Русский Română

Partide politice

FOST DEPUTAT: ÎN CONDIŢIILE UNUI STAT ACAPARAT, NICI NU POT VORBI DE REALIZĂRI

16 августа, 2016
FOST DEPUTAT: ÎN CONDIŢIILE UNUI STAT ACAPARAT, NICI NU POT VORBI DE REALIZĂRI

„După un sfert de veac din momentul proclamării independenţei Moldovei, ţara a devenit un stat acaparat, cu o guvernare infectată de o corupţie totală şi de aceea nici nu pot vorbi de realizări”. Despre aceasta a spus fostul deputat din partea Partidului Comuniştilor, Alexndru Petcov, care a comentat pentru INFOTAG realizările şi eşecurile RM în anii de independenţă.

 

El a subliniat că 25 de ani este vârsta potrivită pentru a ne pune întrebarea bine-cunoscută a preşedintelui american John Kennedy: „Nu întreba ce a făcut ţara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru ţară”.

 

„Pe parcursul a mai bine de două decenii s-au creat condiţii pentru îngâmfare la guvernare. Oare putem avea noi alţi conducători, dacă ei au crescut cu lecţiile privatizării tâlhăreşti la începutul anilor ’90, pentru care nimeni aşa şi nu a fost pedepsit? Şi la ce oare poate să ne ducă aşa conducători, care şi-au trecut primele universităţi furând poporul, dacă nu la creşterea corupţiei şi la banditism deschis la guvernare?”, se întreabă retoric Petcov.

 

În opinia sa, cetăţenii, practic, s-au obişnuit că pe malurile Nistrului creşte deja a doua generaţie de oameni care nu au trăit niciodată într-un stat unitar.

 

„Noi şi nimeni altcineva am permis proxeneţilor, raiderilor, funcţionarilor şi businessmenilor să dispună în mod sălbatic de proprietatea poporului. Tarifele la energia electrică, la gaz şi apă distrug industria şi aduc populaţie în sărăcie. Şi guvernanţii fac asta cu acordul tacit al nostru”, consideră fostul deputat.

 

În opinia sa, „anume cetăţenii sunt cei care au permis bandiţilor de la conducerea ţării să fure miliardul şi să-şi întărească puterea, respingând posibilitatea ca poporul să se unească împotriva şlehtei criminale”.

 

Petcov subliniază că ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova nu a apărut de la sine şi nici nu va dispărea de la sine.

 

„Moldova are nevoie nu numai de renaştere, dar şi de relansare de sistem. Aceasta se va întâmpla când sistemul asigurărilor sociale şi învăţământului va corespunde complet cerinţelor societăţii; când sistemul energetic va deveni proprietate de stat, deservind interesele poporului, dar nu pe cele ale criminalităţii transnaţionale; când proprietatea dobândită ilegal va fi naţionalizată după cele mai corecte norme; când în Moldova va fi liber să respiri; când Moldova va aparţine poporului, dar nu grupurilor şi partidelor politice”, a remarcat el.

 

Fostul deputat şi-a exprimat convingerea că „aceasta va fi o modernizare absolut nouă, orientată spre dezvoltarea unui stat al mileniului trei”.