Русский Română

Partide politice

ANII DE INDEPENDENŢĂ AI MOLDOVEI NU CONŢIN REALIZĂRI MARCANTE – ION LEAHU

29 июля, 2016
ANII DE INDEPENDENŢĂ AI MOLDOVEI NU CONŢIN REALIZĂRI MARCANTE – ION LEAHU „Cei 25 de ani de independenţă ai Moldovei nu s-au evidenţiat prin realizări: ţara este divizată teritorial, populaţia nu a depăşit fenomenul neîncrederii, având o percepţie dispersată despre realităţile din jur, statul nu are nici idee naţională, nici simţ de responsabilitate pentru soarta cetăţenilor”, consideră expertul militar Ion Leahu.

 

Intervievat de corespondentul „INFOTAG” expertul a spus că „actuala stare a republicii nu este consecinţa erorilor, ci o falimentare intenţionată de către guvernanţii săi”.

 

„Nu sunt sigur că în lume se va mia găsi un stat care şi-a permis aşa ceva”, presupune expertul.

 

El a precizat că Moldova nu a avut nici o conducere care nu ar fi admis corupţie sau delapidări ale fondurilor publice.

 

În opinia sa, „guvernanţii nu s-au decis ce este Moldova: un stat suveran şi independent sau parte a ceva mai mare, cu care a pierdut legătura”.

 

„Politicienii au oscilat dintr-o extremă în alta, subminând statalitatea şubredă. Totodată, persoanele care locuiesc în republică, dar nu se consideră un tot întreg cu acest plai, automat au primit cetăţenie şi drept de vot. Primul Preşedinte al RM, Mircea Snegur, de câteva ori şi-a schimba opinia despre suveranitatea ţării, şi împreună cu el şi societatea”, consideră Leahu.

 

„Clasa politică într-un mod barbar a distrus industria, iar cernoziomurile bogate ale ţării nu sunt folosite conform destinaţiei”, a spus expertul.

 

Referindu-se la politica externă, dl Leahu a menţionat că în tot acest răstimp autorităţile „au flirtat pe două dimensiuni”.

 

„Chiar şi unui copil îi este clar că Rusia nu ne aduce democratizare, dezvoltare tehnologică modernă şi valori umane. Totuşi, toate guvernele au flirtat cu Kremlinul, mizând pe deschiderea pieţei ruseşti. Nu există asemenea perspectivă. Ultima foaie de parcurs elaborată de Rusia arată clar aceasta. Ce ni se spune de acolo: „Moldova, rupeţi relaţiile cu Uniunea Europeană, dar pieţele FR pentru vinuri şi produsele agricole deocamdată nu le vom deschide, dacă le vom deschide”, a spus el.

 

Expertul conchide că „pe o asemenea notă de incertitudine au şi trecut cei 25 de ani de independenţă a Moldovei, pe care, de facto, i-a pierdut”.