Politică

​PARLAMENTUL DIN NOU A DEVENIT ARENA DISPUTELOR PRIVIND LIMBA

11 aprilie, 2014

Comuniştii şi liberalii din nou s-au certat din cauza folosirii limbii în parlament.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, la discutarea proiectului de lege privind piaţa de capital liberalul Valeriu Munteanu a îndemnat reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare să nu răspundă comuniştilor în limba rusă, însă deputaţii PCRM au propus speakerului Igor Corman să nu permită „sectorului din dreapta” (parte a sălii, unde sunt amplasate locurile deputaţilor liberal – „I”) să conducă şedinţa.

„Cine conduce şedinţa parlamentului, sectorul din dreapta sau speakerul? Dacă raportorul poate răspunde în limba rusă, de ce nu? Înafară de locuitori a ţării care vorbesc limba moldovenească, în ţară mai locuiesc şi vorbitori de limbă rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză, şi limba rusă este instrumentul de comunicare cu toate grupurile etnice”, a spus comunistul Eduard Muşuc. Iar colegul său Oleg Reidman, ieşind la tribună, iar dat lui Muşuc lecţii de limbă română, engleză, franceză, citând plăcuţele de la intrarea în parlament.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a propus lui Corman să prevină astfel de afirmaţii în sala de şedinţă.

„Acest subiect poate fi discutat în hol, în timpul pauzei, dar nu în sala parlamentului. Limba oficială este limba română, sau moldovenească, cum consideră comuniştii. Vorbiţi măcar în moldovenească, iar dacă nu cunoaşteţi limba, sau nu doriţi să o ştiţi, plecaţi în Crimeea. PL va înregistra un proiect de lege care interzice cetăţenilor să candideze la postul de deputat dacă nu cunosc limba de stat”, a promis liberalul.

În replică, Muşuc la numit pe Ghimpu fascist, deoarece el desfăşoară o propagandă românească şi se pronunţă împotriva minorităţilor naţionale.

Corman a fost nevoit să stopeze discuţia, menţionând că Muşuc „a depăşit limita bunului simţ folosind astfel de cuvinte la adresa colegilor de parlament”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.04.11 15:32 Tim
    Aici sunr de acord cu Ghimpu, nu cunosti limba de stat, nici gand la mandatul de deputat.
  2. 2014.04.12 15:41 Elena
    Prosteala totala in parlamet, toti prostii nimeresc in parlament.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.