Politică

LIBERALII-REFORMATORI AU DESFĂŞURAT CONGRESUL DE CONSTITUIRE, ÎN CADRUL CĂRUIA PREŞEDINTELE PARTIDULUI A FOST ALES ION HADÂRCĂ

16 decembrie, 2013
<mt_str50>

Duminică a avut loc congresul de constituire al Partidului Liberal-Reformator, în cadrul căruia Ion Hadârcă a fost ales liderul partidului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, la congres au participat circa 1,7 mii de delegaţi din toate raioanele republicii.

Hadârcă a menţionat că Partidul Liberal-Reformator (PLR) se poziţionează ca un partid de centru-dreapta, care „a salvat cursul european al Republicii Moldova”.

Deputatul a amintit că „cei 7 deputaţi ai Partidului Liberal Reformator au pus semnătura pe actul de constituire a noii Coaliţii pro-europene şi au prevenit astfel demararea unor alegeri anticipate”.

„Am demonstrat maturitate politică, poziţionând interesele naţionale mai presus decât cele ale partidului”, a spus Hadârcă.

Principalele obiective ale partidului au fost numite promovarea cursului european al Moldovei, menţinerea libertăţii şi prosperităţii cetăţenilor, sporirea nivelului de viaţă.

Pentru Hadârcă au votat 969 delegaţi. Concurentul acestuia, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a acumulat doar 305 voturi. Ana Guţu şi-a retras candidatura înaintată de delegaţii raionului Cahul.

Oaspetele de onoare al congresului, ex-premier, iar astăzi un businessman cu renume, Ion Sturza, a opinat că „proiectul PLR abia şi-a început activitatea, dar nu este un proiect de scurtă durată”.

„Trebuie să fiţi pregătiţi pentru o luptă de durată. Vă felicit cu această decizie, pe care aţi făcut-o spre binele poporului. Dacă nu se întâmpla acest lucru, astăzi ţara era cu totul şi cu totul în alt loc”, a cuvântat Sturza.

Acesta a recunoscut că, la fel, are „aspiraţii politice”.

„Doresc ca ţara noastră să se apropie cât mai mult posibil de UE. Nu putem admite ca comuniştii să revină la putere. Nu este vorba despre faptul că ne este frică de ei, ci de faptul că şi-au pierdut şansa pentru modernizare. Comuniştii doresc revanşă şi misiunea noastră este să nu le oferim o astfel de posibilitate”, a subliniat ex-premierul.

Copreşedinţi ai partidului au fost aleşi Ana Guţu şi Oleg Bodrug, iar secretarul general – Roman Clima. De asemenea, Hadârcă va avea şapte vicepreşedinţi – Tatiana Potâng, Vitalie Marinuţa, Boris Gherasim, Ştefan Chitoroagă, Dorin Duşciac, Vasile Grama şi Gheorghe Şalaru.

Imnul partidului a devenit piesa „Libertate”, textul piesei fiind scris de Ion Hadârcă şi anterior fiind imnul Partidului Liberal, care în aprilie a fost părăsit de Hadârcă şi alţi şase membrii.

„INFOTAG” precizează: Grupul liberalilor-reformatori a fost creat în aprilie 2013, după ce şapte deputaţi ai fracţiunii parlamentare a PL, precum şi un şir de membri ai guvernului au părăsit partidul. Aceştia au solicitat ca liderul PL, Mihai Ghimpu să fie înlocuit cu nepotul acestuia, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi participarea partidului la crearea unei noi Coaliţii de guvernare.

La finele lunii mai, deputaţii reformatori au renunţat la ideea de a înainta candidatura lui Dorin Chirtoacă pentru lider al formaţiunii politice şi împreună cu PLDM şi PDM au format o nouă majoritate parlamentară – Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană, iar PL a rămas în opoziţie, rămânând fără reprezentanţi în guvern. În noul cabinet au rămas doar acei liberali care au trecut de partea reformatorilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2013.12.16 15:21 Elena
    Nu am inteles ce a cautat dl. Sturza acolo?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.