Русский Română

Partide politice

ALEXEI TULBURE: ÎN ANII DE INDEPENDENŢĂ MOLDOVA S-A ÎNTORS ÎN FEUDALISM

10 августа, 2016
ALEXEI TULBURE: ÎN ANII DE INDEPENDENŢĂ MOLDOVA S-A ÎNTORS ÎN FEUDALISM Anii de independenţă a Republicii Moldova au fost o perioadă de degradare socială generală, de demodernizare, de întoarce în feudalism în multe privinţe”, consideră fostul reprezentant al RM la ONU, activistul Alexei Tulbure.

 

Solicitat de corespondentul INFOTAG, el a menţionat că „astăzi Moldova este condusă de oameni după care plânge închisoarea”.

 

În opinia sa, societatea moldovenească este dezbinată în mai multe privinţe – identitate, atitudinea faţă de trecut, vectorul dezvoltării ţării.

 

„Situaţia se complică de faptul că elitele nu tind să ajute la depăşirea acestei dezbinări. Dimpotrivă, guvernarea şi clasa politică încurajează lipsa de unitate în societatea moldovenească, deoarece acest lucru creează posibilităţi enorme pentru manipulare”, consideră fostul deputat.

 

Potrivit lui, în decursul a unui sfert de veac în ţară practic nu a fost niciun fel de dezvoltare economică.

 

„Nu au apărut industrii noi, capacităţile de producere s-au redus, la fel şi locurile de muncă. Astăzi unui pensionar îi revine un angajat, ceea ce arată nu prelungirea vieţii pensionarilor, ci situaţia catastrofală din economie, unde sunt foarte puţine locuri de muncă. Cea mai activă economic (şi politic) parte a populaţiei a părăsit ţara în căutare de lucru şi de venituri”, consideră Tulbure.

 

El a remarcat că, în urma migraţiei masive a moldovenilor, situaţia demografică din ţară a devenit catastrofală.

 

„Tineretul şi generaţia mijlocie au părăsit republica. Aici au rămas doar copiii, bătrânii, guvernarea tâlhărească, opoziţia coruptă şi cei care se pregătesc să emigreze”, a spus Tulbure.

 

Potrivit lui, în aceste condiţii „schimbarea puterii în Moldova este principalul subiect pe ordinea de zi”.

 

„Guvernanţii actuali prezintă un pericol imens pentru ţară şi trebuie înlăturaţi. Însă schimbarea puterii trebuie să ducă la schimbări fundamentale. Pentru aceasta este nevoie de forţe politice care au un program de transformare, o imagine clară a viitorului ţării – ce va deveni Moldova peste 25 de ani. Deocamdată nu văd un astfel de program la principalele partide politice”, a spus Tulbure.