Politică

IURIE LEANCĂ A DISCUTAT CU OMOLOGUL SĂU OLANDEZ, MARK RUTTE, PERSPECTIVELE DE COLABORARE DINTRE MOLDOVA ȘI OLANDA

17 ianuarie, 2014

Perspectivele de colaborare dintre Moldova și Olanda au fost discutate joi, în cadrul unei întrevederi la Haga dintre premierul Iurie Leancă și omologul său olandez Mark Rutte.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, care face referire la serviciul de presă al guvernului, Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru sprijinul Olandei oferit Republicii Moldova în promovarea reformelor și în procesul de integrare europeană a țării.

„Deschiderea fără precedent din partea UE faţă de Moldova nu ar fi fost posibilă dacă nu ar exista sprijinul actorilor importanţi, printre care se numără şi Olanda, unul dintre fondatorii UE. Apreciem decizia luată de guvernul Regatului Ţărilor de Jos, din decembrie 2013, privind susținerea propunerii Comisiei Europene de includere a cetățenilor moldoveni în lista străinilor care nu necesită viză la intrarea în Uniunea Europeană”, a remarcat Iurie Leancă.

Oficialii au discutat despre perspectivele pe care le oferă liberalizarea comerțului cu UE, precum și măsurile necesare în acest sens. ”Urmează să semnăm în curând Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu UE. Iar aceasta presupune sporirea calității produselor moldovenești conform standardelor europene. Experiența Olandei în acest sens este extrem de binevenită. Creșterea numărului de investiții olandeze în economia Republicii Moldova este un alt obiectiv”, a afirmat Iurie Leancă.

În cadrul discuției a fost abordat și subiectul activității Consiliului oamenilor de afaceri moldo-olandez, creat recent. Vineri, 17 ianuarie, va fi inaugurat Consulatul onorific al Republicii Moldova în Amsterdam, în cadrul căruia vor fi prezentate posibilitățile investiționale pentru comunitatea de afaceri moldo-olandeză.

Iurie Leancă l-a invitat pe omologul său să efectueze o vizită oficială în Moldova.

Tot joi, premierul a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților a parlamentului Regatului Țărilor de Jos, Anouchka Miltenburg, și președintele Senatului Regatului Țărilor de Jos, Ankie Broekers-Knol.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind agenda europeană a Republicii Moldova, perspectivele cooperării pe linie parlamentară, inclusiv o eventuală vizită a deputaților olandezi în țara noastră.

Premierul a mulțumit parlamentarilor olandezi pentru susținerea Republicii Moldova în procesul de liberalizare a regimului de vize și a reconfirmat angajamentul țării noastre în continuarea reformelor din domeniul justiției și afacerilor interne.

„Perspectiva europeană este vitală pentru Republica Moldova, iar suportul statelor-membre, în special al Olandei, va facilita reformele în procesul de integrare europeană”, a afirmat premierul.

Președinții parlamentului Regatului Ţărilor de Jos și-au exprimat aprecierea față de caracterul dinamic al dialogului moldo-olandez și interesul pentru elaborarea unor proiecte comune.

”INFOTAG”: precizează: Olanda se plasează în topul investitorilor străini din Republica Moldova, domeniile de investiții fiind: telecomunicațiile, sectorul agro-industrial, cel imobiliar, finanțe și construcții. În Republica Moldova sunt înregistrate 96 de companii moldo-olandeze.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.