Русский Română

Partide politice

MOLDOVA, EVITÂND DEPENDENŢA DE MOSCOVA, A DEVENIT FATAL DEPENDENTĂ DE CLANURILE ŢĂRĂNEŞTI – EX-PREŞEDINTE AL BEM, VIOREL ŢOPA

26 июля, 2016
MOLDOVA, EVITÂND DEPENDENŢA DE MOSCOVA, A DEVENIT FATAL DEPENDENTĂ DE CLANURILE ŢĂRĂNEŞTI – EX-PREŞEDINTE AL BEM, VIOREL ŢOPA

„Moldova, tinzând să scape de dependenţa de Moscova, a devenit fatal dependentă de clanurile ţărăneşti, care au inundat aşa-zisele „institute ale statului”, consideră fostul preşedinte al conducerii Băncii de Economii, Viorel Ţopa.

 

Comentând pentru „INFOTAG” jubileul de 25 de ani ai independenţei republicii, el a spus că „astăzi în Moldova domină gruparea din Nimoreni cu Vlad Plahotniuc în frunte”.

 

„S-a produs un declin în evoluţia umană de un mileniu, înapoi în „sânul banditesc”. Doar că acesta, spre diferenţă de adunarea clasică a răuvoitorilor, are atribute de statalitate: drapel, imn şi ministere”, a spus antreprenorul condamnat în Moldova şi nevoit să locuiască în străinătate.

 

Ţopa a caracterizat acţiunile guvernanţilor Moldovei ca: „încercând să ungă balamalele uşii pentru a nu scârţâi, ei au demolat casa”.

 

În opinia sa, acum va fi dureros de a reveni pe calea civilizată de dezvoltare a ţării deoarece „va fi necesar de a fractura osul concrescut greşit al „statalităţii” de acum 25 de ani şi de a aplica un pansament nou”.

 

„Mă tem că, după cum s-a mai întâmplat în istoria altor state, poporul moldovenesc va fi bucuros oricărei armate capturatoare doar pentru a-l elibera de guvernanţii locali. Moldovenii deja demult trăiesc la limită, când fluturarea steagurilor de partid nu rezolvă nimic. Popor nu este pregătit pentru democraţie şi la sigur nu este gata să-şi protejeze drepturile. Mentalitatea s-a creat în aşa mod încât contribuabilul nostru aşteaptă ca pentru drepturile şi libertăţile lui să lupte „oamenii buni”. Prognoza mea pentru perioada următoare: cetăţenii vor prefera să urmărească de la micile ecrane peripeţiile luptei pentru putere în Moldova, preferând să nu rişte”, a spus Ţopa.