Русский Română

Partide politice

DUPĂ SCHIMBAREA GUVERNĂRII, PROCURATURA A ANULAT MANDATUL DE AREST PE NUMELE LIDERULUI „PARTIDULUI NOSTRU”, RENATO USATÎI

18 июня, 2019
DUPĂ SCHIMBAREA GUVERNĂRII, PROCURATURA A ANULAT MANDATUL DE AREST PE NUMELE LIDERULUI „PARTIDULUI NOSTRU”, RENATO USATÎI

După schimbarea guvernării, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anulat mandatul de arest pe numele liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el i-a informat pe susţinătorii săi, care s-au adunat duminică în faţa procuraturii, unde Usatîi  a fost adus duminică după ce a revenit la Chişinău.

La frontiera cu Romania, el a fost aşteptat de câteva sute de susţinători, care au venit cu steaguri, portrete ale lui Renato Usatîi şi pancarte cu mesajul „Libertatea lui Renato Usatîi!”. Însă poliția nu i-a permis lui Usatîi să iasă din mașină. El a fost adus la procuratură, unde a depus mărturii timp de patru ore. În tot acest timp, susținătorii săi au stat în fața clădirii, scandând „Libertate lui Renato!”. Acesta a fost întâmpinate cu aplauze furtunoase.

„Procuratura a anulat mandatul de arest. Sunt obligat să mă prezint la procuratură la prima solicitare. Nu sunt împotrivă și sunt gata să vină măcar în fiecare zi. Mai mult, sunt gata să aduc materiale împotriva regimului lui Plahotniuc, pe care le-am acumulat în această perioadă”, a spus Usatîi.

Potrivit lui, „Partidul Nostru” nu numai că nu a murit, ci începe perioada de renaştere şi consolidare.

În acelaşi timp, el a declarat că „este gata să susţină şi să ajute noul Guvern”.

Întrebat ce planifică să facă în viitorul apropiat, Usatîi a spus că va merge prin localităţile unde este aşteptat de susţinători.

Ulterior, Usatîi, a desfăşurat o scurtă reuniune cu conducerea partidului său şi a declarat că pleacă la părinţi.

Renato Usatîi a plecat la Moscova în august 2016, după ce autoritățile au deschis mai multe cauze penale împotriva lui și au încercat să-l dea în căutare internațională. În februarie 2018, el a demisionat din funcția de primar al orașului Bălți. La sfârșitul anului 2018, el a plecat din Rusia, declarând că Președintele Igor Dodon încerca să organizeze urmărirea sa şi în Rusia. Usatîi a locuit câteva luni în Germania, după care a plecat, probabil, în România. După schimbarea puterii în Moldova, el a declarat că se va întoarce imediat acasă. El a revenit sâmbătă prin punctul de control Sculeni.

Prim-ministrul Maia Sandu şi-a exprimat nedumerirea faţă de decizia procuraturii de a anula mandatul de arest pe numele lui Renato Usatîi. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ea a scris pe pagina sa de facebook, după ce a fost anunţată decizia în acest sens a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

„Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic”, a remarcat premierul.

Potrivit ei, în acest caz, procurorii responsabili, de asemenea, trebuie să răspundă în fața legii.

„Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție: în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva, și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a subliniat Sandu.

Printre numeroasele comentarii la postare există şi un comentariu al lui Usatîi.

„Aveţi îndoieli că acestea au fost dosare politice?!”, a întrebat politicianul.