ ÎN MOLDOVA S-AU PRODUS SCHIMBĂRI CALITATIVE Timp de 25 de ani de independenţă Moldova a trecut printr-o trecere calitativă – de la republică post-sovietică la un stat asociat cu Uniunea Europeană (UE). Asemenea opinie a exprimat politologul independent Roman Mihăeş, comentând jubileul Republicii Moldova.

 

Intervievat de corespondentul „INFOTAG” el a amintit că Moldova a reuşit, pe lângă statutul de stat asociat, să obţină aderarea la Zona de Comerţ Liber cu UE şi dreptul de a călători liber prin statele Europei.

 

„Din păcate, republica nu a reuşit să soluţioneze o problemă principală – reglementarea conflictului transnistrean. De modul în care va fi reglementat conflictul şi cât de curând depinde soarta Moldovei. Viitorul şi imaginea ţării au fost influenţate extrem de negativ de scandalul bancar provocat de furtul miliardului. Astfel, este necesar de a trage la răspundere persoanele vinovate de această fraudă. Consider că deznodământul acestei istorii va apropia semnarea acordului cu FMI”, a menţionat expertul.

 

În opinia sa, multe vor depinde de cine va câştiga la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

 

„Concluzia – Moldova este un stat de tip european cu o economie slabă şi problema existenţei unei enclave separatiste. Ulterioara dezvoltare a RM şi direcţia viitorului său vor depinde de voinţa clasei politice a ţării, acţiunile societăţii şi conjunctura internaţională”, a subliniat politologul.